Alternativna realnost: “Ta pravi – na isti lokaciji uživajo romantično, drugi so na elitni lokaciji in se nam posmehujejo na naše stroške …” – TOPNEWS.si

Alternativna realnost: “Ta pravi – na isti lokaciji uživajo romantično, drugi so na elitni lokaciji in se nam posmehujejo na naše stroške …”

Alternativna realnost: “Ta pravi – na isti lokaciji uživajo romantično, drugi so na elitni lokaciji in se nam posmehujejo na naše stroške …”

“Zdravi razum ni nič drugega kot skupek predsodkov, ki se naberejo v možganih pred osemnajstim letom starosti,” je  nekoč zapisal avtor teorije o relativnosti Albert Einstein. Einsteinova teorija relativnosti v razumevanju prostora in časa je za letošnje prvomajske praznike dobila novo dimenzijo, na katero je opozoril na Twitterju Matej Klarič, ki je zapisal: “Alternativna realnost. Ta pravi na isti lokaciji uživajo romantično, drugi so na elitni lokaciji in se nam posmehujejo na naše stroške”.

 

Mimogrede če smo že pri alternativni realnosti in in tem kako isti dogodek zaradi ideološke polarizacije različni posamezniki vidijo različno za ta primer priporočam zapis Saše Dolenca o tem kako so javne razprave o ideoloških temah, ki služijo kot kazalnik pripadnosti skupini, izjemno težavne.

“Na tehtnici je namreč bistveno več kot zgolj resničnost ali neresničnost idej. Ogrožena sta pripadnost in status v skupini, kar ima za posameznika lahko bistveno hujše posledice kot zagovarjanje nesmiselnih, lažnih in napačnih trditev. Marsikdo se tako odloči, da bo raje kot dejstvom zvest prijateljem in skupnosti, ki ji pripada. Ko se razprave iz klasičnih medijev in izza omizij vedno bolj selijo na družbene medije, se situacija lahko še dodatno zaplete. Poleg čustev in signaliziranja lojalnosti skupini se v izmenjavo in vrednotenje idej vpletejo še algoritmi, ki dajejo prednost objavam, ki sprožajo burnejše odzive. Opazimo namreč lahko, da so na družbenih omrežjih v povprečju bistveno več pozornosti kot zmerne objave deležni zapisi, ki vzbudijo veliko čustev. Zelo popularne so tako objave, v katerih se avtorji zgražajo nad čudaškimi stališči skrajnežev iz nasprotnega tabora, kar po eni strani signalizira pripadnost, saj se s smešenjem distancirajo od čudaške ideje, po drugi strani pa čudaške ideje ravno z zgražanjem dodatno promovirajo in ohranjajo pri življenju,” med drugim ugotavlja Dolenc.

Bojan Požar, ki je na Twitterju zapisal , da je “pred tremi dnevi razkril potovanje PV Roberta Goloba na Sicilijo” je  dobil modro kljukico in čestitko Janeza Janše.

https://twitter.com/Kempeitai77/status/1653286681552777218

 

COMMENTS

Wordpress (0)