Ustavno sodišče v zadevi nacionalka danes ni sprejelo nobene odločitve – TOPNEWS.si

Ustavno sodišče v zadevi nacionalka danes ni sprejelo nobene odločitve

Ustavno sodišče v zadevi nacionalka danes ni sprejelo nobene odločitve

Ustavno sodišče, ki je danes nadaljevalo vsebinsko obravnavo ustavne pobude glede novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), v tej zadevi danes ni sprejelo nobene odločitve, niti o zahtevah za izločitev sodnikov ne, so za medije  sporočili s sodišča. Obravnavo bodo nadaljevali predvidoma na naslednji seji, so dodali.

Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Po njihovem mnenju novi način oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo v celoti jemlje pristojnost DZ za imenovanje članov sveta ter jo prenaša na interesne skupine in nekatere državne institucije, kot sta informacijski pooblaščenec in varuh človekovih pravic. Tako pobudniki kot tudi vlada so se zavzeli za to, da se pobuda obravnava javno.

Ustavno sodišče se je v odločbi, sprejeti 16. februarja, odločilo zadržati izvrševanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Dodaten zaplet so povzročili predlogi za izločitev treh sodnikov iz ustavne presoje. Gregorčič je podal predlog za izločitev Neže Kogovšek Šalamon. Kot razlog je navedel njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o noveli.

DZ in vlada sta predlagala izločitev Klemena Jakliča. V referendumski kampanji o zakonu o RTVS leta 2005 je namreč zagovarjal zakonske rešitve zakona, ki jih novela spreminja. Glede na to se poraja dvom o njegovi nepristranskosti, med drugim piše v predlogu DZ, pod katerega se je podpisala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Vlada je predlog ustavnemu sodišču za izločitev Jakliča sprejela na dopisni seji v sredo. Kot so sporočili iz urada za komuniciranje, vlada dvomi v Jakličevo objektivno in subjektivno neodvisnost.

Po poročanju medijev pa je na mizi ustavnih sodnikov tudi predlog v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije za izločitev predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta. Ustavnega sodnika Roka Čeferina so medtem izločili iz odločanja v tej zadevi že januarja, saj njegova pisarna sodeluje z javnim zavodom.

COMMENTS

Wordpress (0)