“Seveda je to rekel” – Erik Brecelj prerekal izjavo ministra Danijela Bešič Loredana, da je prek sekretarjev na strateškem svetu ni grozil z odstopom – TOPNEWS.si

“Seveda je to rekel” – Erik Brecelj prerekal izjavo ministra Danijela Bešič Loredana, da je prek sekretarjev na strateškem svetu ni grozil z odstopom

“Seveda je to rekel” – Erik Brecelj prerekal izjavo ministra Danijela Bešič Loredana, da je prek sekretarjev na strateškem svetu ni grozil z odstopom

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je včeraj zanikal, da bi bil na mizi njegov odstop, v kolikor ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih strukturne prenove ZZZS. Po njegovih besedah je šlo za “medijsko bombico”, kaj se dogaja za zaprtimi vrati in kako vsak razume svojo odgovornost, pa da je stvar posameznika.

V medijih so se namreč v zadnjih dneh pojavile informacije, da naj bi na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo državna sekretarja Tjaša Vidic in Tadej Ostrc zagrozila z odstopom ministra Bešiča Loredana, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih reforme oziroma strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V odzivu za medije  so v torek na ministrstvu  odgovorili pisno , da se minister četrtkove seje strateškega sveta ni udeležil, besede glede odstopa pa da so bile izrečene v kontekstu, da se minister zaveda “svoje politične odgovornosti do podpisanih zavez koalicijskih partnerjev in je glede na status strateškega sveta kot posvetovalnega telesa treba priti v okviru predvidenih časovnic do vsebinsko primernih predlogov, ki sledijo korakom prenove zdravstvenega sistema”. Prav tako morajo biti časovno usklajene razprave, ki so vsebinsko povezane s koraki prenove iz koalicijskih zavez, so poudarili.

Minister pa je  včeraj vztrajal, da o njegovem odstopu “ni bilo nikoli govora”. Na ministrstvu za zdravje po njegovih besedah nadaljujejo z delom, časovnica zdravstvene reforme in politične zaveze so jasne, kar je edina prava pot, je prepričan Bešič Loredan. “Nihče ni svaril pred ničemer, to je neka medijska bombica, ki se je pojavila zdaj pred kratkim. O odstopu ni bilo nikoli govora,” pa je včeraj v izjavi za medije zatrjeval minister.

Erik Brecelj je za POP TV povedal drugače. Na vprašanje, ali sta na strateškem svetu državna sekretarja omenjala ministrov odstop, Brecelj odgovarja: “Ja, bilo je, saj to so koalicijski partnerji dali naprej novinarjem.” pravi Brecelj, ki je prepričan, da bi se morala zdravstvena reforma hitreje odvijati. Ministra Danijela Bešiča Loredana, ki je zanikal, da je prek sekretarjev na strateškem svetu zagrozil z odstopom, je celo postavil na laž. “Seveda je to rekel,” pravi Brecelj.

In na kaj je bila pravzaprav vezana grožnja? Gre za zakon, ki naj bi urejal le organizacijsko shemo ZZZS, ne pa tudi vsebine, torej na kakšen način naj bi blagajna delovala. “Kot sem rekel ob začetku leta – vesel bom, če bomo ob koncu leta imeli zdravstvo na tem nivoju, kot ga imamo sedaj. Mislim, da bo to na žalost velik uspeh,” pravi Brecelj.

Bešič Loredan pa je na novinarsko vprašanje, s kakšnim sporočilom sta torej državna sekretarja prišla na sejo strateškega sveta, dgovoril, da ni bilo nobenega sporočila. “Na strateškem svetu smo usklajevali temelje zakona o ZZZS, ki bo predstavljen in bo šel v javno obravnavo, ničesar drugega,” je zatrdil.

O tem, ali sta torej državna sekretarja torej  brez njegovega soglasja svarila pred ministrovim odstopom, pa je dejal, da gre očitno za “medijsko bombico”. “Sam ne bom odstopil, delam na polno in ekipa dela na polno, tako da ne vidim tu nobenih težav in tudi ne nobenih objektivnih dejstev, da bi kakorkoli odstopil,” je še dejal minister.

Domnevne grožnje z odstopom ministra za zdravje so sicer ob izjavah premierja Roberta Goloba glede usode napovedanih reform danes odmevale tudi v političnih vrstah.

Vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je ob tem zatrdil, da še ni srečal ministra ali državnega sekretarja, ki bi bil tako “zakopan v delo ali tako angažiran”. Poudaril je, da celotna ministrska ekipa uživa podporo poslancev Svobode, Bešič Loredan pa da ni človek, ki bi se predal ali odstopil s porazom.

V opozicijskih SDS in NSi v grožnjah z odstopom ne vidijo smisla, strinjajo pa se, da minister za zdravje nosi politično odgovornost za izvedbo reforme zdravstvenega sistema.

COMMENTS

Wordpress (0)