Začenja se sojenje proti FOX Newsu, od katerega Dominion Voting Systems zahteva 1,6 milijarde dolarjev, ker je konzervativna mreža, zaradi gledanosti in dobička, namerno razširjala laži o prirejanju volitev – TOPNEWS.si

Začenja se sojenje proti FOX Newsu, od katerega Dominion Voting Systems zahteva 1,6 milijarde dolarjev, ker je konzervativna mreža, zaradi gledanosti in dobička, namerno razširjala laži o prirejanju volitev

Začenja se sojenje proti FOX Newsu, od katerega Dominion Voting Systems zahteva 1,6 milijarde dolarjev, ker je konzervativna mreža, zaradi gledanosti in dobička, namerno razširjala laži o prirejanju volitev

Spopad zaradi obrekovanja med Fox News in majhnim podjetjem za volilne storitve, ki naj bi se začelo sojenje ta teden, predstavlja najpomembnejši trenutek doslej, ko morajo tisti, ki so razširjali lažne trditve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, da so bile volitve leta 2020 ukradene, odgovarjati za ravnanje, ki je še vedno zastrupljajo ameriško demokracijo.

Dominion Voting Systems trdi, da je konservativna mreža razširjala teorije zarote nekdanjega predsednika, vključno z njegovimi glasovalnimi napravami, da bi se izognila odtujitvi gledalcev in v dobro svojega dobička, poroča CNN.

Sojenje naj bi se začelo v ponedeljek, vendar je sodnik v nedeljo zvečer napovedal, da bo prestavljeno na torek . Razlog ni bil takoj jasen. Toda The Wall Street Journal , ki je v lasti predsednika Fox Corporation Ruperta Murdocha, je poročal, da se je Fox pozno zavzemal za izvensodno poravnavo spora, pri čemer se je skliceval na ljudi, ki so seznanjeni z zadevo.

Sojenje poteka v pravosodnem center Leonarda L. Williamsa, kjer je bila izbira porote preložena na ponedeljek, da bi se v sojenju odločili, ali naj Fox News plača Dominion Voting Systems 1,6 milijarde dolarjev za širjenje neresnic o prirejanju volitev, v Wilmingtonu,

Drama, ki naj bi se odvijala v sodni dvorani v Delawareju, predstavlja izjemen trenutek v sodobni ameriški zgodovini, saj bi lahko pokazala, kako je bila resnica omadeževana kot politična valuta, in poudarila desničarski poslovni model, ki je odvisen od vrtenja alternativne resničnosti. In vendar ostaja nejasno, ali bo Trump – glavni avtor jedkih zarot, da so bile volitve leta 2020 lažne – na koncu plačal veliko osebno ali politično ceno.

Zamisel, da so Trumpove trditve – ki so jih ponovili njegovi pomočniki in zavezniki na Foxu in včasih osebnosti kanala – imele kakršen koli zaslug, ne bo prišla niti do prve baze na sojenju. V enem izjemnem razvoju med predkazenskimi zaslišanji je predsedujoči sodnik višjega sodišča Eric Davis razsodil, da se porotnikom sploh ni treba odločiti o enem ključnem vprašanju: ali so Foxove trditve o Dominionu resnične.

“Dokazi, razviti v tem civilnem postopku, kristalno jasno kažejo, da nobena od izjav v zvezi z Dominionom o volitvah leta 2020 ni resnična,” je zapisal Davis v sodbi prejšnji mesec, ki je znatno zožila možnosti omrežja za vzpostavitev obrambe. Epski primer se zdaj obrne na poskus Dominiona, da dokaže pravni standard za obrekovanje, da je Fox moral vedeti (ali močno sumiti), da laže o zadevah v tistem času in da je ravnal z “dejansko zlobo”.

