“Nihče ne bo drl v muzej, da bi se izobrazil o vojni, katere ključni dogodek je ta, da si je JLA po desetih dnevih premislila pod neuradnim geslom “Ko j*** Slovence!” -Janša jezen na Delo in Mojco Pišek – TOPNEWS.si

“Nihče ne bo drl v muzej, da bi se izobrazil o vojni, katere ključni dogodek je ta, da si je JLA po desetih dnevih premislila pod neuradnim geslom “Ko j*** Slovence!” -Janša jezen na Delo in Mojco Pišek

“Nihče ne bo drl v muzej, da bi se izobrazil o vojni, katere ključni dogodek je ta, da si je JLA po desetih dnevih premislila pod neuradnim geslom “Ko j*** Slovence!” -Janša jezen na Delo in Mojco Pišek

Nihče ne bo drl v muzej, da bi se izobrazil o vojni, katere ključni dogodek je ta, da si je JLA po desetih dnevih premislila pod neuradnim geslom “Ko j*** Slovence!,” je v kolumni  z naslovom “Predlog ustanovitve muzeja Jugoslavije” zapisala no0vinarka Mojca Pišek in v podnaslovu dodala še: “Slovenija ima eno samo dobro zgodbo, v kateri nastopa kot protagonistka svoje usode. To je zgodba, ki si jo deli s svojimi nekoč bratskimi republikami”.

Piškova je dvignila pritisk  zagovornikom Muzeja slovenske osamosvojitve . Odzval se je tudi Janez Janša, ki je na Twitterju ocenil, da je zapis “nacionalna sramota”.

“Janševa vlada je muzej osamosvojitve ustanovila samo zato, ker je vedela, da ga bo naslednja ukinila, sama pa bo lahko pred javnost stopila z akcijskim načrtom in moralizatorskim diskurzom o narodni identiteti in zdravi samopodobi, ki da naj bi temeljila prav na tem, da vsakdo ve, da je Jelko Kacin deset dni za pasom nosil pištolo kot kakšen Escobarjev sicario. Ministrstvo za kulturo bi sebi in javnosti naredilo uslugo, če bi ukinilo pravkar ustanovljeni Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije in namesto tega raje ustanovilo en atraktiven Muzej Jugoslavije. Dobri muzeji so si vsi enaki: vsi prepoznajo dobro zgodbo, potem pa to zgodbo povejo tako, da jo gost vzame za svojo,” pa je zapisal Piškova.

Zavore na družbenih omrežjih so popustile, ker je Piškova zapisala, da bi , če bi bila dovolj stara leta 1990, bi na plebiscitu o samostojnosti  Slovenije, glasovala proti.

Kako pregreta je polemika okoli muzejev kaže tudi to , da je ministrica kulturo Asta Vrečko prejela pismo s sovražno vsebino, kar nekateri opravičujejo s tem , da ni obsodila sovražnosti v času demonstracij proti Janševi vladi.

COMMENTS

Wordpress (0)