(VIDEO) ZDA objavile svoj videoposnetek incidenta z dronom – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA objavile svoj videoposnetek incidenta z dronom

(VIDEO) ZDA objavile svoj videoposnetek incidenta z dronom

Združene države so v četrtek objavile umaknjen videoposnetek, ki prikazuje rusko prestrezanje ameriškega vojaškega nadzornega brezpilotnega letala, sestreljenega nad Črnim morjem pred dvema dnevoma. Slike, za katere je Bela hiša dejala, da razkrivajo, kako Moskva laže o tem, kaj zgodilo.

Torkova sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala MQ-9 je bil prvi neposredni ameriško-ruski incident od začetka ukrajinske vojne, ki je poslabšal že tako napete odnose med Washingtonom in Moskvo, saj sta obe državi javno izmenjali krivdo.

Na videoposnetku je mogoče videti rusko lovsko letalo Su-27, ki se zelo približuje dronu in v njegovo bližino izliva gorivo, s čimer so ameriški uradniki dejali, da je očitno poskus poškodovati ameriško letalo med letenjem.

Prikazuje tudi izgubo video vira po drugem tesnem ruskem manevru, za katerega je Pentagon dejal, da je posledica trka ruskega letala z dronom. Videoposnetek se konča s slikami poškodovanega propelerja brezpilotnega letala, ki ga je po mnenju Pentagona povzročilo trčenje, zaradi česar letalo ni delovalo in je strmoglavilo v globoke vode.

Pentagon je dejal, da je video, ki je dolg približno 40 sekund, uredila ameriška vojska, vendar prikazuje dogodke v zaporednem vrstnem redu.

Zemljevid, ki ga je posredovala ameriška vojska, je pokazal, da se je prestrezanje prvič zgodilo med 40 in 50 navtičnimi miljami od Krima v mednarodnem zračnem prostoru. Trčenje je potekalo približno 10 milj naprej in dron je na koncu strmoglavil 75 do 85 navtičnih milj od kopnega, poroča ameriška vojska.

Rusija je zanikala obtožbe ZDA, da so njena letala v torkovem incidentu ravnala nepremišljeno, in namesto tega za strmoglavljenje okrivila “ostro manevriranje” drona. Piše, da njegov curek ni dosegel stika.

 

Rusko vojaško letalo Su-27 izliva gorivo, medtem ko leti proti brezpilotnemu letalu MQ-9 za obveščevalno, nadzorno in izvidniško službo ameriških zračnih sil, znanemu tudi kot dron “Reaper”, nad Črnim morjem, 14. marca, 2023 na tej fotografiji, vzeti iz videoposnetka, ki ga je objavil Pentagon.

Bela hiša je sporočila, da objavljeni posnetki zavračajo različico dogodkov v Moskvi. “To absolutno samo zdesetka rusko laž o tem, kar so rekli, da se je zgodilo ali kar so rekli, da se ni zgodilo,” je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby. “Prekleto očitno je, ko pogledate ta videoposnetek, da je lovsko letalo zadelo naš dron.”

Incident nad mednarodnimi vodami je opozoril na nevarnost neposrednega spopada med ZDA in Rusijo zaradi Ukrajine, v katero je Moskva vdrla pred več kot letom dni in ki so jo zahodne zaveznice podpirale z obveščevalnimi podatki in orožjem.

Objava videa je sledila ločenim pogovorom v sredo med najvišjim ameriškim generalom Markom Milleyjem in njegovim ruskim kolegom, načelnikom generalštaba Valerijem Gerasimovim, pa tudi med ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom in njegovim ruskim kolegom Sergejem Šojgujem.

V pripombah novinarjem v sredo je Milley dejal, da je bilo jasno, da sta bila prestrezanje in nadlegovanje brezpilotnega letala namerna, ni pa jasno, ali so ruski piloti nameravali s svojim letalom udariti v brezpilotno letalo – poteza, s katero bi lahko ogrozili tudi sebe . Kirby je dejal, da je bil incident nepremišljen in da morda kaže na rusko vojaško nesposobnost.

“Ne vemo, ali je bilo tudi namerno … Zato ne morem pokazati na ta videoposnetek in reči, da gre za namerno zaostrovanje,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)