(VIDEO) “Šojgu! Gerasimov! Kje je moje strelivo?” – Kašna je igra v trikotniku Prigožin – Putin – Šojgu? – Oglasil se je tudi čečenski voditelj Kadirov, da so njegove enote pripravljene zamenjati Wagnerjeve – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Šojgu! Gerasimov! Kje je moje strelivo?” – Kašna je igra v trikotniku Prigožin – Putin – Šojgu? – Oglasil se je tudi čečenski voditelj Kadirov, da so njegove enote pripravljene zamenjati Wagnerjeve

(VIDEO) “Šojgu! Gerasimov! Kje je moje strelivo?” – Kašna je igra v trikotniku Prigožin – Putin – Šojgu? – Oglasil se je tudi čečenski voditelj Kadirov, da so njegove enote  pripravljene zamenjati Wagnerjeve

V videoposnetku, polnem psovk, posnetem pred poljem trupel, ustanovitelj skupine Wagner plačancev Jevgenij Prigožin obtožuje ruskega obrambnega ministra in poveljnika vojske, da nista oskrbela svojih čet v Ukrajini z dovolj streliva.

Oglasil se je tudi čečenski voditelj Kadirov;

“Kadirov se je zavzel za Prigožina in rekel, da bi lahko poslal svoje kadirovce v Bakhmut, da bi nadomestili plačance iz PMC “Wagner”. “Zame, kot za vsakega človeka, ki mu ni vseeno za usodo naše države, je neprijetno slišati zadnje izjave Jevgenija Prigožina in dvakrat neprijetno, da rusko obrambno ministrstvo ne komentira in se ne sreča z vodstvom PMC “Wagner” sprejeti kakršno koli odločitev ali razlago,” je dejal Kadirov. »Če Prigožin in PMC ‘Wagner’ odideta, bo generalštab izgubil izkušeno bojno enoto, Kadirov in Ahmat pa bosta prevzela njeno mesto v Artemovsku (Bakhmut). Če se to zgodi, so naši borci pripravljeni, da se umaknejo in zavzamejo mesto. Gre za nekaj ur,« je dodal Don-Don. vendar Kadirov ni pozabil povedati svoje solzne zgodbe o logistiki v “drugi vojski sveta”. “Spomnim se izkušenj čečenskih enot v Mariupolu. Ko smo potrebovali pet tankov obrambnega ministrstva za podporo pehoti, so nam lahko dodelili samo enega, katerega posadka je zapustila vozilo v prvi bitki. Morali smo pomiriti posadke tankov in vrniti jih v vozilo, da pokrijemo vsaj en položaj azovskih satanistov.Težave so bile tudi z drugo opremo. Od začetka SMO nismo mogli zamenjati 30 topniških orožij.Osebno sem poklical v Moskvo, se pogajal s poveljstvom. Po enem mesecu je bila težava rešena,« je zapisal v svojem telegram kanalu”.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Opozoril je, da njegovim borcem grozi nesmiselna smrt, za pomanjkanje streliva pa je obtožil ruske oblasti. V Ukrajini znakov umika plačancev ne opažajo.

“10. maja bomo morali svoje položaje v Bahmutu predati enotam obrambnega ministrstva in umakniti sile Wagnerja v zaledje,” je na Telegramu zapisal Prigožin. Prav tako je objavil videoposnetek, na katerem je ob truplih ljudi, oblečenih v vojaške uniforme, ostro kritiziral ruskega obrambnega ministra Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

“Ti fantje so borci Wagnerja. Danes so umrli. Njihova kri je še vedno sveža. Sem so prišli kot prostovoljci in umirajo, da bi se vi lahko debelili v vaših lesenih pisarnah,” je dejal in dodal, da bodo poveljniki ruske vojske šli v pekel, ker niso poslali potrebnega streliva.

“Šojgu! Gerasimov! Kje je moje strelivo?” je pozval in ob tem poudaril, da Wagnerju primanjkuje približno 70 odstotkov streliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kijevu medtem ne opažajo znakov skorajšnjega umika sil Wagnerja iz Bahmuta. “Te izjave so bile dane ob dejstvu, da ne bodo mogli izpolniti obljube o zavzetju Bahmuta do 9. maja,” je danes dejal predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Černjak. Prepričan je, da je Prigožin skušal z izjavami zgolj prevaliti odgovornost na druge, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska prav tako ni zaznala pomanjkanja streliva med ruskimi silami. “Samo danes je bilo iz artilerije v Bahmutu in okolici izstreljenih 520 nabojev,” je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Serhij Čerevatij.

Prigožin je sicer že konec aprila ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti.

V preteklih mesecih je večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile obtožil, da skušajo “ukrasti” zmage Wagnerju in da so njegovim silam večkrat zavrnili dobavo streliva.

Nedavno je tudi dejal, da je po njegovem mnenju Ukrajina pripravljena na pričakovano protiofenzivo, in namignil, da bi se ta lahko začela do 15. maja.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev že dlje časa opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na protiofenzivo.

COMMENTS

Wordpress (0)