Pentagon je vohunil za Zelenskim v strahu, da bi Kijev lahko udaril Rusijo z raketami dolgega dosega – TOPNEWS.si

Pentagon je vohunil za Zelenskim v strahu, da bi Kijev lahko udaril Rusijo z raketami dolgega dosega

Pentagon je vohunil za Zelenskim v strahu, da bi Kijev lahko udaril Rusijo z raketami dolgega dosega

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj sporočil, da se preiskava uhajanja zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu, bliža koncu. Kasneje so sporočili, da so osumljenca že aretirali.

“Kot veste, poteka obsežna preiskava, v kateri sodelujeta pravosodno ministrstvo in širša obveščevalna skupnost, ki se bliža koncu,” je Biden popoldan dejal med obiskom na Irskem. Do njegovih izjav je prišlo po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da naj bi za objavo zaupnih dokumentov stal mlajši moški, ki je delal v ameriškem vojaškem oporišču. Ta je dokumente sprva delil kot prepise v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord. To se je izkazalo za mukotrpno delo, zato je začel kasneje objavljati fotografije dokumentov.

Sledi v preiskavi so vodile do 21-letnega pripadnika obveščevalnega krila letalske nacionalne garde v Massachusettsu, Jacka Teixeire. FBI je danes “z verjetnim razlogom” aretiral osumljenca, je poročal ABC News, televizija CNN pa je predvajala tudi posnetke aretacije.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je nato potrdil aretacijo osumljenca v primeru uhajanja zaupnih informacij iz Pentagona, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Teixeiro so sicer poznali pod vzdevkom “OG”, kar naj bi pomenilo “originalni gangster”. Povedal je, da je dokumente dobil v vojaškem oporišču, kjer je delal, je danes poročal Washington Post, sklicujoč se na dva anonimna člana omenjene skupine za klepet.

Skupino v klepetalnici na Discordu je sicer sestavljalo približno 24 ljudi, nekateri med njimi naj bi bili tudi iz Rusije in Ukrajine. Skupna naj bi jim bila “ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga”, navaja Washington Post. Tiskovni predstavnik platforme Discord je medtem za AFP povedal, da je varnost uporabnikov njihova prednostna naloga in da lahko vsebina, ki krši pravila Discorda, privede do prepovedi dostopa do platforme, zaprtja strežnikov in prijave policiji. Ob tem je še dodal, da v okviru preiskave uhajanja zaupnih podatkov sodelujejo z organi pregona.

Presenetljivo razkritje iz dokumentov je tudi, da so Američani vohunili za Volodimirjem Zelenskim. Vir blizu Zelenskega pa  je dejal, da vohunjenje ZDA za Zelenskim za predsednika ni presenetljivo. Kljub temu so ukrajinski uradniki globoko razočarani zaradi uhajanja informacij. ZDA so vohunile za predsednikom Zelenskim, ker so se bale, da bi Kijev začel napadati rusko ozemlje, če Washington Ukrajini zagotovi rakete dolgega dosega, razkriva eden od dokumentov, ki so nedavno pricurljali v javnost .

CNN je pregledal 53 razkritih zaupnih Pentagonovih dokumentov , ki med drugim podrobno opisujejo bojne zmogljivosti Ukrajine, njene potencialne ranljivosti in obsežna prizadevanja Nata za pomoč pri odvračanju ruske invazije. Zdi se, da je bil eden od razkritih dokumentov poročilo ameriške obveščevalne službe, ki naj bi razkrivalo prestrežene pogovore Zelenskega z vojaškimi in obrambnimi uradniki z uporabo obveščevalnih signalov, je poročal Kyev Post.

Po publikaciji CNN je vir blizu Zelenskega dejal, da vohunjenje ZDA za Zelenskim za predsednika ni presenetljivo. Kljub temu so ukrajinski uradniki globoko razočarani zaradi uhajanja informacij. Tako je ukrajinski predsednik med enim od teh srečanj konec februarja »predlagal napad na lokacije ruske namestitve v ruski regiji Rostov« z uporabo bojnih brezpilotnih letal, saj Ukrajina nima raket dolgega dosega, ki bi lahko dosegle tako daleč.

Obveščevalni podatki bi lahko pojasnili nepripravljenost ZDA, da Ukrajini zagotovijo raketne sisteme dolgega dosega zaradi bojazni, da jih bo Kijev uporabil za napade znotraj Rusije. Toda Ukrajina je obljubila, da za to ne bo uporabila orožja, ki so ga zagotovile ZDA. V zvezi s tem drugo obveščevalno poročilo pravi, da bi lahko Kitajska uporabila ukrajinske napade na cilje globoko v Rusiji “kot priložnost, da Nato predstavi kot agresorja, in lahko poveča svojo pomoč Rusiji, če meni, da so napadi pomembni.”

