(VIDEO) Vojna: Na Bližnjem vzhodu je prišlo do nove nepričakovane zaostritve dolgoletnega konflikta med Izraelci in Palestinci – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vojna: Na Bližnjem vzhodu je prišlo do nove nepričakovane zaostritve dolgoletnega konflikta med Izraelci in Palestinci

(VIDEO) Vojna: Na Bližnjem vzhodu je prišlo do nove nepričakovane zaostritve dolgoletnega konflikta med Izraelci in Palestinci

Po današnji nepričakovani obsežni operaciji palestinske oborožene skupine Hamas v Izraelu je sledil pričakovan in silovit odgovor. Izraelska vojska tako že ves dan izvaja napade na enklavo Gaza, hkrati pa se spopada s palestinskimi borci na številnih lokacijah, kjer so ti vdrli na izraelsko ozemlje in ugrabili več vojakov in civilistov.

Vojaška operacija, ki jo je zjutraj sprožil Hamas, je kriva za smrt najmanj 150 prebivalcev Izraela, še 1000 ljudi je ranjenih. Poleg niza raketnih napadov iz Gaze je neznano število pripadnikov Hamasa in še enega oboroženega gibanja v Gazi, Islamskega džihada, po kopnem, morju in iz zraka vdrlo na ozemlje Izraela ter se tam spopadlo z vojsko.

https://twitter.com/Israel/status/1710615207435743633

Po navedbah izraelskih sil IDF boji z več sto palestinskimi borci še vedno potekajo na 22 lokacijah na jugu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več vojakov in civilistov ter jih odpeljali v Gazo, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Izraelsko vojaško letalstvo medtem krepi napade na Gazo. Tam po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V zadnjih nekaj urah je tako IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z uveljavljeno prakso so izraelska letala nekaj minut pred uničujočim napadom prebivalce teh objektov opozorila z manjšim eksplozivom in jih tako pozvala k evakuaciji.

Enega od teh napadov je bilo mogoče videti v prenosu Al Jazeere. Novinarka, ki se je javljala iz Gaze, je ob tem potrdila, da so občasni raketni napadi iz enklave proti Izraelu prenehali dve uri pred sončnim zahodom. Kmalu za tem je Izrael prekinil dobavo elektrike v Gazo.

Hamas je v odziv na izraelsko zrušenje 11-nadstropnega objekta v središču enklave proti Tel Avivu sprožil 150 raket, še navaja Al Jazeera.

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti je število smrtnih žrtev v Gazi doseglo 232, ranjenih je najmanj 1790 oseb. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

COMMENTS

Wordpress (0)