Sezona lova na “neidentificirane predmete” v zraku – Ameriško letalo sestrelilo “neidentificirani predmet” nad severno Kanado – TOPNEWS.si

Sezona lova na “neidentificirane predmete” v zraku – Ameriško letalo sestrelilo “neidentificirani predmet” nad severno Kanado

Sezona lova na “neidentificirane predmete” v zraku – Ameriško letalo sestrelilo “neidentificirani predmet” nad severno Kanado

Kanadski premier Justin Trudeau je v soboto dejal, da je ameriško bojno letalo nad kanadskim zračnim prostorom na njegov ukaz sestrelilo “neidentificirani predmet”. “Ukazal sem sestrelitev neznanega predmeta, ki je kršil kanadski zračni prostor. @NORADCommand je sestrelil objekt nad Yukonom. Kanadska in ameriška letala so ga zgrešila, ameriški F-22 pa je uspešno streljal na objekt,« je Trudeau zapisal na Twitterju .

Predmet je bil “cilindričen” in manjši od domnevno kitajskega balona, ​​sestreljenega prejšnji konec tedna, je kot poroča CNN v soboto zvečer dejala kanadska obrambna ministrica Anita Anand,

Kasneje v soboto je Bela hiša potrdila, da sta Trudeau in ameriški predsednik Joe Biden odobrila sestrelitev, Pentagon pa je dejal, da je bil predmet prvič opažen nad Aljasko v petek zvečer. Trudeau je dejal, da je z Bidnom govoril v soboto in da bodo kanadske sile vodile operacijo izterjave predmeta.

Predmet, sestreljen v soboto, je že tretjič v enem tednu, da so ameriška letala sestrelila objekt v severnoameriškem zračnem prostoru. Sobotni incident sledi sestrelitvi še enega neznanega predmeta v petek nad Aljasko in sestrelitvi domnevno kitajskega nadzornega balona 4. februarja s strani ameriškega lovskega letala F-22.

Ni jasno, kaj je predmet, sestreljen nad Kanado, ali je povezan z vohunskim balonom, ki so ga sestrelili prejšnji teden, ali neznanim predmetom, ki je bil v petek sestreljen nad Aljasko .

Oba, Biden in Trudeau, sta odobrila odstranitev predmeta, so v soboto sporočili iz pogovora med voditeljema Bele hiše. Glede na izjavo o razpisu so voditelji “razpravljali o pomembnosti izterjave predmeta, da bi ugotovili več podrobnosti o njegovem namenu ali izvoru.”

Izjava tiskovnega predstavnika Pentagona Brig. Gen. Patrick Ryder je dejal, da so v soboto sestreljeni predmet prvič opazili nad Aljasko v petek zvečer. Dva bojna letala F-22 sta “spremljala objekt” s pomočjo Aljaske Air National Guard, je dejal Ryder, “ga natančno spremljala in si vzela čas, da bi opisala naravo predmeta.”

https://twitter.com/adela_micha/status/1624577475538722816

»Spremljanje se je nadaljevalo danes, ko je predmet prečkal kanadski zračni prostor, s kanadskimi letali CF-18 in CP-140, ki sta se pridružila formaciji za nadaljnjo oceno predmeta. Ameriški F-22 je sestrelil objekt na kanadskem ozemlju z uporabo rakete AIM 9X,« je dodal v njegovi izjavi.

“Medtem ko kanadske oblasti izvajajo operacije izterjave, da bi našim državam pomagale izvedeti več o predmetu, bo Zvezni preiskovalni urad tesno sodeloval s Kraljevo kanadsko konjeniško policijo,” je dejal Ryder v sobotni izjavi.

Anandova je v soboto tvitnila , da je o incidentu razpravljala z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom “in ponovno potrdila, da bomo našo suverenost vedno branili skupaj.”