Obenem najvišji ukrajinski uradniki v en glas zanikajo pristnost dokumentov, ki so pricurljali v javnost, češ da gre le za še en primer, ko Rusija »razširja izmišljene informacije«. Tako je Mykhailo Podolyak, svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika, v petek, 7. aprila, na svojem kanalu Telegram dejal, da so dokumenti, ki so pricurljali v javnost, nepristni in nimajo “nič skupnega z resničnimi protiofenzivnimi načrti Ukrajine.”

V petek, 7. aprila, so se na Twitterju in Telegramu pojavili tajni vojaški dokumenti , ki podrobno opisujejo načrte ZDA in Nata o krepitvi oboroženih sil Ukrajine pred načrtovano protiofenzivo na fronti, kar je spodbudilo Pentagonovo preiskavo. Dokumenti z oznako “strogo zaupno” segajo v 1. marec 2023 in vsebujejo zlasti podatke o urniku dobave orožja, številu vojakov in stroških streliva. Obenem ne dajejo konkretnih bojnih načrtov o tem, kako, kdaj in kje namerava Ukrajina izvesti protiofenzivo.

Zelo občutljiva vladna gradiva ZDA, ki so pricurljala na splet in jih je pridobil The Washington Post, so razkrila, da se pričakuje, da bo trajajoča vojna med Ukrajino in Rusijo še naprej krvavela v letu 2024 , pri čemer nobena stran ne bo zagotovila zmage, vendar obe zavračata pogajanja o koncu konflikta. Analiza, ki je pricurljala v javnost, domnevno iz obrambne obveščevalne agencije, zaključuje, da tudi če bi Ukrajina ponovno zavzela veliko ozemlje in povzročila nevzdržne izgube ruskim silam, kar se ji zdi malo verjetno, to ne bi vodilo do mirovnih pogajanj.

Dokument navaja: “Pogajanja za končanje konflikta so malo verjetna v letu 2023 v vseh obravnavanih scenarijih,” na podlagi natančnega ameriškega nadzora nad močjo enot, orožjem in opremo vsake strani. Poleg napovedi odprtega konflikta dokument, ki je pricurljal v javnost, predvideva, da se bo leto končalo tako, da bosta obe strani dosegli le minimalne ozemeljske pridobitve zaradi nezadostnih vojakov in zalog za učinkovite operacije, pri čemer opisuje takšen zastoj kot najverjetnejši scenarij. Ocena tudi napoveduje, kako se bodo ukrajinski in ruski vojaški voditelji odzvali na izzive na bojišču.

Za Ukrajino dokument napoveduje, da bo trajajoča vojna izčrpavanja povzročila frustracije v državi, zaradi česar bodo “večje možnosti za spremembe vodstva”.Dokument, ki je pricurljal v javnost, tudi napoveduje, da bo Ukrajina izvedla popolno mobilizacijo in okrepila svojo odvisnost od napadov na ruskem ozemlju.

Za Rusijo se pričakuje, da bo zastoj prisilil Moskvo, da uporabi degradirane rezerve, glede na razkriti dokument. Kremelj bo verjetno tudi pospešil prizadevanja za vključitev osvojenih ozemelj v Rusijo. Razkriti dokumenti, ki so se prejšnji teden pojavili na družbenih medijih, so zagotovili obsežen vpogled v domnevno zaskrbljenost ameriških obveščevalnih služb glede poteka vojne.

Pentagon in ministrstvo za pravosodje sta izjavila, da preiskujeta uhajanje dokumentov, medtem ko urad direktorja nacionalne obveščevalne službe ni želel komentirati. Niti ukrajinski niti ameriški uradniki niso potrdili pristnosti domnevno razkritih dokumentov. Še en najvišji ukrajinski uradnik, vodja Sveta za nacionalno varnost in obrambo (NSDC), Olexiy Danilov, je izrazil brezbrižnost do dokumentov in izjavil, da je nekatere informacije mogoče najti v javno dostopnih virih in da bodo ameriške in britanske agencije ugotovile vir in motiv za uhajanjem.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je označil zaklad domnevno zaupnih ameriških vojaških dokumentov , ki naj bi bili razkriti kot mešanica resničnih in lažnih informacij, poroča Sky News. Minister je v govoru v Madridu dejal, da verjame, da so očitna uhajanja podatkov informacijska operacija v korist Rusije in njenih zaveznikov. Komentarji ministra za obrambo so dosedanji komentarji ukrajinskih uradnikov na najvišji ravni o predpomnilniku, ki je začel krožiti s spletnega mesta z igrami in ga trenutno preiskujejo oblasti ZDA.

COMMENTS

Wordpress (0)