(VIDEO) Podpornika Nine Krajnik Petera Jambreka, v kritiki ravnanja ministrstva za notranje zadeve v primeru Nataše Pirc Musar, podprl Rajko Pirnat – TOPNEWS.si

(VIDEO) Podpornika Nine Krajnik Petera Jambreka, v kritiki ravnanja ministrstva za notranje zadeve v primeru Nataše Pirc Musar, podprl Rajko Pirnat

(VIDEO) Podpornika Nine Krajnik Petera Jambreka, v kritiki ravnanja ministrstva za notranje zadeve v primeru Nataše Pirc Musar, podprl Rajko Pirnat

Potem, ko so na ministrstvu za notranje zadeve je upravnim enotam in nekaterim ministrstvom posredovalo dopis s prošnjo, naj na vidnem mestu objavijo naslov, kamor lahko volivci pošiljajo podpise podpore za kandidaturo dveh kandidatk za predsedniške volitve. Ob vprašanjih, zakaj zgolj za dve, so pojasnili, da bodo to storili za vse, ki bodo podali zahtevo.

Konkurente Nataše Pirc Musar je v četrtek razburila vest, da je Ministrstvo za notranje zadeve upravnim enotam pa tudi nekaterim ministrstvom poslalo dopis z naslovom, na katerem podpise za vložitev kandidature zbira Nataša Pirc Musar.

Temu so sledili očitki, da ministrstvo za to predsedniško kandidatko dela kampanjo in jo preferira – med drugim so se s kritiko o diskriminatornosti oglasili v stranki Resni.ca in zahtevali, naj v upravnih enotah in nekaterih zavodih objavijo naslov za oddajo podpore tudi za njihovo kandidatko.

Kandidatka dr. Nina Krajnik in dr. Peter Jambrek pa sta še isti dan sklicala nujno tiskovno konferenco – po njunem mnenju gre za protiustavno in nezakonito izrabo državnih institucij v prid predsedniške kandidatke Pirc Musarjeve. Po Jambrekovem mnenju naj bi šlo za protiustavno in nezakonito izrabo državnih institucij, v tem stališču ga je včeraj v oddaji 24ur podprl tudi pravnik Rajko Pirnat.

Ministrstvo je upravnim enotam pa tudi nekaterim ministrstvom najprej poslalo dopis z naslovom, na katerem podpise za vložitev kandidature zbira Nataša Pirc Musar. Temu so sledili očitki, da ministrstvo preferira to kandidatko. Tudi s strani stranke Resni.ca, ki je prav tako zahtevala, naj v upravnih enotah in nekaterih zavodih (denimo bolnišnicah in domovih za starejše) objavijo tudi naslov za oddajo podpore za kandidatko Sabino Senčar.

In ministrstvo je sledilo tudi njihovi zahtevi. Kot so namreč pojasnili, so doslej dopise poslali za dve kandidatki. “Na enak način pa bomo seznanjali tudi z naslovi drugih kandidatov, če bomo prejeli tovrstna zaprosila,” so navedli.

Ker v ministrstvu vnaprej nimajo podatkov o tem, kdo bo zbiral podpore in na kateri naslov lahko državljani svoje podpore posredujejo, v skladu z ustaljeno prakso iz preteklosti te podatke vsem deležnikom v postopku potrjevanja obrazcev podpor posredujejo na izrecno zaprosilo kandidatov.

“Tako kot v preteklosti vse deležnike postopka potrjevanja podpor nediskriminatorno, pod enakimi pogoji in v skladu z ustaljeno prakso, seznanimo tudi z naslovi kandidatov, ki zbirajo podpore, ko prejmemo njihove zahteve,” so navedli na ministrstvu.

Do ravnanja ministrstva so kritični tudi v štabu Nine Krajnik, kjer menijo, da omenjena dopisa predstavljata kršitev pravnega reda. Ob njihovih današnjih pojasnilih, Krajnikova meni, da gre za “retroaktivno podajanje enake pravice ostalim kandidatom, da bi se pokazali v nekoliko boljši luči”, kar je “samo po sebi sporno”. Njen podpornik Peter Jambrek pa je šel še dlje in ocenil, da gre za privilegiranje ene kandidatke in “pričakovano bi bilo” da bi bila ministrica deležna ustavne obtožbe.

Na vprašanje, ali bo tudi sama podala to zahtevo pa je Krajinkova v dejala, da bodo o tem v njenem štabu še zelo razmislili. Objava naslova bi tudi njej olajšala zbiranje podpisov, a meni, da bi šlo za “kršitev standardov, etičnih načel in tako dalje”. Obenem pa v njenem štabu pozivajo, naj javne institucije vsem kandidatom pomagajo pri zbiranju podpisov.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)