‘Kaj?!’ : Viktor Orbán zlil hladno vodo na upe Ukrajine za vstop v Nato – TOPNEWS.si

‘Kaj?!’ : Viktor Orbán zlil hladno vodo na upe Ukrajine za vstop v Nato

‘Kaj?!’ : Viktor Orbán zlil hladno vodo na upe Ukrajine za vstop v Nato

“Kaj?!” je premier vzkliknil v objavi na Twitterju, ko se je odzval na članek Politico o izjavi generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga v Kijevu v četrtek, da je “Ukrajina pravično mesto v Natu.”

Odnosi med Budimpešto in Kijevom so napeti. Madžarska je več let blokirala srečanja Nata na visoki ravni z ukrajinskimi uradniki, domnevno zaradi skrbi glede pravic madžarsko govorečih v zahodni Ukrajini.

In kljub temu, da je obsodila rusko obsežno invazijo, je Madžarska zavrnila pošiljanje orožja za pomoč svoji sosedi. Visoki madžarski uradniki medtem še naprej redno obiskujejo Moskvo in vzdržujejo tesne vezi s Kremljem. Hkrati je Madžarska, ki se je pridružila Turčiji pri blokiranju švedske kandidature za Nato, razočarala zahodne prestolnice.

Zaveznice Nata – vključno z Madžarsko – so se že leta 2008 odločile, da se bo Ukrajina sčasoma pridružila zavezništvu. Toda pot Kijeva v Nato je zastala in septembra je ukrajinsko vodstvo zaprosilo za »pospešen pristop« k pridružitvi.

Toda vprašanje je zelo občutljivo. Večina Natovih zaveznic – vključno z ZDA – se želi izogniti kakršnim koli velikim premikom v pristopnem procesu za Ukrajino, medtem ko traja vojna.

Skupina vzhodnih članic si zdaj prizadeva, da bi Nato dal Kijevu znak, da se približuje zavezništvu. Med obiskom v Kijevu je Stoltenberg dejal, da je razpravljal o večletni Natovi pobudi za pomoč Ukrajini pri prehodu z vojaške opreme iz sovjetskega obdobja na standarde zavezništva.

Vendar ostaja nejasno, kakšen politični signal bodo voditelji Nata dali ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu na prihajajočem vrhu zavezništva, predvidenem za julij.

V govoru v Nemčiji v petek zjutraj, ko so se ukrajinski partnerji zbrali v letalskem oporišču Ramstein, da bi razpravljali o nadaljnji pomoči Kijevu, je Stoltenberg ponovil, da želijo zavezniki za zdaj usmeriti pogled na pereč izziv pomoči Ukrajini pri zmagi.

“Vse zaveznice Nata so se strinjale, da bo Ukrajina postala članica Nata,” je dejal. “Toda zdaj je glavni poudarek seveda na tem, kako zagotoviti, da bo Ukrajina prevladala.”

“Kar vemo, je, da naša podpora pomaga Ukrajini pri približevanju evroatlantskim integracijam,” je dejal in dodal, “brez suverene, neodvisne Ukrajine nima smisla razpravljati o članstvu,” poroča Politico.

COMMENTS

Wordpress (0)