Rusija in Kitajska sta se ostro odzvali na izjavo vrha G7 – “Japonska. G7. Pomembna srečanja s partnerji in prijatelji Ukrajine,” pa je ob prihodu v Hirošimo zapisal Zelenski – TOPNEWS.si

Rusija in Kitajska sta se ostro odzvali na izjavo vrha G7 – “Japonska. G7. Pomembna srečanja s partnerji in prijatelji Ukrajine,” pa je ob prihodu v Hirošimo zapisal Zelenski

Rusija in Kitajska sta se ostro odzvali na izjavo vrha G7 – “Japonska. G7. Pomembna srečanja s partnerji in prijatelji Ukrajine,” pa je ob prihodu v Hirošimo zapisal Zelenski

Odločitve, sprejete na vrhu skupine G7 v Hirošimi na Japonskem, so namenjene poskusom obvladovanja Rusije in Kitajske, se je včeraj na sklepe voditeljev sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav odzval ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kitajska pa je zahodne države obtožila vmešavanja v njene notranje zadeve, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Japonska. G7. Pomembna srečanja s partnerji in prijatelji Ukrajine. Večja varnost in sodelovanje za našo zmago. Danes bo mir bližje,” je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih.

Lavrov je na novinarski konferenci ponovil trditev Moskve, da Zahod vojno v Ukrajini izrablja za strateški poraz Rusije. Naloga je bila zastavljena glasno in odkrito – premagati Rusijo na bojišču, a ne le to, odpraviti jo kot geopolitičnega tekmeca, je dejal vodja ruske diplomacije.

Na izjave G7 se je odzvalo tudi kitajsko zunanje ministrstvo in se pritožilo Japonski kot organizatorki srečanja. Ministrstvo je sporočilo, da G7 ignorira pomisleke Kitajske in jo napada ter se vmešava v njene notranje zadeve, vključno s Tajvanom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Skupina G7 ignorira resne skrbi Kitajske in vztraja pri manipulaciji z zadevami, povezanimi s Kitajsko, obrekuje in napada Kitajsko ter se grobo vmešava v njene notranje zadeve,” je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Skupina G7 poje pesem o mirnem svetu, vendar “zavira razvoj drugih držav” ter vpliva na mir in regionalno stabilnost, je opozoril in G7 opisal kot majhno skupino, ki služi “sebičnim interesom” ZDA.

Voditelji G7 so se na vrhu v Hirošimi dogovorili za okrepitev sankcij proti Moskvi in se zavzeli za zmanjšanje gospodarske odvisnosti od Kitajske. Peking pa so pozvali, naj pritisne na Rusijo, da preneha z vojaško agresijo in umakne svoje sile iz Ukrajine.

Zelenski, ki naj bi voditelje na vrhu nagovoril danes  ter jih pozval k nadaljnji vojaški podpori Ukrajini, se je včeraj na pogovorih že sestal z britanskim premierom Rishijem Sunakom in italijansko premierko Giorgio Meloni. Predvideno je tudi srečanje z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, pa tudi z japonskim premierjem Fumiem Kishido in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zelenski se je Sunaku zahvalil za podporo pri oblikovanju koalicije za dobavo zahodnih bojnih letal Ukrajini. “Zahvalil sem se mu za vodilno vlogo Združenega kraljestva v mednarodni koaliciji za bojna letala,” je dejal Zelenski.

Ukrajinski predsednik se je prvič od začetka ruske invazije sešel tudi z indijskim premierjem Narendro Modijem, ki je po poročanju dpa ponudil svojo pomoč pri končanju vojne. “Lahko vam zagotovim, da bomo za rešitev tega vprašanja v Indiji in jaz osebno storili vse, kar lahko,” je dejal Modi po srečanju ob robu vrha.

Indija sicer kljub pozivom zahodnih držav ruske invazije ni obsodila. New Delhi je sicer Moskvi sporočil svojo zaskrbljenost zaradi konflikta, vendar pa je poglobil svoje odnose z rusko zaveznico, od katere še naprej kupuje vojaško opremo in velike količine surove nafte, navaja dpa.

Bela hiša je v petek sporočila, da je Biden pripravljen drugim državam dovoliti, da Kijevu dobavijo želena bojna letala ameriške izdelave F-16. Biden je tudi podprl prizadevanja za usposabljanje ukrajinskih pilotov.

Biden in Zelenski se bosta pogovarjala o številnih temah, med drugim o bojnih letalih, s čimer bo Ukrajina kmalu dobila vse, kar potrebuje za zaščito svojega neba, mest in državljanov, so v petek sporočili v Kijevu.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan je v petek potrdil, da Washington podpira skupno pobudo zaveznic za usposabljanje ukrajinskih pilotov za letala F-16. Med dolgimi meseci usposabljanja se bo Zahod odločil, kdaj in koliko letal bo dobavljenih ter katere države jih bodo dobavile, poroča AFP.

Zelenski je v japonsko Hirošimo prispel iz Savdske Arabije, kjer se je v petek nagovoril vrh Arabske lige. Opozoril je, da so si nekatere arabske države “zatiskale oči” pred rusko invazijo na njegovo državo.

COMMENTS

Wordpress (0)