Popravek: Orban se je rokoval z Zelenskim – Celo več, Zelenski se mu je priklonil – TOPNEWS.si

Popravek: Orban se je rokoval z Zelenskim – Celo več, Zelenski se mu je priklonil

Popravek: Orban se je rokoval z Zelenskim – Celo več, Zelenski se mu je priklonil

Včeraj smo napačno poročali, da se madžarski premier Viktor izognil rokovanju z Volodimirjem Zelenskim v Bruslju. V enem od zapisov na družbenih omrežjih  je namreč zvedla agencija Nexta, ki deluje na Poljskem in  ki je zapisala:  “Orban se pretvarja, da je zelo zaposlen, samo da bi se izognil Zelenskemu”.  Nexa je sicer običajno zanesljiv vir informacij, vendar tokrat ni imela prav.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1623804678478733312

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nexta (izgovarja se niekh-ta , beloruska izgovorjava: [nʲexta] ) je beloruski medij, ki se v glavnem distribuira prek kanalov Telegram in YouTube . YouTube kanal je ustanovil takrat 17-letni študent Stsiapan Putsila . Sedež kanala je v Varšavi na Poljskem , potem ko je njegov ustanovitelj odšel v izgnanstvo.

Postal je največji Telegram kanal v Belorusiji kot glavni vir novic, ki pokrivajo dogodke, ki so sledili beloruskim protestom 2020–2021 . Na kanalu Telegram so bili večinoma prikazani kratki videoposnetki in slike, ki so jih uporabniki posredovali med shodi, medtem ko so na YouTubu objavljeni daljši izvirni videi. Med rusko invazijo na Ukrajino leta 2022 je Nexta postala operativni vir, ki poroča o dogodkih vojne.  Nexta upravlja enega največjih Twitter računov v rusko govorečem svetu z več kot milijonom sledilcev. Maja 2022 je NEXTA Live postal največji beloruski YouTube kanal po številu ogledov.

Nexta se sooča s pritiskom beloruskih oblasti. Od oktobra 2020 Nexta in njen logotip veljata za ekstremistično vsebino v Belorusiji. Njenega ustanovitelja Stsiapana Putsilo in nekdanjega glavnega urednika Romana Protasevicha so beloruske oblasti novembra 2020 uvrstile na seznam “posameznikov, vpletenih v teroristično dejavnost”. Amnesty International je izjavila, da je bila klasifikacija blogerjev kot teroristov “samovoljna” in da je odločitev beloruskih oblasti temeljila izključno na novinarstvu Putsile in Protasevicha. Od oktobra 2021 so NEXTA, NEXTA Live in Luxta prav tako razvrščene kot ekstremistične organizacije. Aprila 2022 so jih v Belorusiji prepoznali kot teroristično organizacijo.

Danes pa smo dobili sliko rokovanja Orbana z Zelenskim, ki ni potrdila infomacij Nexte.

COMMENTS

Wordpress (0)