(V ŽIVO) V DZ-ju maratonska 14. ura seja o interpelaciji vlade Roberta Goloba – Pred državnim zborom pa “mini repriza” iz leta 1994, ko so v DZ-ju odstavljali Janeza Janšo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V DZ-ju maratonska 14. ura seja o interpelaciji vlade Roberta Goloba – Pred državnim zborom pa “mini repriza” iz leta 1994, ko so v DZ-ju odstavljali Janeza Janšo

(V ŽIVO) V DZ-ju maratonska 14. ura seja o interpelaciji vlade Roberta Goloba – Pred državnim zborom pa “mini repriza” iz leta 1994, ko so v DZ-ju odstavljali Janeza Janšo

DZ danes čaka razprava o interpelaciji vlade Roberta Goloba, ki jo je vložila SDS. Zanjo je predvidenih 14 ur, po pričakovanjih se bo vrtela predvsem okoli ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo ter dosedanjih potez Golobove vlade. Ta očitke zavrača kot neutemeljene ter poudarja prve korake na poti do zastavljenih reform.

V SDS želijo v razpravi ob interpelaciji odgovor na vprašanje, v kakšni meri vlada uresničuje prisego, podano ob imenovanju v DZ.

V interpelaciji, ki po besedah prvaka SDS Janeza Janše pomeni razpravo v DZ “o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije” in je predvsem poskus klica k razumu, vladi očitajo združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ukinitev urada za demografijo, opustitev dolžnega ravnanja na področju zdravstva in na področju preprečevanja nezakonitih migracij. Kritični so tudi do finančne politike vlade in njenih kadrovskih potez.

Interpelacijo je na začetku marca v Planici takole napovedal predsednik SDS-a Janez Janša:

Vlada, ki vse očitke zavrača kot vsebinsko deplasirane, je prepričana, da je pri svojem delu uspešna in uresničuje zahtevno zastavljene cilje. Med dosežki navajajo ukrepe za blaženje posledic energetske in prehranske draginje, obuditev socialnega dialoga, spoštovanje pravne države ter prve korake na poti do zdravstvene reforme in reforme plačnega sistema v javnem sektorju.

Bržkone burna razprava, v kateri bosta koalicija in opozicija glede uspešnosti dela vlade po pričakovanjih ostali na nasprotnih bregovih, sicer širših političnih posledic za vladno koalicijo najverjetneje ne bo prinesla. Predlagatelji interpelacije se namreč niso odločili za konstruktivno nezaupnico, o morebitnih sklepih pa se bodo odločili tekom razprave.

Ob robu interpelacije pa bo pozno popoldan na Trgu republike v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je po odločitvi o združitvi muzejev tudi pozvalo k interpelaciji vlade, potekalo protestno zborovanje “za Slovenijo in resnico proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti”.  Za tiste z rahlim zgodovinskim spominom bi zadeva utegnila rahlo spominjati na leto 1994, le da je bila situacija takrat obratna. V državnem zboru so zaradi Depale vasi odstavljali Janeza Janšo, pred DZ-jem pa so potekale demonstracije v njegovo podporo.

VSO - protestno zborovanje_MSO_vabilo

Dogajanje  pred  in  v državnem zboru ob  seji v DZ, ki se bo začela ob 9. uri in kjer   bodo obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti vlade, udeležil se je bo tudi premier Robert Golob bomo v živo prenašali na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si bomo prenašali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)