Mohamed Al Fayed (1929 – 2023): Začel kot ulični prodajalec limonade v Aleksandriji, končal kot eden najbogatejših zemljanov – TOPNEWS.si

Mohamed Al Fayed (1929 – 2023): Začel kot ulični prodajalec limonade v Aleksandriji, končal kot eden najbogatejših zemljanov

Mohamed Al Fayed (1929 – 2023): Začel kot ulični prodajalec limonade v Aleksandriji, končal kot eden najbogatejših zemljanov

Mohamed Al Fayed, nekdanji lastnik Harrods in Fulham FC, je umrl v starosti 94 let Egiptovski poslovnež in milijarder, ki se je sam ustvaril, je umrl skoraj 26 let na dan po smrti sina v prometni nesreči z Diano

Njegova lastna spletna stran sta dolgo časa pisala njegovo leto rojstva kot 1933, vendar je preiskava Ministrstva za trgovino in industrijo (DTI) ugotovila, da je bilo v resnici 1929. Ta preiskava se je nanašala na njegov prevzem hiše Fraser, lastnika Harrodsa, Britanski Guardian opisuje poslovno pot

Za Mohameda Al Fayeda, ki je umrl pri 94 letih, je bila resnica vedno relativna dobrina – upognjena in oblikovana tako, da je ustrezala njegovim trenutnim potrebam. Malo znani Egipčan, ki je leta 1985 postal novi lastnik Harrodsa , je moral pojasniti izvor 573 milijonov funtov, porabljenih za nakup nadzora nad matično družbo House of Fraser, ki je bila ocenjena na 615 milijonov funtov.

Fayed je torej desetletja pred »lažnimi novicami« Donalda Trumpa ustvaril tisto, kar so vladni inšpektorji, ki so preiskovali prevzem Harrodsa, kasneje poimenovali » novo dejstvo: da so bile laži resnica in da je resnica laž,« piše Guardian.

Mohamed Fayed, sin šolskega inšpektorja, ki se je zavzemal za strahovitega haitijskega diktatorja »Papa Doca« Duvalierja, nato pa se je preživljal kot posrednik britanskih podjetij v Zalivu in zalivskih vladarjev v Londonu, je postal čudoviti faraon Mohamed Al Fayed , Javnošolski potomec starodavne egipčanske dinastije, katerega bogastvo z nafto, lastnino in ladijskim prometom je bilo neizmerno.

Takrat – leta 1989 – je bil Observer v lasti Tinya Rowlanda, vodje korporacije Lonrho, ki je izgubila proti Fayedu v poskusu prevzema nadzora nad Harrodsom . Rowland je bil prepričan, da je v Egiptu rojeni poslovnež uporabil denar brunejskega sultana za financiranje nakupa hiše Fraser.

Preiskava je prinesla rezultate julija 1988 in ugotovila, da Fayed ni mogel sam financirati izklicne cene 615 milijonov funtov za Harrods, vendar je DTI zavrnil objavo poročila.

Naslednje leto se je Rowland, ki je neusmiljeno zasledoval Fayeda, dokopal do izvoda in Donald Trelford, takratni urednik najstarejšega nedeljskega časopisa na svetu, se je nenavadno odločil, da poročilo objavi v brezplačni enkratni četrtkovi izdaji Observerja, pred skupščino družbe Lonrho. Ta poteza je prisilila vlado, da je objavila svojo preiskavo, vendar je Trelford izgledal, kot da je ugajal komercialnim interesom svojega šefa.

Ključni izid pa je bil, da je kljub temu, da je poročilo ugotovilo, da je Fayed lagal, »lažnemu faraonu«, kot so ga precej dvomljivo označili, uspelo obdržati Harrods in da je bil ugled Observerja tisti, ki je verjetno utrpel večjo škodo .

Ne prvič in ne zadnjič je Fayed pokazal, koliko stane njegovo podcenjevanje. Mohamed Fayed, rojen v Aleksandriji revnemu učitelju, je začel prodajati šivalne stroje in limonado (Al je dodal v sedemdesetih).

Začel je poslovati z bratoma Alijem in Salahom ter se leta 1954 poročil s Samiro Khashoggi, sestro savdskega trgovca z orožjem in poslovneža Adnana Khashoggija, za katerega je Fayed začel delati.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja sta brata ustanovila ladjarsko družbo in odprla pisarne v Londonu. Nekaj ​​let pozneje se je Fayed zapletel s haitijskim diktatorjem Françoisom »Papa Docom« Duvalierjem, zelo dobičkonosno razmerje, ki se je končalo v farsi, ko se je izkazalo, da je bil dogovor o domnevni pogodbi s surovo nafto za melaso.

