(VIDEO) “Strogo zaupno” – Pentagonu ušli dokumenti o pripravah na ukrajinsko protiofenzivo – Na Twitterju in Telegramu so se pojavili tajni dokumenti s podrobnostmi o tajnih ameriških in Natovih načrtih – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Strogo zaupno” – Pentagonu ušli dokumenti o pripravah na ukrajinsko protiofenzivo – Na Twitterju in Telegramu so se pojavili tajni dokumenti s podrobnostmi o tajnih ameriških in Natovih načrtih

(VIDEO) “Strogo zaupno” – Pentagonu ušli dokumenti o pripravah na ukrajinsko protiofenzivo – Na Twitterju in Telegramu so se pojavili tajni dokumenti s podrobnostmi o tajnih ameriških in Natovih načrtih

Pentagon preiskuje izvor zaupnih dokumentov, v katerih je podrobno opisana strategija ZDA in zveze Nato za podporo Ukrajini v času ruske invazije in so bili ta teden objavljeni na več družbenih omrežjih, kot je v četrtek poročal New York Times. Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja ameriški časnik, so dokumenti sicer le delno avtentični.

Pri obrambnem ministrstvu ZDA so pojasnili, da zadevo še preiskujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Seznanjeni smo s poročili različnih medijev o objavah dokumentov na družbenih omrežjih in ministrstvo zadevo preučuje,” je dejala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

Dokumenti, ki so po navedbah ameriškega časnika nastali v začetku marca, vključujejo podatke o porabi streliva za mobilne raketomete Himars, ki jih uporabljajo ukrajinske sile, ter časovno razporeditev dobav orožja in usposabljanj, ki jih Zahod zagotavlja ukrajinskim vojakom.

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja newyorški časnik, so dokumenti, ki so jih uporabniki delili na Twitterju in Telegramu, delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

Kot poroča New York Times je na enem od diapozitivov  prikazano, da je bilo ubitih od 16.000 do 17.500 ruskih vojakov, medtem ko je Ukrajina utrpela kar 71.500 smrtnih žrtev. Pentagon in drugi analitiki so ocenili, da je Rusija utrpela veliko več žrtev, blizu 200.000 ubitih in ranjenih, medtem ko je imela Ukrajina več kot 100.000 ubitih in ranjenih.

Kljub temu so analitiki dejali, da so deli dokumentov verodostojni in da bodo Rusiji zagotovili dragocene informacije, kot so časovni razporedi za dostavo orožja in vojakov, število ukrajinskih vojakov in druge vojaške podrobnosti.

Dokument z oznako “strogo zaupno” ponuja “stanje konflikta od 1. marca.” Tistega dne so bili ukrajinski uradniki v ameriškem oporišču v Wiesbadnu v Nemčiji na sejah vojnih iger, dan pozneje pa sta general Mark A. Milley, predsednik Združenih načelnikov štabov, in general Christopher Cavoli, vrhovni zavezniški poveljnik za Evropo obiskal zasedanja .

Drug dokument vključuje stolpce, v katerih so navedene enote ukrajinskih vojakov, oprema in usposabljanje, z urniki od januarja do aprila. Dokument vsebuje povzetek 12 bojnih brigad, ki se sestavljajo, pri čemer jih devet očitno usposabljajo in oskrbujejo ZDA in druge zaveznice Nata. Od teh devetih brigad je v dokumentih navedeno, da jih bo šest pripravljenih do 31. marca, ostale pa do 30. aprila. Ukrajinska brigada ima približno 4000 do 5000 vojakov, so povedali analitiki.

V dokumentu je navedeno, da bodo dobavni roki opreme vplivali na usposabljanje in pripravljenost, da bi izpolnili časovnico. Skupna oprema, potrebna za devet brigad, je navedeno v dokumentu, več kot 250 tankov in več kot 350 mehaniziranih vozil.

Da bi lahko dokumente objavili na široko razpršenem kanalu družbenih medijev in domnevno prišli v roke ruskim uradnikom, je velik udar za Moskvo v času, ko se je zdelo, da Rusija zaostaja za Združenimi državami pri zbiranju obveščevalnih podatkov v Ukrajini.

To uhajanje je prvi ruski obveščevalni preboj, ki je bil javno objavljen od začetka vojne. Med vojno so Združene države Ukrajini posredovale informacije o poveljniških mestih, skladiščih streliva in drugih ključnih vozliščih v ruskih vojaških linijah. Takšni obveščevalni podatki v realnem času so Ukrajincem omogočili, da ciljajo na ruske sile, ubijejo višje generale in prisilijo, da se zaloge streliva premaknejo dlje od ruskih frontnih črt, čeprav ameriški uradniki pravijo, da je Ukrajina igrala odločilno vlogo pri načrtovanju in izvedbi teh napadov.

