“Poleg moralnega je naš strateški in gospodarski interes, da pomagamo ustaviti Putina” – Arhitekt vojne v Iraku Karl Rove v WSJ razkriva ameriško strategijo v Ukrajini – TOPNEWS.si

“Poleg moralnega je naš strateški in gospodarski interes, da pomagamo ustaviti Putina” – Arhitekt vojne v Iraku Karl Rove v WSJ razkriva ameriško strategijo v Ukrajini

“Poleg moralnega je naš strateški in gospodarski interes, da pomagamo ustaviti Putina” – Arhitekt vojne v Iraku Karl Rove v WSJ  razkriva ameriško strategijo v Ukrajini

“Neoizolacionisti na desnici in levici zavračajo rusko invazijo na Ukrajino kot malo pomembno za ZDA. Za njih je to ozemeljski spor med oddaljenimi državami. Nekateri celo trdijo, da je Amerika v veliki meri odgovorna za vojno: ZDA so s spodbujanjem širjenja demokracije v vzhodni Evropi vznemirile Vladimirja Putina. Razumljivo je, pravijo, da je diktator nato sprostil svojo vojsko, da bi podjarmil Ukrajino,” piše  Karl Rove, nekdanji namestnik vodje kabineta predsednika Georgea W. Busha, v Wall Steet Journalu  v članku: “Postavite Ameriko na prvo mesto s pomočjo Ukrajini”.

“Če bi ZDA po vsem svojem pogumu in žrtvovanju zapustile Ukrajino, bi bila to strateška, gospodarska in moralna katastrofa, ki bi zmanjšala naš vpliv po svetu in škodovala našemu gospodarstvu,” ugotavlja Rove  v mnenju za WSJ. Utrujenost v Ukrajini po mnenju Rova ni možnost ” Kitajska, Rusija in Iran spreminjajo ukrajinski konflikt v preizkus, za katerega avtokratsko zavezništvo verjame, da bo Zahod padel”.

 

“Gospod Putin bi lahko živel v miru z demokratično Ukrajino, tako kot Rusija že desetletja sobiva s sosednjima demokracijama Finsko in Norveško. In slednji je bil eden od ustanovnih članov Severnoatlantske zveze. Krivda za smrt in uničenje v tej vojni je neposredno na človeku v Kremlju. Putinova ambicija po obnovi ruskega imperija je vodila Rusijo, da je leta 2014 zasegla Krim in pred več kot enim letom napadla preostalo Ukrajino”.

In kdo je Karl Rov, ki  je igral vodilno vlogo pri pripravah na vojno v Iraku. Karl Christian Rove (rojen 25. decembra 1950) je ameriški republikanski politični svetovalec , politični svetovalec in lobist. Bil je višji svetovalec in namestnik vodje osebja med administracijo Georgea W. Busha do njegovega odstopa 31. avgusta 2007. Vodil je tudi Urad za politične zadeve, Urad za stike z javnostmi in Urad za strateške pobude Bele hiše .

Pred njegovim imenovanjem v Beli hiši je zaslužen za guvernerske zmage Georgea W. Busha v Teksasu v letih 1994 in 1998 ter Busheve uspešne predsedniške kampanje v letih 2000 in 2004. V svojem zmagovalnem govoru leta 2004 je Bush Rovea imenoval “Arhitekt”. Rove je prav tako zaslužen za uspešne kampanje Johna Ashcrofta (volitve v ameriški senat leta 1994), Billa Clementsa (volitve v teksaški guverner leta 1986), senatorja Johna Cornyna (volitve v ameriški senat leta 2002), guvernerja Ricka Perryja (volitve v teksaško kmetijsko komisijo leta 1990) in Phil Gramm (1982 ameriški dom in volitve v ameriški senat leta 1984). Odkar je zapustil Belo hišo, je Rove delal kot politični analitik in sodelavec za Fox News , Newsweek in The Wall Street Journal .

V letih 2002 in 2003 je Rove predsedoval sestankom skupine Bele hiše za Irak (WHIG), notranje delovne skupine Bele hiše , ustanovljene avgusta 2002, osem mesecev pred invazijo na Irak leta 2003 . WHIG je bil zadolžen za razvoj strategije “za objavo trditve Bele hiše, da Sadam Husein predstavlja grožnjo Združenim državam”. Skupina je v administraciji potiskala pripovedi o tem, da Huseinov režim poseduje orožje za množično uničevanje (režim ni imel aktivnega programa OMU) in njegovih povezavah z mednarodnim terorizmom (Huseinov režim ni imel operativnega odnosa z Al Kaido). Člani WHIG so bili Bushev vodja kabineta Andrew Card , svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice , njen namestnik Stephen Hadley , vodja štaba podpredsednikaDicka Cheneyja Lewis “Scooter” Libby , zakonodajni povezovalec Nicholas E. Calio in komunikacijski strategi. Mary Matalin , Karen Hughes in James R. Wilkinson.

The Washington Post je citiral enega neimenovanega člana WHIG, pojasnil, da je bila naloga delovne skupine “izobraževanje javnosti” o grožnji, ki jo predstavlja Sadam, in (po besedah ​​novinarjev) “[ določanje] strategije za vsako fazo spopada z Bagdadom ” . Rovova delovna skupina za “strateške komunikacije” znotraj WHIG je pomagala napisati in uskladiti govore visokih uradnikov Busheve administracije, ki so poudarjali domnevno jedrsko grožnjo Iraka. ​​Iraška skupina Bele hiše je bila “malo znana”, dokler ni januarja 2004 preiskovalec razkritij CIA Patrick Fitzgerald izdal sodnega poziva za njene zapiske, elektronsko pošto in evidence o prisotnosti.

Leta 2015 je Rove zagovarjal odločitev o napadu na Irak in veteranu iraške vojne povedal, da je Sadam Husein grožnja ZDA. Leta 2010 je Rove dejal, da je bila njegova največja napaka v zvezi z vojno v Iraku, da ni zavrnil pripovedi, da je Busheva administracija zlagala ZDA v vojni v Iraku.

COMMENTS

Wordpress (0)