Nika Kovač popisanim na Plečnikovem stadionu ponuja pomoč Pravne mreže za varstvo demokracije – TOPNEWS.si

Nika Kovač popisanim na Plečnikovem stadionu ponuja pomoč Pravne mreže za varstvo demokracije

Nika Kovač popisanim na Plečnikovem stadionu ponuja pomoč Pravne mreže za varstvo demokracije

“A na shodu se je zgodilo tudi nekaj, česar nismo pričakovali, česar pa smo vajeni iz časa prejšnje vlade. Popisovanje naključnih oseb, ki so se shoda udeležile.
Izvajanje pritiskov. Grožnje Joca Pečečnika z napovedjo tožb udeležencem in udeleženkam shoda. Takšna dejanja obsojamo. Pri tem ne smemo pozabiti, da imajo tovrstna dejanja zelo jasen namen: utišanje kritičnih glasov. Na to nismo pristali ob kapricioznih ukrepih prejšnje oblasti. Na to nismo pristali, ko smo se postavili za delavce in delavke javne RTV. Na to nismo pristali, ko smo se borili za čisto vodo. In tudi ne bomo zdaj. Vse popisane osebe se lahko v primeru pravnih postopkov obrnejo na ̌ , kjer bodo preučili možnosti za zahtevo sodnega varstva. Dostopni so na elektronskem naslovu: pomoc@pravna-mreza.si,” so na Twitterju objavili v Inštitutu 8. marec.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1632457599495946240

https://twitter.com/vfr750f/status/1632494669694222336

S Policije so sporočili še, da preverjajo tudi okoliščine kršitve zakona o javnih zbiranjih. Prijavljeni javni shod namreč ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbirajo obvestila o zaznanih kršitvah cestnoprometne zakonodaje. Udeleženci so namreč hodili po cesti, s tem ogrožali in ovirali promet ter povzročili zastoje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo, so napovedali.

“Poudarimo naj, da spoštujemo in podpiramo izražanje mnenj, vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj Policija ne bo delala razlik,” so še zapisali.

Iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost so sporočili, da je policija popisovala naključne udeležence, med njimi tudi mladoletne. “To je bil povsem miren in nenasilen shod. Zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj je se je policija odločila ukrepati na takšen način. Policija nas na popisovanje ni niti opozorila.”

“Tovrsten odnos policije strogo zavračamo, predvsem ker so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni,” so dodali

COMMENTS

Wordpress (0)