Srečanje evropske komisarke Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Accettom zelo vznemirilo Janšev SDS – Romana Tomc jo je celo “zatožila” Ursuli von der Leyen – TOPNEWS.si

Srečanje evropske komisarke Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Accettom zelo vznemirilo Janšev SDS – Romana Tomc jo je celo “zatožila” Ursuli von der Leyen

Srečanje evropske komisarke Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Accettom zelo vznemirilo Janšev SDS – Romana Tomc jo je celo “zatožila” Ursuli von der Leyen

Slovenija potrebuje kakovostne javne medije z zagotovljenim stabilnim financiranjem, je danes v Ljubljani poudarila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, ki se je med drugim sešla s predsednico DZ, ter ministricama za kulturo in pravosodje, dvodnevni obisk pa bo zaključila z delovno večerjo s predsednico Natašo Pirc Musar.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova se je v okviru dvodnevnega obiska v Sloveniji srečala s predstavniki vseh treh vej oblasti, v ospredju pogovorov pa so bile tudi razmere v slovenskih medijih, zlasti na RTV Slovenija. Že v sredo se je sešla s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accetom, danes pa s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič ter ministricama za kulturo in za pravosodje, Asto Vrečko in Dominiko Švarc Pipan.

V pogovoru s Klakočar Zupančič sta se dotaknili zaščite človekovih pravic in temeljnih svoboščin, državnega tožilstva, neodvisnosti medijev in stanja na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ter zaščite novinarjev in žvižgačev.

Jourova je dejala, da je v okviru delovnega obiska v Sloveniji razumela pričakovanje, da ustavno sodišče o ustavnosti novele zakona o RTVS odloči kmalu. Kot je poudarila, z Accettom o ustavnem presojanju novele zakona o RTVS, prav zato, ker postopek še teče, nista govorila.

Prepričana pa je, da bo odločitev ustavnega sodišča pokazala, kako se bo javna RTV razvijala v prihodnje. “Nobenega dvoma ni, da Slovenija potrebuje visoko kakovostne javne medije z zagotovljenim financiranjem in člani uprave z visokim ugledom,” je poudarila Jourova.

Po pogovorih z ministrico za kulturo pa je zavrnila očitke, da bi njen obisk na Ustavnem sodišču lahko pomenil politični pritisk. S predsednikom ustavnega sodišča nista rekla niti besede o tem, kakšna bo odločitev, je znova zatrdila in dodala: “To bi bilo tudi v nasprotju z mojo moralno integriteto in prepričanjem, da morajo biti sodišča neodvisna.”

https://twitter.com/spagetyuse/status/1631329486812717059

Evropska poslanka SDS-a predsednici Romana Tomc je zaradi obiska  Jourove pisala  predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen češ , “da gre za nedopusten politični pritisk Evropske komisije na sodišče! Tako bi lahko razumeli obisk komisarke Vere Jourove na ustavnem sodiscu v času trajanja postopka v zvezi z RTV_Slovenija,” je zapisala Tomčeva. V tvitu, ki ga je retvital tudi predsednik SDS Janez Janša Jourovi pa  Jourovi očitajo celo   slikanje z Georgom Sorosom.

Jourova, ki se je danes srečala še s člani odborov za kulturo, pravosodje in evropske zadeve, je s sogovorniki razpravljala tudi o evropskem aktu o zagotavljanju medijske svobode.

Predsednica DZ je zagotovila, da se bo Slovenija aktivno vključila v oblikovanje vsake pravne podlage, ki bo podpirala in varovala samostojnost ter neodvisnost novinarjev, njihov položaj in onemogočanje političnih pritiskov na novinarsko delo.

Ministrica Vrečko pa je po pogovorih spomnila, da se je Jourova s tem aktom začela ukvarjati prav zaradi dogajanja v Sloveniji. “Zelo dobro pozna razmere pri nas, zato nam služi ta akt (…) tudi kot neko vodilo pri razmišljanju o naši zakonodaji in se vsebinsko pokriva z našimi pogledi na medijsko zakonodajo,” je dejala.

V Hiši EU se je danes Jourova udeležila razprave o svobodnih medijih kot braniku pred dezinformacijami v času vojne. Dezinformacije so postale del hibridnega vojskovanja, v boju proti njihovemu širjenju pa so ključnega pomena svobodni in neodvisni mediji, je bil eden ključnih poudarkov razprave, v kateri sta sodelovala tudi predsednica Pirc Musar in ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran.

COMMENTS

Wordpress (0)