(V ŽIVO) Nacionalka pred stavko – Novinarska konferenca Andreja Graha Whatmougha in Rajka Geriča – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Nacionalka pred stavko – Novinarska konferenca Andreja Graha Whatmougha in Rajka Geriča

(V ŽIVO) Nacionalka pred stavko – Novinarska konferenca Andreja Graha Whatmougha in Rajka Geriča

Vodstvo Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je danes stavkovni odbor novinarskih sindikatov, ki so za 4. april napovedali stavkovni dan, pozvalo k intenzivnim pogajanjem, je na novinarski konferenci dejal v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough. Za intenzivna pogajanja s sindikati je pooblastil urednika na TVS Rajka Geriča.

Grah Whatmough je dejal, da so prejeli napoved stavkovnega dne od enega od treh reprezentativnih sindikatov na RTVS. Ocenil je, da bi zaradi stavke lahko prišlo do motenj posameznih programskih vsebin, o čemer bodo javnost pravočasno obvestili.

Dodal je, da so že danes dopoldne stavkovni odbor novinarskih sindikatov pozvali k intenzivnim pogajanjem ter jim zanje v tem tednu ponudili tri termine. Pooblastilo za vodenje stavkovnih pogajanj je Grah Whatmough predal odgovornemu uredniku informativnega programa drugega programa Televizije Slovenija Rajku Geriču, saj upa, da bo pogajanjem dal “svež veter”.

Gerič je povedal, da na RTVS pozna ogromno ljudi, saj je na javni televiziji “odraščal”, zdaj pa se je k njej po enajstih letih vrnil. Pripravljen je pomagati, ker se mu zdi, da se je javni zavod znašel v krču, ki ni dober ne za zaposlene in ne za RTVS. S pogajalsko skupino sindikatov se Gerič želi sestati že ta teden.

Grah Whatmough je nadaljeval, da so stavkovnemu odboru že maja lani predlagali podpis stavkovnega sporazuma, v katerem so po njegovih besedah upoštevali vse stavkovne zahteve, ki jih je bilo mogoče zakonito izpolniti. Nenaslovljene so ostale zahteve, ki jih ni mogoče zakonito izpolniti, s te mrtve točke pa se po mnenju Grah Whatmougha od takrat niso mogli premakniti.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS je sicer minulo sredo na seji soglasno sprejel sklep o zaostritvi stavkovnih aktivnosti. Stavkovni dan s prekinitvijo dela so napovedali za 4. april. Gre za četrti stavkovni dan od začetka stavke 23. maja lani, napovedan je bil že za 24. januar, a je bil zaradi ponudbe delodajalca o intenziviranju pogajanj tedaj preložen.

Na vprašanje, ali bo upošteval zahtevo stavkajočih in odstopil, je Grah Whatmough pojasnil, da za to ni nobenega razloga in da ne namerava odstopiti. Na vprašanje, kako komentira sodbo višjega delovnega sodišča, ki je v primeru Natalije Gorščak odločilo, da jo je z mesta direktorice televizije razrešil nezakonito, je Grah Whatmough odgovoril, da gre v konkretnem primeru za pomembno pravno vprašanje, ki ga bo lahko naslovilo tudi vrhovno sodišče. Ob tem je opozoril, da Gorščakovi sodišče na drugi stopnji ni priznalo restitucije.

Glede ovadbe zoper urednika osrednjih informativnih oddaj na televiziji Jako Elikana zaradi šikaniranja na delovnem mestu pa je dejal, da z njeno vsebino ni seznanjen in je ne more komentirati. Je pa že prejel poročilo skupnega odbora za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTVS, s katerim se bo seznanil ta teden.

