Orban se je izognil rokovanju z Zelenskim, finska predsednica delala z njim selfi, doma pa burne reakcije na izjavo Roberta Goloba ob prihodu v Bruselj – TOPNEWS.si

Orban se je izognil rokovanju z Zelenskim, finska predsednica delala z njim selfi, doma pa burne reakcije na izjavo Roberta Goloba ob prihodu v Bruselj

Orban se je izognil rokovanju z Zelenskim, finska predsednica delala z njim selfi, doma pa burne reakcije na izjavo Roberta Goloba ob prihodu v Bruselj

Slovenski premier Robert Golob na današnjem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ne bo napovedal dodatne pomoči Ukrajini, je dejal ob prihodu na vrh EU v Bruslju. Po njegovih besedah so zdaj na vrsti velike članice EU, ki “so se do zdaj držale nekoliko ob strani”. Kasneje je pojasnil, da bo Slovenija še naprej pomagala.

 

Glede razprave o dobavi tankov in drugega orožja Kijevu je dejal, da se boji, “da gre pretežno za verbalno tekmovanje”. “Vprašanje je, koliko tega je dejansko na terenu, počakajmo in bomo videli, kaj od tega bo realizirano, predvsem pa kdaj. Slovenija je svoj del v lanskem letu dala brez velikih besed, pri čemer je bila hitra, počakajmo zdaj ostale članice Evropske unije, kako bodo sledile,” je še poudaril.

Orban se pretvarja, da je zelo zaposlen, samo da bi se izognil Zelenskemu.

 

https://twitter.com/visegrad24/status/1623780063597527043

Kot je dejal, v Sloveniji ni bila sprejeta nobena odločitev o dodatni pomoči Ukrajini, tako da danes ne bo obljubljal nečesa, za kar ne bi imel podpore državnega zbora.

Kasneje je sicer v izjavi na Twitterju pojasnil, da je Slovenija v skupini držav, ki se že od začetka zavzemajo za enoten odziv EU na rusko agresijo. Zagotovil je, da namerava Slovenija tudi v bodoče pomagati Ukrajini na vse možne načine.

Na dnevnem redu današnjega zasedanja je tudi mirovni načrt, ki ga je pripravila Ukrajina. Po Golobovih besedah v tem načrtu “marsikaj na prvi pogled izgleda nekoliko preambiciozno”.

“Prva stvar, ki je pri vsakem mirovnem načrtu temelj, je pripravljenost obeh strani na to,” je poudaril.

“Zaenkrat je ta prej manjkala, kot da bi je bilo v obilju. Bomo videli, jaz nisem optimist, bojim se, da se obe strani zdaj pripravljata na zaostritev vojaških spopadov,” je še dejal slovenski premier ob prihodu na vrh. To po njegovih besedah ne more biti dobra popotnica za pogovore o mirovniških načrtih.

V kasnejši izjavi na vladnem Twitterju je poudaril, da “naši ukrajinski prijatelji zelo dobro vedo, za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma: Ukrajina je žrtev in Rusija je agresor”.

COMMENTS

Wordpress (0)