(VIDEO) “Gotovo je to poraz koalicije, če so bili prepričani, da pripravljajo dober zakon,” je ocenila poslanka SDS Alenka Jeraj – Asta Vrečko pa meni, “da zadržanje izvrševanja določb zakona nikakor ne pomeni, da je zakon protiustaven…” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Gotovo je to poraz koalicije, če so bili prepričani, da pripravljajo dober zakon,” je ocenila poslanka SDS Alenka Jeraj – Asta Vrečko pa meni, “da zadržanje izvrševanja določb zakona nikakor ne pomeni, da je zakon protiustaven…”

(VIDEO) “Gotovo je to poraz koalicije, če so bili prepričani, da pripravljajo dober zakon,” je ocenila poslanka SDS Alenka Jeraj – Asta Vrečko pa meni, “da zadržanje izvrševanja določb zakona nikakor ne pomeni, da je zakon protiustaven…”

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ne prejudicira končne odločitve ustavnih sodnikov o ustavnosti zakona, je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Si pa želi, da sodišče o tem odloči čim prej, saj je stanje na RTVS po njenih besedah nevzdržno.

V izjavi za medije ob robu seje DZ je ministrica Vrečko poudarila, da ustavno sodišče ni zadržalo postopkov imenovanja sveta RTVS, pač pa je zadržalo zgolj tri člene v prehodnih določbah. Ob tem je opozorila, da zadržanje izvrševanja določb nikakor ne pomeni, da je zakon protiustaven in tudi ne pomeni končne odločitve ustavnega sodišča.

Ministrica si ob tem želi, da bi ustavni sodniki odločitev o ustavnosti zakona sprejeli čim prej, saj je stanje na RTVS nevzdržno. Na to po njenih besedah dnevno opozarjajo zaposleni, civilna družba, gledalke in gledalci in “seveda vsi, ki to agonijo spremljamo”.

Na ministrstvu morajo sicer odločbo ustavnega sodišča še preučiti, nato se bodo na njeno vsebino lahko konkretneje odzvali.

Ustavno sodišče je namreč začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. členov novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja.

V SDS pozdravljajo začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTVS. Menijo tudi, da bo ustavno sodišče v nadaljevanju ugotovilo neustavnost samega zakona, saj da je bil ta zaradi hitenja premalo domišljen. “Gotovo je to poraz koalicije, če so bili prepričani, da pripravljajo dober zakon,” je še ocenila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Kot je danes v prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča dejala Jeraj, so v poslanski skupini SDS že v času sprejemanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) opozarjali na sprejemanje zakona po nujnem postopku, ki ga je po njihovi oceni koalicija v danem primeru zlorabila.

“Ocenjevali smo tudi, da zakon vsebuje neustavne rešitve, vendar se je vladajoči koaliciji tako mudilo z obglavljanjem RTVS oziroma zamenjavo vseh ključnih organov, da niso poslušali nikogar, nastopali so s pozicije moči in se obnašali, kot da lahko počnejo vse, kar želijo, tudi kršijo zakone,” je danes kritična Jeraj. Po njenih besedah so v SDS še vedno prepričani, da je namen novele zakona predvsem “kadrovska čistka” na RTVS. Uveljavitev zakona je sicer SDS lani poskušala zaustaviti tudi z zakonodajnim referendumom, a neuspešno, saj so volivci na novembrskem referendumskem glasovanju noveli zakona prižgali zeleno luč.

Ustavno sodišče pa je zdaj s petimi glasovi za in tremi proti sprejelo sklep, s katerim je začasno zadržalo izvrševanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja.

V SDS takšno odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo, so pa ob tem danes spomnili še, da so že stekli nekateri postopki imenovanja članov novega sveta RTVS, ki ga predvideva novela zakona.

Po besedah Jerajeve pa jih je presenetila tudi odločitev vlade, ki je pretekli teden predlagala razpis javne obravnave ter zaslišanje prič in izvedencev v postopku za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS. “Lahko bi domnevali, da je vlada že imela neke indice, kaj in kako bo ustavno sodišče odločilo, kar je pa seveda v nasprotju z delitvijo oblasti in to nas lahko samo čudi,” je danes še izpostavila Jeraj.

COMMENTS

Wordpress (0)