Spregovoril je tudi o podatkih o padcu gledanosti, ki sta jih vlada in DZ v svojem mnenju podala o zakonu o RTVS, o katerem odloča ustavno sodišče. Kot pravi Grah Whatmough, gre za manipulacijo s podatki, na katero bodo sodišču podali obširen odgovor, ki ga nameravajo tudi javno objaviti. “Nekateri razlogi za skrb so pri posameznih oddajah, če pa gledamo celoto, nas pa zelo veseli, da je drugi program zdaj najbolj gledan,” je sklenil.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS je pripravljen na nadaljnja pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev. Vodstvo RTVS je namreč pred za 4. april napovedano celodnevno stavko pozvalo k intenzivnim pogajanjem. Stavkovnega dne v stavkovnem odboru ne nameravajo preklicati, glavna zahteva ostaja umik 38 izdanih opozoril pred odpovedjo.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je namreč na seji preteklo sredo sprejel sklep o zaostritvi stavkovnih aktivnosti in za 4. april napovedali stavkovni dan s prekinitvijo dela.

V. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough je danes pozval k intenzivnim pogajanjem še pred stavkovnim dnem, stavkovnemu odboru pa je vodstvo ponudilo tri možne termine za naslednji krog pogajanj še v tem tednu. Naslednji krog pogajanja bo tako stekel v sredo.

“Naša glavna zahteva, ki nam jo je s soglasnim sklepom dal tudi stavkovni odbor, je umik vseh 38 izdanih opozoril pred odpovedjo, kar razumemo kot ustrahovanje zaposlenih in odvračanje stavkajočih od nadaljevanja stavke,” je v današnjem odzivu dejala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković.

Grah Whatmough je sicer danes sporočil tudi, da je pooblastilo za vodenje stavkovnih pogajanj predal odgovornemu uredniku informativnega programa drugega programa Televizije Slovenija Rajku Geriču. Te poteze Milinković ni želela komentirati, saj da jim ta ponudba uradno še ni bila posredovana. Po njenih besedah pa prav to kaže na način komunikacije v pogajanjih in na razloge, zakaj ta sploh niso mogoča. “Ker generalni direktor svoje odločitve in predloge, namesto da bi jih sporočil pogajalski skupini po ustaljenih tirih in v skladu s sporazumom o poteku pogajanj, sporoča na tiskovnih konferencah ali preko sporočil za javnost,” je še dodala Miliniković.

Na zadnjih pogajanjih v začetku marca pa jim je generalni direktor po njenih besedah ponudil tudi oblikovanje delovnih skupin, ki bi se ukvarjale s posameznim zahtevami, a podrobnosti ni predstavil. V stavkovnem odboru tako pričakujejo, da jim omenjeno ponudbo posreduje danes do 17. ure, da lahko stavkovni odbor odloči o zanje sprejemljivih predlogih in nadaljevanju pogajanj.

Milinković je sicer danes pojasnila še, da so že ob napovedi stavkovnega dne minuli petek generalnemu direktorju tudi ponudili pogajanja o izvedbi minimalnega obsega dela na dan stavke. Zaradi stavke, ki pomeni 24-urno prekinitev dela, bo namreč program spremenjen.

Podrobnosti o poteku stavke bodo sporočili v četrtek, torej po tem, ko se bo odvil naslednji krog pogajanja in bo stavkovni odbor natančneje sestavil stavkovni program. Ob tem se je Milinković zahvalila “javnosti in državljanom, da nas še vedno gledate in nas podpirate pri naših zahtevah za profesionalno in avtonomno novinarstvo”.

Kot je še spomnila, je bil stavkovni dan napovedan že za 24. januar, a je bil zaradi ponudbe vodstva RTVS o intenziviranju pogajanj preložen. A so pogajanja z delodajalcem januarja zastala že po prvem sestanku in niso prinesla nobenih novih rešitev ali sprejemljivih ponudb.

Tokratni stavkovni dan na RTVS tako ne bo prva tovrstna zaostritev stavkovnih aktivnosti. Novinarji RTVS namreč zaradi posegov v avtonomijo, padanja profesionalnih in programskih standardov ter neizvajanja socialnega dialoga neprekinjeno stavkajo od 23. maja lani.

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough in odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TV Slovenija Rajko Gerič bosta na novinarski konferenci ob 12. uri v službeni avli RTVS na Kolodvorski 2 v Ljubljani spregovorila o stavki novinarskih sindikatov RTVS in pogajanjih s sindikati.

Tiskovno konferenco prenašamo v živo na Topnews.si in You Tube TopTV.si

 

COMMENTS

Wordpress (0)