Trump trdi, da se je njegovo osebno življenje “obrnilo na glavo” zaradi “napačnega tožilskega ravnanja radikalnih levičarskih manijakov” – TOPNEWS.si

Trump trdi, da se je njegovo osebno življenje “obrnilo na glavo” zaradi “napačnega tožilskega ravnanja radikalnih levičarskih manijakov”

Trump trdi, da se je njegovo osebno življenje “obrnilo na glavo” zaradi “napačnega tožilskega ravnanja radikalnih levičarskih manijakov”

 

Donald Trump, nekdanji ameriški predsednik, je v soboto nadaljeval s sklicevanjem na maščevanje in nasilje, ko je izkoristil prvi shod v svoji volilni kampanji leta 2024 za napad na tožilce, ki htajo kazensko obtožbo proti njemu.

Prizadevanja Trumpove ekipe, da bi vodila bolj konvencionalno, disciplinirano kandidaturo, so v zadnjih dneh usahnila, ko je 76-letnik sprožil besede in podobe, ki so – celo po njegovih provokativnih standardih – neobičajno nečloveške, grozeče in nevarne.

Shod je odprl s pesmijo ” Pravičnost za vse “, v kateri nastopa zbor moških, zaprtih zaradi svoje vloge v vstaji 6. januarja, ki poje nacionalno himno, vmes pa Trump recitira prisego zvestobe.

Trump je z roko na srcu slovesno stal na govorniškem odru in na velikih zaslonih so predvajali posnetke nemirov na Kapitolu, v vetru pa so plapolale ameriške zastave. “Ta pesem vam pove veliko, ker je številka ena v vsaki posamezni kategoriji,” je rekel tisočglavi množici. “Številka dve je bila Taylor Swift, številka tri je bila Miley Cyrus.”

Izbira lokacije shoda je bila prav tako presenetljiva: Waco, mesto v Teksasu, točno 30 let po 51-dnevnem zastoju in smrtonosnem obleganju med organi pregona in Branch Davidians, ki je povzročil smrt več kot 80 verskih članov kult in štirje zvezni agenti.

Prišlo je, ko se je Trump soočil z možnostjo, da postane prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki bo obtožen. Velika porota v New Yorku preiskuje tiho plačilo zvezdnici filmov za odrasle Stormy Daniels, ki je domnevno imela spolni odnos s Trumpom, kar pa on zanika.

Trump je v torek prejšnji teden lažno napovedal lastno aretacijo in pozval k protestom, ne da bi dodal, da morajo biti mirni. Na svoji platformi Truth Social je opozoril na “potencialno smrt in uničenje”, če bo na koncu obtožen.

Uporabljal je tudi vse bolj rasistično retoriko, ko je sprožil vse več osebnih napadov na Alvina Bragga, okrožnega državnega tožilca na Manhattnu, kar je povzročilo strah, da bi podporniki lahko poskušali napasti  v njegovem imenu. Trump je celo delil sliko, na kateri drži bejzbolski kij poleg Braggove slike.

Hakeem Jeffries, vodja demokratske manjšine v predstavniškem domu, je dejal: »Retorika dvakrat obtoženega nekdanjega predsednika je nepremišljena, obsojanja vredna in neodgovorna. Nevarno je in če bo tako nadaljeval, bo nekoga ubil .«

V petek so skupaj z grozilnim pismom našli praškasto snov v poštnem prostoru v Braggovih pisarnah; uradniki so pozneje ugotovili, da je snov neškodljiva.

Toda na sobotnem shodu na letališču Waco ni bilo veliko znakov, da bi Trump upošteval opozorila in se ohladil. Za njim so navijači držali napise “Lov na čarovnice”, “Stojim s Trumpom” in “Trump 2024”.

45. predsednik je ponovil svojo lažno trditev, da so bile predsedniške volitve leta 2020 »prirejene«, hvalil izgrednike 6. januarja in jezen proti »oroženju organov pregona«, tožilce, ki nadzirajo številne preiskave njegovega ravnanja, pa označil za »popoln človeški izmeček«. .

Oblečen v temen suknjič, belo srajco in brez kravate je dejal: »Dobil sem slabo reklamo in moje anketne številke so šle čez streho – ali bi mi to razložili … Dobi tako veliko publicitete, da se zadeva dejansko razsodi v tisk in ljudje vidijo, da je to sranje.«

Trump je sprožil tudi svoj najobsežnejši napad doslej na nekdanjega republikanskega zaveznika Rona DeSantisa.  Trump trdi, da se je njegovo osebno življenje “obrnilo na glavo” zaradi “napačnega tožilskega ravnanja radikalnih levičarskih manijakov” in je različne preiskave označil za politične napade, ki jih koordinirajo demokrati v Washingtonu.

Rekel je: »Upravičeni boste in ponosni. Razbojniki in kriminalci, ki kvarijo naš pravosodni sistem, bodo poraženi, diskreditirani in popolnoma osramočeni.”

Izjavil je, da nas njegovi »sovražniki obupano želijo ustaviti«, »naši nasprotniki pa so naredili vse, kar so lahko, da bi strli naš duh in zlomili našo voljo. Vendar jim ni uspelo. Naredili so nas samo močnejše. In 2024 je zadnja bitka, velika bo. Če me vrnete v Belo hišo, njihove vladavine bo konec in Amerika bo spet svobodna država.

Trump je sprožil tudi svoj najbolj oster napad doslej na Rona DeSantisa, guvernerja Floride, ki velja za njegovega najmočnejšega tekmeca za republikansko predsedniško nominacijo.

“Pada kot skala in sprašujem se, zakaj,” je dejal Trump o nedavnem zdrsu DeSantisa v javnomnenjskih raziskavah. Šel je ponoviti svojo trditev, da je DeSantis s “solzami v očeh” prosil za Trumpovo podporo, ko je kandidiral za guvernerja. “Za Rona sem organiziral shode, ki so bili množični shodi.”

Trump je trdil, da je bila Florida uspešna “desetletja”, preden je DeSantis prevzel položaj, in ga obtožil nelojalnosti. »Ampak ko človeka, veste, ga izvolite in ni quid pro quo … Zaradi vas dobi nominacijo, zaradi vas zmaga na volitvah. Dve leti kasneje so lažne novice tam zgoraj: ‘Ali boste kandidirali proti predsedniku? Boš tekel?’ In pravi: ‘Nimam komentarja.’ Pravim, da se to ne bi smelo zgoditi. ‘Nimam komentarja.’ Ne. Torej nisem velik oboževalec.”

Trumpovi kritiki so shod označili za protidemokratičnega in neameriškega. Projekt Lincoln, skupina proti Trumpu, je v izjavi zapisala: »Trump je podvojil svojo običajno nasilno retoriko in grožnje svojim političnim sovražnikom. Potem ko je ta teden grozil newyorškemu okrožnemu državnemu tožilcu Alvinu Braggu in pozival k ‘protestom’, je govoril o ‘končni bitki’, ‘oroženju’ urada in o tem, kako bo on ‘pravica’ za svoje podpornike.

»Njegova izbira Waca ob obletnici spopada v Branch Davidianu je bila, da sprejme desničarske skrajneže, ki so mu pripravili nasilne proteste, po katerih hrepeni. Njegovi privrženci so razumeli sporočilo, glasno in jasno.«

Velika porota, ki preiskuje Trumpovo domnevno tiho plačilo denarja, naj bi se ponovno sestala  danes v New Yorku.

 

COMMENTS

Wordpress (0)