“Zdaj poteka misija, vendar še ni javna. Ko bo javna, jo bom razkril” – Vatikan je vključen v tajno mirovno misijo za mir v Ukrajini – TOPNEWS.si

“Zdaj poteka misija, vendar še ni javna. Ko bo javna, jo bom razkril” – Vatikan je vključen v tajno mirovno misijo za mir v Ukrajini

“Zdaj poteka misija, vendar še ni javna. Ko bo javna, jo bom razkril” – Vatikan je vključen v tajno mirovno misijo za mir v Ukrajini

Vatikan je vključen v mirovno misijo, da bi poskušal končati konflikt med Rusijo in Ukrajino, je v nedeljo dejal papež Frančišek, ki ni želel dati več podrobnosti.

“Pripravljen sem storiti vse, kar je treba storiti. Zdaj poteka misija, vendar še ni javna. Ko bo javna, jo bom razkril,” je papež dejal novinarjem med letom domov po treh letih. dnevni obisk Madžarske .

“Mislim, da se mir vedno doseže z odpiranjem kanalov. Nikoli ne morete doseči miru z zaprtjem … To ni enostavno.”

Papež je dodal, da je o razmerah v Ukrajini govoril z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in z metropolitom (škofom) Hilarionom, predstavnikom Ruske pravoslavne cerkve v Budimpešti.

“Na teh srečanjih nismo govorili le o Rdeči kapici. Govorili smo o vseh teh stvareh. Vse zanima pot do miru,” je dejal.

Odkar je Rusija februarja 2022 napadla Ukrajino, je Frančišek skoraj vsak teden prosil za mir in večkrat izrazil željo, da bi deloval kot posrednik med Kijevom in Moskvo. Njegova ponudba doslej ni prinesla nobenega preboja.

Ukrajinski premier Denys Shmyhal se je v četrtek srečal s papežem v Vatikanu in dejal, da je razpravljal o “formuli miru”, ki jo je predstavil ukrajinski predsednik Volodymyr Zelenskiy. Povedal je, da je papeža povabil tudi na obisk v Kijev.86-letni papež Frančišek je pred tem dejal, da želi obiskati Kijev, pa tudi Moskvo na mirovni misiji.

Med vojno v Ukrajini je bilo ubitih na desettisoče, milijoni izgnanih in cela mesta so bila zravnana z zemljo.

Frančišek, ki se je med potovanjem zdel v razmeroma dobrem stanju, je govoril tudi o svojem zdravju, potem ko je bil konec marca hospitaliziran zaradi, kot je takrat dejal Vatikan, bronhitisa.

Povedal je, da je ob koncu splošne avdience v sredo, 29. marca, začutil močno bolečino in poskušal zaspati. “Nisem izgubil zavesti, imel pa sem visoko vročino in ob 15. uri me je zdravnik takoj odpeljal v bolnišnico,” je dejal. “Šlo je za močno in akutno pljučnico v spodnjem delu pljuč. Hvala bogu, da lahko o tem govorim. Telo se je na zdravljenje, hvala bogu, dobro odzvalo,” je dejal. Izpustili so ga 1. aprila.

Ko je bil mladenič v Argentini pred več kot pol stoletja, so mu odstranili del enega od pljuč. Papež je dejal, da ni sprememb glede načrtov, da bi avgusta šel v Lizbono na mednarodno srečanje mladih in nato ločeno v Marseille in Mongolijo.

COMMENTS

Wordpress (0)