Uspešnejša je bila njegova vloga finančnega svetovalca brunejskega sultana, kar je odprlo vrata in, kot trdijo, tudi bančne račune.

Do leta 1979 so Fayed in njegovi bratje lahko kupili Ritz v Parizu. Slavni hotel je bil še en prizor za njegov zapleten odnos z britanskimi časopisi, ko je 15 let kasneje razkril, da je Jonathan Aitken, torijevski minister, pristojen za obrambna naročila, tam bival hkrati s skupino savdskih trgovcev z orožjem.

Guardian je sledil tem trditvam in Aitken ga je tožil zaradi obrekovanja, vendar je primer propadel

Približno v istem času je Fayed trdil, da je plačal številnim poslancem, da so v njegovem imenu postavljali vprašanja v parlamentu, kar je pripeljalo do afere denar za vprašanja .

Neil Hamilton, imenovan kot eden od prejemnikov, je bil prisiljen zapustiti vlado. Hamilton je zanikal Fayedove trditve , da je prejel 110.000 funtov, vendar je izgubil tožbo zaradi obrekovanja proti poslovnežu .

Sredina devetdesetih se je izkazala za izjemno razgibano obdobje, tudi za plodovitega producenta naslovnic, kot je Fayed. Leta 1995, več kot 20 let pred začetkom gibanja #MeToo , je Vanity Fair izvedel dolgotrajno preiskavo, v kateri je Fayeda obtožil serijskega spolnega nadlegovanja (poznejšo obtožbo o spolnem napadu na 15-letno šolarko je kronsko tožilstvo zavrglo) .

Leta 1999 so Aitkena, potem ko so ga razkrinkali kot lažnivca, zaprli zaradi krivega pričanja in izkrivljanja sodnega postopka . Pred padcem nekdanjega ministra je Fayed sam doživel svoj najnižji trenutek, ki je paradoksalno dvignil njegov profil na najvišjo točko.

31. avgusta 1997 je Diana, valižanska princesa, skupaj s svojim fantom, Fayedovim sinom Dodijem, umrla v prometni nesreči v Parizu, medtem ko so ju zasledovali paparaci.

Žalostni Fayed je trdil, da je strmoglavljenje zrežirala MI6 po ukazih princa Philipa. Njegove obtožbe so bile zavrnjene s številnimi preiskavami, vendar se je Fayed podvojil, kar je pomnožilo število domnevnih zarotnikov.

V nekem smislu si ni nikoli opomogel od sinove smrti, saj se je videl kot žrtev močnih skritih sil. Egiptovski ulični prodajalec, ki je prevzel nadzor nad Harrodsom, luksuzno veleblagovnico s kraljevim nalogom, je imel željo tujca, da bi prodrl v ustanovo, vendar je bil dvakrat zavrnjen za britansko državljanstvo.

Bilo je, kot da so vsa prizanesljivost in snobizem, s katerima se je srečal, zagrenjenost in zamera, ki si jo je ustvaril, oblikovali strupeno sovraštvo, ki se je razlilo po Dodijevi smrti. Skoraj ni mogel dati intervjuja, ne da bi ponovil svoje prepričanje, da je Philip Hitlerju podobna osebnost, ki na skrivaj vodi državo .

Fayed je začel prezirati javno mnenje, čeprav mu je dvoril. Leta 2011 je kot lastnik nogometnega kluba Fulham v Craven Cottageu odkril kip Michaela Jacksona. Oboževalce, ki so se pritoževali, da je Jackson domnevno zlorabljal otroke, je označil za “neumne”.

V enem trenutku se je Fayed lahko pojavil kot risanka, ki je prišla s strani Private Eye (dolgoletni antagonist), v naslednjem pa bistroumni poslovnež: leta 2010 je prodal Harrods za 1,5 milijarde funtov Katarcem .

Fayed je bil pokopan v družinskem mavzoleju na svojem posestvu v Oxtedu v Surreyju poleg Dodija.

Bil je človek, ki je nenehno brisal mejo med dejstvi in ​​fikcijo ter ustvaril podobo, ki je večja od življenja, katere natančnejše in morda bolj zaskrbljujoče podrobnosti bodo morda postale povsem očitne šele z njegovo smrtjo.

COMMENTS

Wordpress (0)