Čeprav odločno zanika, da bi kršil kakršne koli zakone, se zdi, da se nekdanji predsednik sooča z možnostjo obtožnice v preiskavah o njegovem poskusu, da bi razveljavil volilno zmago predsednika Joeja Bidna s strani okrožnega državnega tožilca v Georgii in s strani posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi njegovega ravnanja pred začetkom. do upora na ameriškem Kapitolu. In številne plasti Trumpovega vedenja, ki škoduje demokraciji, so bile popisane v intervjujih in javnih pričevanjih, ki jih je izvedel izbrani odbor predstavniškega doma, ko so demokrati lani nadzorovali zbornico.

Toda laži o pokvarjenih volitvah še vedno tvorijo temelj Trumpove kampanje leta 2024, da bi ponovno osvojil Belo hišo. Milijoni Trumpovih podpornikov so sprejeli idejo, da je bil nezakonito izstavljen s položaja ob predpostavki, da je leta 2020 res zmagal.

Vprašljivo je tudi, ali bodo gledalci konservativnih medijev slišali veliko o sojenju in dobili dovolj informacij, ki bi jih lahko prepričale, da si glede leta 2020 premislijo. Trumpovo vztrajanje, da so bile volitve zaznamovane s prevaro, nekaterim visokim republikancem povzroča nočne more, ko se skušajo opomoči po njegovem porazu leta 2020 in prebrodijo svoje razočaranje zaradi pomanjkanja »rdečega vala« v lanskih vmesnih volitvah, kljub zmagi v predstavniškem domu.

Kot je izjavil guverner republikanske stranke Georgie Brian Kemp v nedeljo na CNN-ovi “Stanje unije”, bivši predsednik sili svojo stranko, da še naprej gleda v vzvratno ogledalo, in ovira njeno prizadevanje za pogled v prihodnost.

Eden od ključnih argumentov na sodišču bo verjetno poskušal dokazati, da je Fox verjel, da je pripovedovanje občinstvu neprijetnih resnic slabo za posel – dejavnik, ki je leta 2020 vodil desničarske medije in velja še danes. Dokaz za to lahko vidimo v tem, kako republikanska stranka dve leti kasneje še vedno ni pripravljena razjeziti svojih baznih volivcev. Medtem ko so številni najvišji strankarski voditelji nakazali, da želijo odstopiti od Trumpa, si edini del republikanske stranke, ki ima moč v Washingtonu – republikanska večina v predstavniškem domu – vedno znova prizadeva zaščititi Trumpa pred odgovornostjo za volitve leta 2020 in izkrivljati, kar dejansko zgodilo 6. januarja 2021.

Toda sodni postopek proti Foxu – tako kot ustavni postopek, ki je zagotovil prenos oblasti med Trumpom in Bidnom, čeprav je bil okrnjen z nasiljem – kaže, da instrumenti odgovornosti države ostajajo nedotaknjeni, kljub Trumpovim prizadevanjem. Fox News in njegova matična družba Fox Corporation zanikata nepravilnosti. Trdili so, da so bile njihove oddaje, polne teorij zarote po volitvah leta 2020, zaščitene s prvim amandmajem in da bi bila izguba v primeru uničujoč udarec za svobodo tiska.

Toda priprava na sojenje je bila katalog zadreg in preobratov tako za omrežje kot za širšo predpostavko, da je kaj na Trumpovih lažnih trditvah. Sodnik je na primer prejšnji teden na predobravnavnih zaslišanjih opazil, da obstajajo dobro uveljavljene in sprejete omejitve pravic iz prvega amandmaja.

Besedila in e-poštna sporočila med osebnostmi in menedžerji Foxa ter izjave, ki jih je objavil Dominion, kažejo, da so zasebno nekateri na kanalu zavračali Trumpove trditve, vendar so jih okrepili sredi vse večjih strahov, da bi lahko gledalce prisililo, da bi se obrnili drugam, če bi govorili resnico.

Na primer, Murdoch je po e-pošti poslal izvršni direktorici Fox News Suzanne Scott, v kateri ji je povedal, da je treba konkurenčno konservativno mrežo Newsmax “gledati”. V drugem sporočilu je Foxov voditelj Tucker Carlson svoji kolegici Lauri Ingraham dejal: “Naši gledalci so dobri ljudje in verjamejo [trditevm volilne goljufije].”

