“Skrajni čas je, da se pripravimo na predsednika Trumpa” – Trumpova zmaga v Iowi sprožila alarm v Berlinu – TOPNEWS.si

“Skrajni čas je, da se pripravimo na predsednika Trumpa” – Trumpova zmaga v Iowi sprožila alarm v Berlinu

“Skrajni čas je, da se pripravimo na predsednika Trumpa” – Trumpova zmaga v Iowi sprožila alarm v Berlinu

Po zmagi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na prvih republikanskih predizborih so nemški politiki vlado pozvali, naj se pripravi na možnost ponovnega Trumpovega mandata. “Nemška vlada ne more več ignorirati notranjepolitičnih dogodkov v ZDA. ZDA so preveč pomemben partner za to,” je za dpa v torek dejal Jürgen Hardt, visoki poslanec iz konservativnega opozicijskega bloka CDU/CSU. Čeprav številni republikanci iz Iowe niso glasovali za Trumpa, je Hardt dejal, da je kljub temu “skrajni čas, da se pripravimo na predsednika Trumpa”.

Belgijski premier Alexander De Croo je posvaril, da mora biti Evropa pripravljena stati sama, če se Donald Trump pozneje letos vrne v Belo hišo, poroča portal Politico.

“Če nam bo leto 2024 znova prineslo ‘Ameriko na prvem mestu’, bo to bolj kot kadar koli Evropa sama zase,« je opozoril v govoru v Evropskem parlamentu na začetku leta, v katerem tako državljani Evropske unije kot Američani hodijo v ankete. “Kot Evropejci se tega obeta ne bi smeli bati; to bi morali sprejeti,” je trdil in dejal, da mora Evropa postati “močnejša, bolj suverena, bolj samostojna”.

Možnost drugega Trumpovega mandata vznemirja uradnike v prestolnicah EU, odkar je postalo jasno, da bo znova kandidiral za Belo hišo, zaradi skrbi, da bo motil trgovino in umaknil podporo ZDA evropskim varnostnim prizadevanjem. De Croo je letos ključna osebnost v evropski politiki, saj njegova država naslednjih šest mesecev predseduje Svetu EU, kar daje belgijskim diplomatom moč, da določajo dnevne rede na ključnih sestankih v Bruslju.

Njegove pripombe so ponovile slavni govor takratne nemške kanclerke Angele Merkel iz leta 2017 po Trumpovi prvi volilni zmagi, ko je posvarila, da se Evropa ne more zanašati samo na svoje zaveznike. Thierry Breton, francoski evropski komisar, je nedavno razkril , da je Trump leta 2020 dejal, da ZDA “nikoli” ne bodo priskočile na pomoč Evropi, če bo napadena. V Nemčiji so politiki ponovili sporočilo Merklove, da mora biti Evropa sposobna poskrbeti sama zase.

Trump je človek, ki “ne skriva svojega prezira do demokracije” in “grozi, da bo znova postal predsednik,” je Katarina Barley, visoka nemška socialdemokratska članica Evropskega parlamenta, zapisala na X. “Evropa se mora osredotočiti nase .” Norbert Röttgen, visoki poslanec iz nemške Krščansko-demokratske unije, je v intervjuju za časopis Tagesspiegel dejal: »Nemška vlada se mora zdaj intenzivneje kot prej pripraviti na Trumpovo vrnitev v Belo hišo. Med drugim to pomeni, da moramo povečati proizvodnjo orožja, da se bo Ukrajina lahko branila pred ruskim napadom tudi brez pomoči ZDA. Od tega je odvisna svoboda Evrope.«

Trumpova bojevita retorika med njegovim prvim mandatom in odkrit skepticizem glede zunanjih obveznosti ZDA, kot je zavezništvo Nato, sta povzročila veliko zaskrbljenost v Nemčiji in v večjem delu Evrope. Možnost nadaljnjih štirih let Trumpa bi lahko imela resne posledice za Evropo, zlasti če bi Trump zmanjšal pomoč ZDA Ukrajini. Sedanja razprava v ameriškem kongresu o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini kaže, kako nevaren je izolacionizem v velikem delu republikanske stranke za evropsko varnost, je dejal Brugger v izjavi.

Kot nihče pred njim je Donald Trump hkrati nekdanji predsednik, vodilni kandidat, ki bo ponovno nominiran za predsednika, in obtoženec. V štirih ločenih primerih se sooča z 91 obtožbami kaznivih dejanj zaradi vedenja pred, med in po njegovem predsedovanju, vključno z zaroto za goljufanje ZDA pri njegovih prizadevanjih, da bi razveljavil svoj poraz na volitvah leta 2020, zlorabo tajnih dokumentov in ponarejanjem poslovnih evidenc, da bi prikril zamolčani denar odrasli osebi. filmska igralka. Ta situacija brez primere odpira vprašanja, ki bi prej bila neverjetna hipotetika pravne šole. To je nekaj izmed njih.

