(VIDEO) Gibanje Mladi za podnebno pravičnost nad Joca Pečečnika in Zorana Jankovića, od Golobove vlade pa zahtevajo odkup Plečnikovega stadiona – TOPNEWS.si

(VIDEO) Gibanje Mladi za podnebno pravičnost nad Joca Pečečnika in Zorana Jankovića, od Golobove vlade pa zahtevajo odkup Plečnikovega stadiona

(VIDEO) Gibanje Mladi za podnebno pravičnost nad Joca Pečečnika in Zorana Jankovića, od Golobove vlade pa zahtevajo odkup Plečnikovega stadiona

Predstavnica gibanja Mladi za podnebno pravičnost Brina Jeretina je v izjavi za medije dejala, da se je uradni del podnebnega štrajka končal pred vrati bežigrajskega stadiona. “Neuradni del pa se je nadaljeval z odprtjem že prej odklenjenih vrat stadiona in zasaditvijo 20 dreves,” je rekla.

Ob koncu protesta so policisti preverjali identiteto naključnih udeležencev protesta. Popisovali so jih ob izhodu s stadiona, popisali pa so tudi nekatere novinarje, snemalce in fotografe. “Policija je popisovanje začela brez opozorila. Pred vstopom nas ni pozvala, naj ne vstopamo na stadion. Niso nas pozvali, naj stadion zapustimo,” je navedla Jeretina.

“Stadion zaradi zasebnih interesov in uničujoče politike Zorana Jankovića že več kot 16 let sameva. Številni najmlajši so imeli prvič v življenju priložnost videti in začutiti stadion, ki je vpisan v register kulturne dediščine državnega pomena,” je povedala Jeretina.

Gre za enega najbolj ogroženih spomenikov kulturne dediščine, organizacija Europa Nostra ga je leta 2019 uvrstila med sedem najbolj ogroženih spomenikov, načrti Bežigrajskega športnega parka pa ne upoštevajo varstva kulturne dediščine in javnega interesa, je poudarila. “Označiti kulturni spomenik državnega pomena za lastno dvorišče je naravnost absurdno in ponižujoče,” je rekla Jeretina.

izjava_mzpp_odziv

Novinarska konferenca gibanja Mladi za podnebno pravičnost, na kateri so se odzvali na posredovanje policije ob koncu petkovega podnebnega štrajka ter na ravnanje lastnika družbe Bežigrajski športni park Joca Pečečnika; pred vhodom na Plečnikov stadion za Bežigradom.

 

COMMENTS

Wordpress (0)