(V ŽIVO) Golobov ministrski kabinet po torkovem “crashu” na seji vlade – Robert Golob in reforme danes na nišanu Tarče in Erike – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golobov ministrski kabinet po torkovem “crashu” na seji vlade – Robert Golob in reforme danes na nišanu Tarče in Erike

(V ŽIVO) Golobov ministrski kabinet po torkovem “crashu” na seji vlade  – Robert Golob in reforme danes na nišanu Tarče in Erike

Potem ko je premier Robert Golob izjavil, da ekipa ministrstva za finance načrtovane davčne reforme ni znala ustrezno predstaviti javnosti in  je državni sekretar Tilen Božič, ki je bil na ministrstvu za finance pristojen za davke, podal odstopno izjavo, se danes na redni seji sestala vlada. Ministri so bili zjutraj pred sejo vlade redkobesedni zato je bolj izčrpne izjave mogoče pričakovati po končani seji vlade.

Golob je v torek za oddajo Preverjeno na POP TV izrazil kritiko nad ekipo ministrstva za finance z Boštjančičem na čelu, češ da je davčno reformo komunicirala slabo in narobe. Zato, kot je dejal, nase prevzema komunikacijo in usmeritve na tem področju.

V odzivu so danes na finančnem ministrstvu poudarili, da je njihova ekipa za zdaj javnosti predstavila šele analizo stanja, časovnico in izhodišča. “Konkretna vsebina nikoli ni bila komunicirana zaradi dejstva, da smo želeli pri snovanju prenove najti konsenz s ključnimi deležniki,” so poudarili. Zagotovili so, da na ministrstvu nadaljujejo pripravo prenove davčnega sistema. Pri tem se bodo trudili bolje pojasniti, kakšne spremembe načrtujejo in jih približati ljudem.

Finančno ministrstvo je izhodišča za davčne spremembe predstavilo koaliciji in nato javnosti 14. marca. Cilj je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je takrat povedal Boštjančič. Glavne spremembe je napovedal pri dohodnini in obdavčitvi nepremičnin.

Glede sprememb pri dohodnini na ministrstvu predlagajo, da se s ciljem večje enostavnosti preide na sistem neto obdavčitve dohodka, torej sistem davčnih odbitkov namesto obstoječih davčnih olajšav. Konkretnih rešitev še niso predlagali, saj želijo pred tem široko javno razpravo. Božič ob tem ni hotel zagotoviti, da bodo posamezniku prinesle višje neto prihodke.

Golob je medtem v torek dejal, da bodo morale iti spremembe pri dohodnini v smeri, ki bo zmanjšala obremenitev plač in dela, ki bo stimulativna za mlade in visoko izobražene ter bo spodbujala gospodarski razvoj. “Ko bomo to uredili, se lahko posvetimo premoženju,” je dejal in dodal, da ne govori o nepremičninah. Te so danes obremenjene z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč in v ta del se po njegovih besedah ne bodo spuščali.

Bodo  pa o  torkovem odmevnem intervju predsednika vlade Roberta Goloba v oddaji Preverjeno pri Alenki Arko, reforme Golobovega ministrskega kabineta nocoj še na muhi Tarče Erike Žnidaršič. Med pogovorom o svoji zasebnosti je premier presenetljivo izjavil, da so šli z reformami korak predaleč.

Se pa na družbenih omrežjih še vedno vrstijo različni odmevi na intervju predsednika vlade, ki jih je komentiral tudi predsednik opozicijske SDS Janez Janša na kartko: “Deep fake?”

https://twitter.com/Urba828/status/1640995176171683842

COMMENTS

Wordpress (0)