Toda na začetku vojne so ukrajinski uradniki oklevali glede delitve svojih bojnih načrtov z Združenimi državami zaradi strahu pred uhajanjem informacij, so povedali ameriški in evropski uradniki. Še lani poleti so ameriški obveščevalci povedali, da pogosto bolje razumejo ruske vojaške načrte kot ukrajinske.

Ukrajinci so bili zaskrbljeni, da bi razkritje njihovih operativnih načrtov lahko poudarilo tudi slabosti in odvrnilo nadaljnjo ameriško podporo, zato so jih skrbno varovali, čeprav so ameriški obveščevalci zbirali natančne podrobnosti o tem, kaj je ukazal Kremelj in kaj načrtujejo ruski poveljniki.

Izmenjava obveščevalnih podatkov med Ukrajino in ZDA se je lani jeseni precej zrahljala in državi sta tesno sodelovali pri možnostih za ukrajinsko ofenzivo.

Toda takšno uhajanje obveščevalnih podatkov, objavljeno na družbenih omrežjih in dostopno po vsem svetu, bo zagotovo škodovalo izmenjavi obveščevalnih podatkov med Ukrajino in Združenimi državami.

Glede na razkrite dokumente naj bi oblikovali 12 novih ukrajinskih brigad, od katerih jih devet usposabljajo in opremljajo ZDA, poroča New York Times. Ukrajina je medtem domnevne ameriške tajne dokumente o pripravah na protiofenzivo v vojni proti Rusiji označila za ruski ponaredek.

“Od razpada Sovjetske zveze je obveščevalna dejavnost Rusije tako degradirana, da se poslužuje lažnega uhajanja informacij in ponarejenih fotografij. Moskva si želi prekiniti ukrajinsko protiofenzivo, vendar bodo pravi načrti kmalu vidni na terenu,” je na Twitterju zapisal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Glede na dokumente naj bi bile sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ukrajinske priprave na protiofenzivo končane 30. aprila. Vključevale naj bi do 60.000 vojakov z več kot 250 tanki in več kot 350 oklepnimi vozili.

Ministrstvo za pravosodje odpira preiskavo uhajanja domnevno navidezno zaupnih vojaških dokumentov ZDA, poroča CNN.

Ministrstvo za pravosodje je začelo preiskavo uhajanja kopice navideznih ameriških obveščevalnih dokumentov , ki so bili v zadnjih tednih objavljeni na družbenih medijih.Preiskava se je začela, ko so se v petek pojavili novi dokumenti, ki zajemajo vse od podpore ZDA Ukrajini do informacij o ključnih zaveznikih ZDA, kot je Izrael, s čimer se širijo posledice že tako zaskrbljujočega uhajanja informacij. Pentagon je v četrtek sporočil, da preučuje zadevo, potem ko so se pojavile objave na družbenih omrežjih z očitno zaupnimi dokumenti o vojni v Ukrajini.

Zdi se, da dodatni razkriti dokumenti, ki so prišli na površje v petek, vsebujejo zaupne informacije o temah, od operacij plačanske skupine Wagner v Afriki in poti Izraela do zagotavljanja smrtonosne pomoči Ukrajini, do obveščevalnih podatkov o povezavah Združenih arabskih emiratov z Rusijo in zaskrbljenosti Južne Koreje glede zagotavljanja streliva v ZDA za uporabo v Ukrajini. Ni jasno, kdo stoji za uhajanjem informacij in kje točno izvirajo.

“Ministrstvo za obrambo zadevo aktivno preučuje in je uradno napotilo ministrstvu za pravosodje v preiskavo,” je v petek povedala namestnica tiskovnega sekretarja Pentagona Sabrina Singh. Tiskovni predstavnik ministrstva za pravosodje je za CNN povedal, da je ministrstvo “komunikiralo z ministrstvom za obrambo v zvezi s to zadevo in so začeli preiskavo”, pri čemer ni želel komentirati.

Nekateri dokumenti se sklicujejo na tajne podatke Cie. Tiskovni predstavnik Cie je v petek za CNN povedal: “Zavedamo se objav na družbenih medijih in preučujemo trditve.”

Slike nekaterih dokumentov – ki vključujejo ocene ruskih žrtev in seznam zahodnih oborožitvenih sistemov, ki so na voljo Ukrajini – so bile v začetku marca objavljene na platformi družbenih medijev Discord, glede na posnetke zaslona objav, ki jih je pregledal CNN.

“To sranje je en mesec ležalo na strežniku Minecraft Discord in nihče ni opazil,” je za CNN povedal Aric Toler, raziskovalec pri preiskovalni hiši Bellingcat, ki je izsledil časovnico objavljenih dokumentov. Minecraft je priljubljena video igra.

