(VIDEO) Po nacionalki v petek, danes na Brdu z istimi vprašanji Goloba “v zasedi” pričakal Planet TV – “Glede tega nimam nobenih težav pojasnjevanja, krajo identitete sem naznanil romunskemu tožilstvu” pa odgovarja Robert Golob – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po nacionalki v petek, danes na Brdu z istimi vprašanji Goloba “v zasedi” pričakal Planet TV – “Glede tega nimam nobenih težav pojasnjevanja, krajo identitete sem naznanil romunskemu tožilstvu” pa odgovarja Robert Golob

(VIDEO) Po nacionalki v petek, danes na Brdu z istimi vprašanji Goloba “v zasedi” pričakal Planet TV – “Glede tega nimam nobenih težav pojasnjevanja, krajo identitete sem naznanil romunskemu tožilstvu” pa odgovarja Robert Golob

Koalicija se je na današnjem tretjem vrhu seznanila s stanjem na področju davkov in sprejela nekatera izhodišča. Davčna reforma bo po besedah premierja Roberta Goloba šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja, izpeljana pa naj bi bila do leta 2025. Časovnica prenove šolstva bo po njegovih besedah nekoliko daljša.   Na tiskovni konferenci so podrobnosti pojasnjevali finančni minister Klemen Boštjančič in predsedniki koalicijskih strank Robert Golob, Tanja Fajon , Luko Mesca pa je nadomeščal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. Tudi novinarska vprašanja so  bila tematska novinar Planet TV-ja pa je ponovil vprašanja, ki jih je v petek predsedniku vlade Robert Golobu postavil novinar nacionalke Gašper Petovar

Vitomir Petrovič Planet TV: “Gospod premier, če ste se že dotaknili boja proti korupciji in razjasnitvam; Tri vprašanja na katerega ste se že v petek nekako izognili, ali je bila stalna praksa v GEN-i, ko ste ga vodili, da se je preko obvodnih podjetij financiralo tuje diplomate za pridobivanje energetskih poslov. Drugič, zakaj niste naznanili kraje identitete romunski policiji pa če bosta z gospo Vuković končno pojasnila tista nakazila. V petek ste se nekako izognili temu odgovoru”.

“Sploh ne,” je svoj odgovor začel Robert Golob: “Vsa ta vprašanja sem večkrat, najprej v predvolilni kampanji vsaj trikrat na javnih soočanjih. Vsa ta vprašanja so bila sproducirana umetno in lažno s strani takratne vlade stranke, ki je vodila vlado. To je SDS. Glede tega nimam nobenih težav pojasnjevanja, ampak volilna kampanja se je nekoč zaključila in volitve so za nami. Tako, da verjamem, da to boli marsikoga, mene ne. In to kar bom zdaj povedal, da ravno pred mesecem dni smo naredili naslednji korak in to je, da smo ustanovili v parlamentu preiskovalno komisijo, ki se ukvarja ravno s tem, kar me sprašujete. Ukvarja se s tem , kako je prejšnja oblast zlorabila represivne organe z namenom preganja političnih nasprotnikov. Vse te odgovore in še več boste dobili v kratkem in ne od mene, ne bodo subjektivni, ampak bodo objektivni in seveda bodo zaključki tudi predani ustreznim organom pregona. In to je najboljši odgovor, ki ga lahko dobijo vsi Slovenci in Slovenke, ker jim s  tem povemo, da se držimo načel vladavine prava in da imamo državo, ki je pravna končno spet in bo delovala. Kar se pa tiče, še medklic, da ne boste preveč nezadovoljni z odgovorom, bi vam rad povedal , da seveda nisem naznanil kraje identitete romunski policiji, sem jo pa naznanil romunskemu tožilstvu. Tudi do policije bo prišlo, ko bo romunsko tožilstvo dalo to naprej. ne dvomit, zato ker verjamem v vladavino prava, ne samo v Sloveniji tudi v Romuniji”.

 

Premier Robert Golob je  pred tem najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Napovedal je, da se bo v petek prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, njegovo vodenje je ponudil Niki Kovač.

Golob je v izjavi po srečanju članov vlade s poslanci strank vladne koalicije najprej spregovoril o napadu na Kovačevo, ki jo je v ponedeljek na območju Bežigrada v Ljubljani verbalno napadel moški. Policija je za STA potrdila, da so prejeli prijavo in še zbirajo obvestila ter ugotavljajo vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

Verbalno in fizično nasilje nad ženskami je po Golobovih besedah postalo vsesplošno. “Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je res ustrezno, da v tem sodelujejo,” je dejal. Meni, da marsikateri politik ne zmore te trezne presoje, zato jih ponovno poziva, naj se zadržijo pri vzpodbujanju sovraštva.

Za petek je napovedal prvi sestanek strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, v katerem bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. K sodelovanju je povabil Dragana Petrovca in Niko Kovač, ki ji je tudi ponudil vodenje sveta. “Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina,” je ocenil.

Ostri Golobovi obsodbi sta se pridružila tudi predsednica SD Tanja Fajon in vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Ko gre za napad je vsako ravnanje nesprejemljivo, je dejala Fajonova. Pozvala je k vzdržanosti pri sovražnih komentarjih in žalitvah na račun žensk ter k nujnemu zagotavljanju enakosti spolov. Vatovec je dodal, da so v Levici zadovoljni, da bo delo začela skupina, ki bo pripravila ukrepe za omejevanje sovražnega govora.

Kovačeva je na Facebook profilu Inštituta 8. marec v ponedeljek zapisala, da so jo znova napadli. Z žaljivkami in jeznimi besedami jo je nagovoril moški, nato je vstal in se zagnal proti njej ter vpil o delovanju inštituta. Poklicala je policijo in oddala prijavo. “Vemo, da se ne smemo umikati glasnim grozečim moškim,” je med drugim zapisala.

COMMENTS

Wordpress (0)