Fox je Dominion pred sojenjem obtožil izbiranja škodljivih citatov in besedil. Toda dokazi, ki so se pojavili, kažejo, da je Foxova želja, da ustreže prepričanjem svojih gledalcev, tudi z neresničnimi informacijami, tesno povezana s Trumpovim lastnim pristopom in odraža način, kako republikanska stranka ni želela nasprotovati privržencem bivšega predsednika. .

Od otvoritvenih ur svojega predsedovanja je Trump jasno povedal, da bo ustvaril alternativno vizijo realnosti, ki bi jo lahko sprejeli njegovi podporniki in ki bi mu pomagala spodkopati pravila in konvencije predsedovanja. Jezni opomin Trumpovega prvega tiskovnega sekretarja Seana Spicerja januarja 2017, da je njegov šef privabil največjo inavguracijsko množico v zgodovini, se je takrat zdel nenavaden in absurden. Toda v retrospektivi so bili prvi znak vsakodnevnega prizadevanja za uničenje resnice v Trumpovo politično korist, ki se je sčasoma spremenilo v laži o ukradenih volitvah, ki so prepričale številne podpornike bivšega predsednika. Vrhunec vsega tega je bil mafijaški napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, med certifikacijo Bidnove zmage.

Zamisel, da bi lahko sojenje Foxu zaradi obrekovanja dejansko igralo vlogo pri razčiščevanju laži o volitvah leta 2020, se zdi namišljeno, saj je moč njegovih laži preživela številna prejšnja trčenja z resnico. Čeprav je več sodišč v več zveznih državah po volitvah leta 2020 zavrglo Trumpove primere domnevne volilne goljufije, je ideja, da so bile volitve ukradene, med njegovimi podporniki še vedno spodkopala vero v ameriško demokracijo. Samo 29 % republikancev v anketi CNN/SSRS, objavljeni julija 2022, je zaupalo, da volitve v ZDA resnično predstavljajo voljo ljudi.

To morda ni presenetljivo. Kajti ko je bil na položaju, Trump ni skrival svoje strategije in je svetu v trenutku odkritosti povedal, kako je deloval. »Ostani z nami. Ne verjemite sranju, ki ga vidite od teh ljudi, lažnim novicam,« je rekel v navodilu svojim podpornikom na konvenciji veteranov tujih vojn v Kansas Cityju leta 2018. »Kaj vidite in kar berete se ne dogaja.”

“Leta 2016 smo zmagali. Leta 2020 smo zmagali z veliko večjo razliko, a je bilo prirejeno,” je dejal Trump na prvem velikem shodu svoje kampanje v Wacu v Teksasu konec marca.Dejstvo, da Trump še naprej širi takšne laži – in da mu mnogi v republikanski stranki še vedno niso pripravljeni nasprotovati – jezi nekatere strankarske voditelje, ki so opazovali, kako so Trumpovi osebno izbrani kandidati, ki so njegove laži na volitvah hvalili kot ceno svoje podpore, razplamteli. države na lanskih vmesnih volitvah.

Georgia Kemp je na primer posvaril, da bi nenehno omenjanje leta 2020 povzročilo novo politično katastrofo za njegovo stranko.”Mislim, da mora vsak kandidat, da bi lahko zmagal, govoriti o tem, za kaj smo, se osredotočiti na prihodnost in ne gledati v vzvratno ogledalo,” je Kemp v nedeljo povedal Jakeu Tapperju za CNN. “Če med vožnjo predolgo gledate v vzvratno ogledalo, boste pogledali navzgor in naleteli na nekoga, kar pa ne bo dobro.”

Vendar dejstvo, da Trump glede na številne ankete ostaja vodilni kandidat za republikansko nominacijo leta 2024 in je še vedno izjemno priljubljen med konzervativnimi volivci na lokalni ravni, nakazuje, da bo za ponovno vzpostavitev resnice o letu 2020 potrebno veliko več kot prikaz v sodni dvorani. In GOP bo verjetno še nekaj časa gledal v vzvratno ogledalo

COMMENTS

Wordpress (0)