(VIDEO) Rupar, ki bo na četrtem shodu 3. maja pel podoknico Nataši Pirc Musar, potrdil ustanovitev politične stranke – TOPNEWS.si

(VIDEO) Rupar, ki bo na četrtem shodu 3. maja pel podoknico Nataši Pirc Musar, potrdil ustanovitev politične stranke

(VIDEO) Rupar, ki bo na četrtem shodu 3. maja pel podoknico Nataši Pirc Musar, potrdil ustanovitev politične stranke

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je na današnji novinarski konferenci vse parlamentarne stranke pozval k podpori zbiranju podpisov pod predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin. V prvih dveh dneh so po njegovih besedah zbrali okoli 2000 podpisov, njihov cilj pa je, da jih v šestdesetdnevnem roku zberejo od 50.000 do 60.000.

Zbiranje podpisov volivcev za vložitev predloga zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki ga je vložila iniciativa Glas upokojencev, poteka od ponedeljka. Kot je danes povedal Rupar, je v torek vse parlamentarne stranke pisno pozval, naj podprejo zbiranje podpisov, pismo pa je poslal tudi predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janezu Sušniku. Dodal je, da ga sicer žalosti, da se obenem zbirajo tudi podpisi za predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja.

Glede na zakonski predlog, ki ga je vložila iniciativa Glas upokojencev, bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov pa se izteče 22. junija.

Rupar je na novinarski konferenci še povedal, da je inštitut dobil povabilo premierja Roberta Goloba ter predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič na posveta, ki bosta v maju.

Spomnil je, da je predstavnike inštituta premier Robert Golob že sprejel, in sicer ob robu interpelacije vlade, v torek pa so dobili tudi povabilo Klakočar Zupančič na posvet, ki bo v DZ 16. maja. Prav tako bodo pri premierju ponovno konec maja, ko naj bi bil po Ruparjevih besedah sestanek, na katerem bodo prvič sodelovali “kot enakopraven partner sogovornik vsem ostalim stanovskim upokojenskim organizacijam”.

Naslednji shod Rupar napoveduje za 3. maj, po njegovih besedah pa se bodo udeleženci shoda sprehodili tudi do vladne in predsedniške palače. “S tem , da bomo to pot, namesto ogleda ljubljanskih znamenitosti, šli zapet podoknico  predsednici Nataši Pirc Musar in potem po Gregorčičevi še do vlade, kjer jim bomo tudi zapeli primerno pesem pa se potem vrnili preko ulic nazaj na Trg”. Ocenjuje, da bi lahko bila udeležba na shodu rekordna, saj je napovedan prihod okoli sto avtobusov protestnikov. “Zaenkrat je najavljenih 106, 106 avtobusov, kar seveda pomeni, da bo udeležba lahko celo rekordna, če pa ne pa tudi prav “je glede udeležbe na četrtem shodu upokojencev napovedal Rupar.

Dotaknil se je tudi svojih izjav o morebitni ustanovitvi stranke upokojencev. Rupar je dejal, da je Inštitut 1. oktober trenutno še vedno le društvo. Tudi ustanovitev prvega občinskega odbora, ki so ga v torek ustanovili v Polzeli, po njegovih besedah ne nakazuje na začetek politične stranke. Obenem pa je poudaril, da so na takšen korak pripravljeni in čakajo le “na odziv ljudi”. Meni tudi, da bodo upokojenci odrinjeni od pogajanj toliko časa, dokler ne bodo imeli svojih predstavnikov v DZ, samo s protesti pa svojih ciljev ne morejo doseči.

“Včerajšnja ustanovitev prvega odbora ali pa prvega odbora ne nakazuje na začetek politične stranke, to gre še vedno samo za društvo. Ne bom pa zanikal, kot tudi veste , sicer ena televizija je malo prehitela z izjavo, ki pa ne vem od kod ali pa vem od kod. V glavnem ja, če bo namig in volja ljudi tudi tistih, ki se zbirajo tu, da ustanovimo politično stranko, potem vam potrjujem, da jim bomo prisluhnili. Sam sem že večkrat izjavil, da zgolj protesti in zgolj petje čebelic ni dovolj da bi dosegli svoj cilj. Dokler upokojenci v tej stavbi ne bomo imeli svojih predstavnikov, toliko časa bomo odrinjeni s pogajanj, odrinjeni s pogovorov in seveda jemali nas bodo kot protestnike in kot pevce čebelic. Ko pa bomo enkrat vstopili v državni zbor pa seveda pomeni, da bomo njihov sogovornik.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)