»Predmet je letel na višini približno 40.000 čevljev, nezakonito je vstopil v kanadski zračni prostor in predstavljal razumno grožnjo varnosti civilnega leta. Objekt je bil sestreljen približno 100 milj od kanadsko-ameriške meje nad kanadskim ozemljem v osrednjem Yukonu,« je dejal Anand na tiskovni konferenci v soboto zvečer.

Severnoameriško poveljstvo za zračno-vesoljsko obrambo je v soboto sporočilo, da spremlja “leteči objekt na visoki nadmorski višini” nad severno Kanado, vojaška letala pa delujejo na območju z Aljaske in Kanade, glede na sporočilo agencije. Global News je v soboto poročal o odkritju predmeta s strani NORAD-a.

Po besedah ​​tiskovnega predstavnika FAA je bil v soboto zvečer zaprt tudi zračni prostor nad Montano “za podporo dejavnostim obrambnega ministrstva”, vendar so ga hitro znova odprli.

Izjava NORAD-a pozneje v soboto zvečer je dejala, da so “zaznali radarsko anomalijo in poslali bojno letalo, da raziščejo”, vendar letalo “ni identificiralo nobenega predmeta, ki bi bil povezan z radarskimi zadetki.”

V petek je ameriška vojska nad Aljasko sestrelila “višinski objekt”, potem ko so ameriški uradniki ugotovili, da predstavlja “razumno grožnjo civilnemu zračnemu prometu”, saj je letel na 40.000 čevljih. Objekt je sestrelilo lovsko letalo, dodeljeno Severnemu poveljstvu ZDA, Biden pa je operacijo označil za “uspešno”. Ekipe za reševanje zdaj poskušajo pridobiti ostanke, ki ležijo na vrhu ledu v teritorialnih vodah ZDA.

Medtem ko uradniki doslej niso dali nobenega namiga, da je predmet, sestreljen nad Aljasko, sploh povezan s kitajskim vohunskim balonom, je bilo podrobnosti malo.

Teden dni prej so ameriška vojaška bojna letala sestrelila domnevno kitajski nadzorni balon nad Atlantskim oceanom, s čimer se je končala izjemna javna drama, ki je povzročila diplomatski spor med Washingtonom in Pekingom, ko je ameriška javnost sledila balonu od Montane vse do Karolin.

Bidnova administracija je bila ta teden izpostavljena množici vprašanj o času predsednikove odločitve, da ustreli vohunski balon.

Balon so opazili po vstopu v identifikacijsko cono ameriške zračne obrambe nad Aljasko 28. januarja , preden je poletel nad Kanado, je prejšnji teden zakonodajalcem povedal uradnik ministrstva za obrambo. Nato je tri dni kasneje ponovno vstopil v celinski zračni prostor ZDA.

Uradniki so povedali, da je tveganje zbiranja obveščevalnih podatkov proti ZDA majhno, medtem ko je tveganje za ljudi in premoženje na tleh, če bi balon sestrelili nad ZDA, visoko glede na velikost in težo balona.

Namesto tega ga je vojska na koncu sestrelila nad vodo, potem ko je prečkal vzhodno obalo ZDA.

Drugi predmet so prvič opazili v četrtek , uradniki so povedali, da so poslali bojna letala F-35, da predmet dodatno preiščejo. Predmet je letel na 40.000 čevljev, kar je predstavljalo “razumno grožnjo varnosti civilnega leta”, je v petek dejal John Kirby, koordinator Sveta za nacionalno varnost za strateško komuniciranje. Biden je bil o tem predmetu prvič obveščen v četrtek zvečer, je dejal Kirby.

Severno poveljstvo ZDA je v soboto sporočilo, da operacije iskanja in izterjave sestreljenega predmeta nad Aljasko še potekajo.

“Dejavnosti obnove potekajo na morskem ledu,” je zapisano v izjavi. “Trenutno nimamo dodatnih podrobnosti o predmetu, vključno z njegovimi zmogljivostmi, namenom ali izvorom.”

COMMENTS

Wordpress (0)