Medtem, ko so v Španiji in na Portugalskem zabeležili aprilski temperaturni rekord, se bomo pri nas od aprila poslovili in v maj vstopili s precej spremenljivim vremenom – TOPNEWS.si

Medtem, ko so v Španiji in na Portugalskem zabeležili aprilski temperaturni rekord, se bomo pri nas od aprila poslovili in v maj vstopili s precej spremenljivim vremenom

Medtem, ko so v Španiji in na Portugalskem zabeležili aprilski temperaturni rekord, se bomo pri nas od aprila poslovili in v maj vstopili s precej spremenljivim vremenom

Celinska Španija in Portugalska sta v četrtek presegli temperaturne rekorde za mesec april, so danes sporočile pristojne ustanove v obeh državah. Na letališču v Cordobi na jugu Španije so zabeležili 38,8 stopinje Celzija, na Portugalskem pa so rekordno temperaturo 36,9 stopinje Celzija izmerili v mestu Mora blizu Lizbone.

Živo srebro na letališču v Cordobi je tako preseglo prejšnji rekord 38,6 stopinje, ki je bil zabeležen v mestu Elche na vzhodu Španije, je danes sporočil nacionalni vremenski urad AEMET.

Najvišjo temperaturo na celotnem ozemlju Španije v mesecu aprilu so sicer zabeležili leta 2013 na Kanarskih otokih ob severozahodni obali Afrike, ko je živo srebro doseglo 40,2 stopinje Celzija, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na sosednjem Portugalskem pa je temperatura v mestu Mora blizu prestolnice Lizbone v četrtek presegla rekord iz aprila 1945, ko so v mestu Pinhao na severu države izmerili 36 stopinj Celzija, je sporočila portugalska vremenska agencija IPMA.

Medtem ko so temperature na Portugalskem danes začele nekoliko padati, se je v večjem delu Španije huda vročina nadaljevala, saj je živo srebro v Cordobi znova doseglo 36 stopinj Celzija.

Obe državi se soočata z nenavadno zgodnjim vročinskim valom, ki ga je povzročila masa zelo vročega in suhega zraka iz Afrike, zaradi vročine pa se je povečala nevarnost gozdnih požarov in razširjenost suše. Nekateri španski kmetje zaradi pomanjkanja padavin letos sploh niso sejali.

Vodni rezervoarji na nacionalni ravni so prepolovljeni, sindikat kmetov COAG pa pravi, da se 60 odstotkov kmetijskih površin “duši” zaradi pomanjkanja padavin. Španija je največja svetovna izvoznica oljčnega olja ter med pomembnejšimi dobaviteljicami sadja in zelenjave za Evropo.

Španija je lani zabeležila najbolj vroče leto od začetka zbiranja podatkov, po podatkih ZN pa je skoraj 75 odstotkov njenega ozemlja zaradi podnebnih sprememb podvrženega nevarnosti dezertifikacije oziroma spreminjanja pokrajine v pustinjo.

Pri nas je vreme daleč od temperaturnih rekordov. Sobota bo najbolj sončen in marsikje tudi najtoplejši dan podaljšanega konca tedna, lokalno se bo lahko ogrelo vse do 25 stopinj Celzija. Ker bo ob tem ozračje postalo nestabilno, se bo popoldne predvsem v severni, vzhodni in osrednji Sloveniji razvilo nekaj neviht, ki lahko na manjša območja prinesejo nalive s sodro ali drobno točo. Padavine bodo sicer le kratkotrajnega in krajevnega značaja, zato bo v večjem delu Slovenije ostalo suho.

Nedelja bo večinoma oblačna in za kakšnih pet stopinj manj topla od sobote. Že zjutraj bo lahko tu in tam prehodno rahlo deževalo, sredi dneva in popoldne, ko se bodo lahko skozi oblake občasno prebili tudi sončni žarki, pa bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Manjša verjetnost za njihov nastanek bo na Primorskem.

Do večera se bo ozračje umirilo, tako da bodo kresovanja v večjem delu Slovenije potekala ob delno oblačnem in suhem vremenu. Le na jugovzhodu države lahko še nastane kakšna ploha. V prvem delu noči na ponedeljek bodo temperature po nižinah večinoma od 12 do 15 stopinj Celzija.

Na praznični ponedeljek se nam bo iznad Sredozemlja približal ciklon z vremensko fronto, zato bo vreme spet bolj nestanovitno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne pa se bodo od jugozahoda začele pojavljati padavine, ki se bodo s krajšimi prekinitvami verjetno nadaljevale tudi v noč na torek in v torek čez dan. Trenutno je sicer še težko reči, ali se bo dež razširil nad vso Slovenijo ali se bo bolj kot ne pojavljal le na Primorskem in Notranjskem. Dobra novica je, da bodo kljub precej nestanovitnemu vremenu vsaj temperature ostale razmeroma visoke. Zjutraj se bodo gibale okoli 10, popoldne od 15 do 18 stopinj Celzija.

COMMENTS

Wordpress (0)