1. Ali je Trump kot nekdanji predsednik imun pred pregonom?
Trump pravi, da so bila njegova prizadevanja, da bi razveljavil svoj poraz proti Joeju Bidnu – predmet dveh od štirih kazenskih postopkov proti njemu – uradna dejanja in zato imuna pred pregonom . Njegova pravna ekipa ugotavlja, da leta 2021 senat ni zbral dvotretjinske večine, ki je bila potrebna, da bi ga obsodili zaradi obtožbe obtožbe , povezane z enakim vedenjem. Trumpovo zahtevo po imuniteti je 1. decembra zavrnil ameriški okrožni sodnik, ki je namigoval, da si prizadeva za “božansko pravico kraljev, da se izognejo kazenski odgovornosti, ki velja za njegove sodržavljane.” Njegovo trditev je med argumenti 9. januarja sprejel tudi senat ameriškega prizivnega sodišča s skepso. Trump je nakazal, da se bo po potrebi boril na vrhovnem sodišču. To sodišče je v preteklosti razsodilo , da so predsedniki upravičeni do obsežne zaščite nad dejanji, ki so jih izvedli v “zunanjem obsegu” svojih uradnih dolžnosti. Vendar je šlo za imuniteto pred civilnimi tožbami. Trump je prvi nekdanji predsednik, ki se sooča z zveznimi obtožbami, zato so trditve o imuniteti pred kazenskim pregonom neraziskano področje.

2. Ali je nekdo, ki je obsojen za kaznivo dejanje, primeren za predsednika?
Na splošno, da. Ameriška ustava pravi, da mora biti predsednik star vsaj 35 let, biti rojeni državljan in 14 let prebivalec ZDA; čista kazenska evidenca ni pogoj za delo. 14. amandma k ustavi, ki je bil sprejet po državljanski vojni in o katerem se desetletja malo razpravlja, blokira javne funkcije vsakomur, ki je “sodeloval v uporu ali uporu” proti ZDA. Trump ni bil obtožen upora ali upora. Kljub temu mnogi Američani pravijo, da se ti pogoji nanašajo na to, kar se je zgodilo 6. januarja 2021, ko je nasilna pro-Trumpova drhal napadla prestolnico ZDA, ko je kongres potrjeval rezultate volitev leta 2020. Napad je sledil shodu, na katerem je Trump ponovil svoje lažne trditve, da so mu volitve ukradli z goljufijo.

3. Ali zaradi 14. amandmaja Trump ni upravičen do ponovne funkcije?
To vprašanje je zdaj neposredno pred vrhovnim sodiščem ZDA. Dve zvezni državi, Colorado in Maine, sta izjavili, da bosta obdržali Trumpovo ime na predsedniških volitvah na podlagi klavzule o uporu 14. amandmaja. Sodišča ali uradniki za volitve v najmanj štirih drugih zveznih državah so odločili v prid Trumpu. Trump je od vrhovnega sodišča zahteval, naj razveljavi sodbo v Koloradu, in sodišče se je strinjalo z obravnavo primera ter napovedalo argumente za 8. februar.

4. Bi lahko Trump kot predsednik sam sebe pomilostil?
Ne, če je obsojen na podlagi državnih obtožb, kot so tiste, s katerimi se sooča v New Yorku in Georgii. To je zato, ker predsednikovo ustavno pooblastilo, da “odobri odloge in pomilostitve za kazniva dejanja proti Združenim državam”, velja samo za zvezna kazniva dejanja. Kar zadeva na desetine točk obtožb, s katerimi se sooča v dveh zveznih tožilstvih, se pravniki ne strinjajo glede tega, ali lahko predsednik samopomilosti. Nekateri opozarjajo na nasvet , ki ga je leta 1974 v zvezi s škandalom Watergate predsedniku Richardu Nixonu dal svetovalni urad ministrstva za pravosodje: »V skladu s temeljnim pravilom, da nihče ne sme biti sodnik v svojem primeru, predsednik sam sebi ne more oprostiti. ”

5. Bi lahko Trumpa, ko je bil predsednik, poslali v zapor?
Tudi to je nejasno. Obstaja argument, da bi predsednikove odgovornosti prevladale nad obveznostjo prestajanja zaporne kazni. “Ustavno gledano bi imeli precej dober argument, da bi ga morali izpustiti, dokler je predsednik,” je dejal Brian Kalt, profesor prava z univerze Michigan State, čigar knjiga iz leta 2012, Constitutional Cliffhangers: A Legal Guide for Presidents and Their Enemies , je bila pričakovana nekaj trenutnih vprašanj o Trumpu.

6. Bi lahko bil Trump predsednik iz zapora?
Logistične in varnostne ovire, ki jih predstavi predsednik za zapahi, osupnejo. Če bi prišlo do tega, bi 15 vodij oddelkov, ki sestavljajo predsedniški kabinet, lahko razglasilo, da predsednik “ne more opravljati pooblastil in dolžnosti svoje funkcije” v skladu s pogoji 25. amandmaja ustave in začasno preneslo oblast na podpredsednika. Toda, kot piše Kalt , se ta sprememba v glavnem šteje za uporabno le, če je predsednik “popolnoma nezmožen” zaradi, na primer, možganske kapi ali hude demence.

7. Če bi bil Trump izvoljen, bi ga lahko odstavili z (še eno) obtožbo?
V primeru, da Trump znova osvoji predsedniški položaj, bi lahko zakonodajalci še enkrat poskušali izsiliti njegovo odstavitev z argumentom, da njegovo ravnanje v zvezi s 6. januarjem ustreza ustavnemu standardu “velikih kaznivih dejanj in prekrškov”. Trumpovi zagovorniki bi zagotovo trdili, da je njegova prejšnja oprostitev rešila to vprašanje. Vsaka nova obtožba, ki bi jo odobril predstavniški dom, bi se, tako kot zadnja, soočila s hudo bitko za dosego supervečine v senatu, potrebne za odstavitev predsednika s položaja.

COMMENTS

Wordpress (0)