(VIDEO) Ekskluzivni posnetki sinočnjega dogajanja v Ljubljani, ob “ponovni zasedbi” Centra Rog, ki jih ne boste videli nikjer – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ekskluzivni posnetki sinočnjega dogajanja v Ljubljani, ob “ponovni zasedbi” Centra Rog, ki jih ne boste videli nikjer

(VIDEO) Ekskluzivni posnetki sinočnjega dogajanja v Ljubljani, ob “ponovni zasedbi” Centra Rog, ki jih ne boste videli nikjer

Na sinočnjem  pohodu skozi Ljubljano, ki se je začel ob 19 uri. v Miklošičevem parku in je sprav potekla mirno, so se protestniki med drugim ustavili pred novim Centrom Rog in vstopili vanj, policija in varnostniki pa jim tega  niti niso preprečevali, saj naj bi bil novi Center Rog odprt za vse. Mimogrede takoj ob vstopu je na levi strani potekal kuharski tečaj, kjer so se udeleženci učili pripraviti jabolčni štrudl.

Med hojo po stavbi pa je prišlo do prerivanja med varnostniki in enim od protestnikov, nakar so,  zaradi pisanja grafitov  v zadnjem nadstropju Centra Rog, zadržali  eno od protestnic in jo predali policiji ter jo odpeljali na policijsko postajo Center na Trdinovi.  Prišlo je do  prerekanju med policisti in protestniki, ki so zahtevali izpustitev pridržane osebe,. Glede na da policisti v samem Centru Rog in varnostniki niso bili več kos jeznim protestnikom je v objekt vstopilo večje število pripadnikov posebne policijske enote.

Neke posebne škode protestniki v Centru Rog niso naredili, če odštejemo nekaj manjših grafitov in dejstvo , da so v Centru obesili transparente s katerimi so protestirali proti kapitalu in županu Zoranu Jankoviću. Na njih je med drugim  pisalo: “Razlastimo kapitaliste, Šerif Zoki laže, 19. januar dan represije, Gentrifikacija je okupacija in Rogoborba  se nadaljuje, Ne kapitalu, Stanovanja za vse”.

Po začetnem poskusu, da bi posebna policijska enota vsaj del protestnikov zadržala v objektu so jih  iz njega spustili. Ko se je zdelo, da je  dogajanje končano se je del protestnikov odpravil pred policijsko postajo Center na Trdinovi ulici, kjer je bila pridržana ena od protestnic in kjer so jih pričakale okrepljene policijske enote, tako imenovani robokopi, ki sprva niso intervenirali.

Do intervencije in ravsa med policisti in policijo je prišlo šele potem, ko je eden od protestnikov napisal grafit na steklena vrata za katerimi so bili pripadniki posebne policijske enote, ki so “slovenskega Banksyja” zagrabili in potegnili v notranjost prostora ter pridržali. Čeprav sprva ni kazalo, da je za sinočnji protest, ki so ga sprva spremljali le policisti v običajnih uniformah   pripravljenih veliko število pripadnikov posebnih policijskih enot . Pri tem je prišlo do prerivanja, policija pa je uporabila  za umiritev razmer uporabila tudi tri policijske pse, ki jih je dogajanje na Trdinovi, sodeč po laježu,  zelo vznemirilo.

Skratka sinočnji “deja vu”, kar v prevodu pomeni “že videno”, oziroma kar smo lahko skoraj dve leti spremljali ob petkovih kolesarskih protestih  v Ljubljani, v času Janševe vlade, si lahko ekskluzivno ogledate na spodnjem posnetku,  saj je dogajanje v integralu zajela naša kamera in nekaj požrtvovalnih fotografov drugih medijskih hiš in agencij.

Policija je ob petkovem protestu neuporabnikov Centra Rog v središču Ljubljane zoper dve osebi uvedla prekrškovni postopek. Policisti pa še zbirajo obvestila zaradi suma kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari – stavbe Centra Rog, stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici in kipa zmaja. V protestu po dosedanjih podatkih ni bil nihče poškodovan.

Protestniki, po podatkih policije jih je bilo približno 100, so okoli 18. ure iz Miklošičevega parka krenili na pohod po ljubljanskih ulicah, med pohodom so prižigali bakle in hodili po vozišču. Ko so šli mimo stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici, so vanj metali balone z barvo in ga poškodovali. Oškodovanec ocenjuje povzročeno materialno škodo na okoli 15.000 evrov, je v petek zvečer sporočila policija.

Nato je eden izmed protestnikov z barvo poškodoval tudi kip zmaja na Zmajskem mostu. Materialna škoda poškodovane stvari posebnega kulturnega pomena še ni znana, pravijo na policiji.

Pohod so nadaljevali do stavbe Centra Rog na Trubarjevi ulici, v ta objekt so metali jajca, snežne kepe in balone z barvo, nato pa je večina protestnikov vanj vstopila. Odšli so v vsa nadstropja, tam pa na stene risali grafite, je navedla policija.

Po oceni centra so povzročili za okoli 7000 evrov škode. Pri tem so varnostniki v objektu poskušali ugotoviti identiteto osebe, ki je risala grafit, vendar oseba ni želela izročiti dokumenta. Postopek so prevzeli policisti, ki so osebo zaradi ugotovitve njene identitete pripeljali na policijsko postajo, saj drugače njene identitete ni bilo mogoče ugotoviti. Pri tem so morali uporabiti tudi telesno silo zoper protestnike, ki so zahtevali izpustitev osebe, pravijo na policiji.

Nato so protestniki odšli pred Policijsko postajo Ljubljana Center, kamor so želeli vstopiti zaradi privedene osebe. To so jim preprečili policisti, ki so se postavili pred vrata objekta. Medtem je eden izmed protestnikov risal grafit na vhodna vrata, zato so z njim izvedli postopek v notranjosti policijske postaje.

Nekaj po 20. uri sta bili po končanem postopku obe osebi izpuščeni in sta se pridružili ostalim protestnikom, ki so se nato razšli. Zoper obe osebi je bil uveden prekrškovni postopek zaradi več prekrškov s področja javne varnosti.

Policisti še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari – stavbe Centra Rog in stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici v Ljubljani ter poškodovanja kipa zmaja, ki je stvar posebnega kulturnega pomena. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Policija tudi še zbira obvestila glede neprijavljenega shoda in informacije o morebitnih dodatnih kaznivih ravnanjih, je še sporočila policija.

S protestom, ki so ga izvedli ob tretji obletnici rušenja Avtonomne Tovarne Rog, so neuporabniki Centra Rog, kot so pred tem povedali na novinarski konferenci, želeli opozoriti na stanovanjsko vprašanje v prestolnici.

Opozarjajo, da so z rušenjem nekdanje tovarne koles Rog “mestne elite uprizorile okupacijo nekega ozemlja”, začelo pa se je novo obdobje pospešene gentrifikacije Ljubljane. Kot pravijo, so si 27 milijonov evrov vredno novo stavbo Center Rog “razdelile mestne elite in njihovi prijatelji”, to pa je za seboj potegnilo občutno zvišanje cen nepremičnin in najemnin v tem mestnem predelu.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)