(VIDEO) “Kje so ustvarjalna prizadevanja za mir?” – Papežev obisk Madžarske, kamor je prispel v majhnem belem fiatu, v znamenju ukrajinske vojne – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kje so ustvarjalna prizadevanja za mir?” – Papežev obisk Madžarske, kamor je prispel v majhnem belem fiatu, v znamenju ukrajinske vojne

(VIDEO) “Kje so ustvarjalna prizadevanja za mir?” – Papežev obisk Madžarske, kamor je prispel v majhnem belem fiatu,  v znamenju ukrajinske vojne

Papež Frančišek je na tridnevnem pastoralnem obisku na Madžarskem, kar je njegovo prvo celotno potovanje v državo, odkar je pred 10 leti postal papež. Papež se je izrekel proti vojni in trpljenju Ukrajincev – a države ni obiskal. Kar ga je odvračalo od obiska na Madžarskem,  je bila ostra protimigrantska drža premierja Viktorja Orbana v nasprotju s sočutjem 86-letnega papeža do vseh beguncev.

Kar je bilo odločilno pa je  poleg njegove podpore katoličanom, je vojna v Ukrajini. Madžarska in Ukrajina si delita 134 km (85 milj) meje. V nasprotju z drugimi voditelji EU je Orban zavrnil podporo vojaške pomoči Kijevu in ohranil odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Papež je prispel v majhnem belem fiatu v konvoju črnih limuzin na spektakularno parado madžarskih huzarjev na konjih pred predsedniško palačo v grajskem okrožju s pogledom na mesto. Po lanski poškodbi kolena je hodil previdno, s palico, a njegov glas je bil močan.

“Zdi se, kot da smo priča žalostnemu zahodu teh zborovskih sanj o miru, saj so jih sedaj prevzeli vojni solisti,” je dejal zbranim visokim gostom. “Svetovnega miru ni mogoče zagotoviti razen z ustvarjalnimi prizadevanji, sorazmernimi z nevarnostmi, ki mu grozijo,” je citiral Schumanovo deklaracijo iz maja 1950, ki je določila temeljna načela predhodnice Evropske unije.

“V sedanjem času je teh nevarnosti res veliko, vendar se sprašujem, ne nazadnje ob misli na vojno razdejano Ukrajino, kje so ustvarjalna prizadevanja za mir?”

Papež je kritiziral, kot je rekel, vzpon nacionalizma. In prosil za več sočutja svojih gostiteljev do prosilcev za azil.  “Ko pomislimo na Kristusa, ki je navzoč v tolikih naših bratih in sestrah, ki v obupu bežijo pred konflikti, revščino in podnebnimi spremembami, se čutimo dolžne soočiti se s problemom brez izgovorov in odlašanja,” je dejal.  Evropa bi si morala prizadevati za “varne in zakonite koridorje”, da bi beguncem pomagala do varnosti, je nadaljeval.

Leta 2015 je madžarska vlada zgradila ograjo iz rezilne žice na celih 170 km (105 milj) dolžine svoje meje s Srbijo in od takrat dodala dvojne in trojne plasti. Lani je bilo 158.000 povratkov oziroma “spremljevanj”, kot jih opisuje madžarska policija, migrantov, ki jim je uspelo vstopiti na Madžarsko in so bili izgnani v Srbijo.

Premier je papežu po besedah ​​njegovega tiskovnega predstavnika dejal, da ima Madžarska prihodnost le, če ostane na krščanski poti, krščanska pot pa je danes cesta miru.

V papeževem govoru je bilo slišati tudi pohvale za poskuse madžarske vlade, da brani tradicionalno družino. “Mislim na Evropo, ki ni talka svojih delov, niti ni žrtev samoreferenčnih oblik populizma niti se ne zateka k tekočemu …”nadnacionalizmu”, ki izgublja izpred oči življenje svojih ljudi,” je dejal.

Kot primer je navedel tako imenovano “teorijo spola” in kot napredek hvalil nesmiselno “pravico do splava”, ki je vedno tragičen poraz. Popoldne je papež obiskal baziliko svetega Štefana, glavno cerkev oziroma katedralo v središču Budimpešte, kjer se je srečal s škofi in duhovščino.

Madžari in turisti so se zgrnili na trg, ko so številni zvonovi bazilike luščili po mestu.Varnost je bila poostrena, protiteroristična policija TEK je bila močno prisotna, a je ravnala po najboljših močeh pri obvladovanju množice. Orbanova vlada je glavnim madžarskim cerkvam v svojih 13 zaporednih letih na oblasti namenila velike zneske, a v zameno cerkveni voditelji redko kritizirajo vladno politiko.

Ena izjema je András Hodász, nekdanji rimskokatoliški duhovnik, ki je odstopil iz duhovniškega stanu zaradi razlik v mnenjih s cerkvijo in pritiska, ki mu je bil izpostavljen, da je molčal. “Hudič se skriva v podrobnostih,” je Hodász dejal za BBC, sklicujoč se na pripoved o vojni v Ukrajini.

“Madžarska vlada poziva k miru za vsako ceno. Takojšnja prekinitev ognja, ki bi lahko potrdila obstoječe frontne črte. To je v nasprotju z besedami svetega očeta, da se mora Rusija umakniti nazaj na stare meje. Papež priznava legitimno pravico Ukrajine do samozavesti -obramba.”

Obisk nadaljujejo v soboto s srečanji z brezdomci in begunci. Med njimi je Abouzar Soltani, iranski spreobrnjenec v krščanstvo, ki je 18 mesecev preživel v priporu na madžarskem “tranzitnem območju”. Papež se bo končal v nedeljo z mašo na Kossuthovem trgu pred madžarskim parlamentom. Udeležilo naj bi se jih več sto tisoč, tudi Madžari iz sosednjih držav tudi iz Slovenije.

 

COMMENTS

Wordpress (0)