Šele ta teden so razkriti dokumenti začeli pridobivati ​​več pozornosti, potem ko je nekdo del dokumentov objavil na 4chan , spletnem forumu, priljubljenem med skrajneži, nato pa je ruski govorec na Telegramu objavil spremenjeno različico enega od dokumentov. , je rekel Toler.

Ameriški uradniki menijo, da je nekdo spremenil ta dokument, da bi ocenil število Ukrajincev, ubitih v vojni, veliko višje, kot dejansko je.

Pentagon je v četrtek sporočil, da je seznanjen z objavami na družbenih omrežjih in zadevo preiskuje.

V petek v Discordu so bile špekulacije in paranoja razširjene, pri čemer so se nekateri uporabniki spraševali, ali bi lahko imeli težave zaradi ponovne objave dokumentov zdaj, ko ameriška vlada zadevo preiskuje. Zdi se, da je uporabnik, ki je 1. marca objavil fotografije dokumentov, izbrisal svoja računa na Twitterju in Discordu.

“Dejstvo, da so na spletu na voljo neurejene in urejene – popravljene – različice nekaterih datotek, me vzbuja skeptizma, da gre za profesionalno rusko obveščevalno operacijo,” je za CNN povedal Thomas Rid, strokovnjak za državno podprte informacijske operacije.

Zgodovinsko gledano, če ima obveščevalna agencija dostop do zaupnega gradiva nasprotnika in se odloči ponarediti nekaj gradiva, običajno ne objavi obeh različic teh dokumentov, je dejal Rid, ki je profesor na Visoki šoli Johns Hopkins University. Mednarodne študije.

“To le olajša odkrivanje dejstev in s tem izniči namen,” je dejal Rid. Obstaja pa zaskrbljenost, da bi razkriti dokumenti lahko imeli vpliv na resnični svet.

“Če je resnično, lahko uhajanje teh dokumentov povzroči znatno škodo ukrajinski protiofenzivi, saj te informacije Rusiji dejansko zagotavljajo ukrajinski bojni red – obsežne informacije o zmogljivostih brigad, ki bi bile vključene v prihajajočo protiofenzivo,” je dejal Dmitri Alperovitch, ruski analitik. ki je izvršni predsednik Silverado Policy Acceleratorja.

V dokumentu je navedeno, da bodo dobavni roki opreme vplivali na usposabljanje in pripravljenost, da bi izpolnili časovnico. Skupna oprema, potrebna za devet brigad, je navedeno v dokumentu, več kot 250 tankov in več kot 350 mehaniziranih vozil.

Da bi lahko dokumente objavili na široko razpršenem kanalu družbenih medijev in domnevno prišli v roke ruskim uradnikom, je velik preboj za Moskvo v času, ko se je zdelo, da Rusija zaostaja za Združenimi državami pri zbiranju obveščevalnih podatkov v Ukrajini.

To uhajanje je prvi ruski obveščevalni preboj, ki je bil javno objavljen od začetka vojne. Med vojno so Združene države Ukrajini posredovale informacije o poveljniških mestih, skladiščih streliva in drugih ključnih vozliščih v ruskih vojaških linijah. Takšni obveščevalni podatki v realnem času so Ukrajincem omogočili, da ciljajo na ruske sile, ubijejo višje generale in prisilijo, da se zaloge streliva premaknejo dlje od ruskih frontnih črt, čeprav ameriški uradniki pravijo, da je Ukrajina igrala odločilno vlogo pri načrtovanju in izvedbi teh napadov.

Toda na začetku vojne so ukrajinski uradniki oklevali glede delitve svojih bojnih načrtov z Združenimi državami zaradi strahu pred uhajanjem informacij, so povedali ameriški in evropski uradniki. Še lani poleti so ameriški obveščevalci povedali, da pogosto bolje razumejo ruske vojaške načrte kot ukrajinske.

Ukrajinci so bili zaskrbljeni, da bi razkritje njihovih operativnih načrtov lahko poudarilo tudi slabosti in odvrnilo nadaljnjo ameriško podporo, zato so jih skrbno varovali, čeprav so ameriški obveščevalci zbirali natančne podrobnosti o tem, kaj je ukazal Kremelj in kaj načrtujejo ruski poveljniki. Izmenjava obveščevalnih podatkov med Ukrajino in ZDA se je lani jeseni precej zrahljala in državi sta tesno sodelovali pri možnostih za ukrajinsko ofenzivo.

Toda takšno uhajanje obveščevalnih podatkov, objavljeno na družbenih omrežjih in dostopno po vsem svetu, bo zagotovo škodovalo izmenjavi obveščevalnih podatkov med Ukrajino in Združenimi državami.

COMMENTS

Wordpress (0)