Levica v izjavi ob vojni v Ukrajini kritizirala Janšo in Tonina, ki jima očita, “da sta željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov” – TOPNEWS.si

Levica v izjavi ob vojni v Ukrajini kritizirala Janšo in Tonina, ki jima očita, “da sta željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov”

Levica v izjavi ob vojni v Ukrajini kritizirala Janšo in Tonina, ki jima očita, “da sta željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov”

V Levici obsojajo “vojno retoriko in nepremišljene izjave, ki sta si jih v zadnjih dneh privoščila Matej Tonin in Janez Janša, željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov,” so zapisali v sporočilu za javnost. Zaustavitev širjenja NATO pakta na vzhod in dejansko izvajanje sporazuma iz Minska, pa ruska vojska v Ukrajini nikoli ne bi vstopila oziroma kaj hitro iz nje odšla, so prepričani v Levici.

“Minister Tonin je že omenjal napotitev slovenskih vojakov v bližino Ukrajine. Levica nasprotuje potezam, ki bi ogrozile varnost pripadnikov Slovenske vojske in dodatno prispevale k zaostrovanju razmer v Vzhodni Evropi. Opozarjamo, da je operacija Slovenske vojske v Latviji mirnodobne narave in da bi bila kakršnakoli uporaba ali premeščanje teh enot iz njihovih mirnodobnih baz nevarna in nezakonita”.

Prav tako spopadi v Ukrajini ne smejo biti izgovor za militarizacijo Slovenije menijo v Levici. “Premier Janez Janša pa je celo na Twitterju pozval predsednika ZDA k vzpostavitvi cone za prepoved letenja (no-fly zone) nad Ukrajino. Uveljavljanje takšne cone – v končni instanci sestrelitev vsakega vojaškega letala, ki bi vstopilo v ukrajinski zračni prostor – je norost, ki bi potegnila v konflikt letalstvo zahodnih sil in pripeljala do neslutene eskalacije. Ponavljamo, vzdržati se je potrebno vseh potez, ki bi vodile v zaostrovanje konflikta.

“Še naprej bomo vztrajali pri nasprotovanju pospešenemu oboroževanju srednje bataljonske skupine. Oklepniki boxer in ostala oborožitev niso namenjeni obrambi Slovenije, ampak bi postali del skupnih sil NATO in namenjeni operacijam v tujini. NATO je v Ukrajini in nasploh del problema, ne rešitve. Največ, kar lahko stori Slovenija za varnost v Evropi, je, da se vzdrži tovrstnih avantur in si, nasprotno, prizadeva za mirno reševanje nesoglasij,”so že zapisali v sporočilu za javnost.

https://twitter.com/joeywreck/status/1496943800102621185

Izjava Levice ob vojni v Ukrajini

Naša glavna skrb je namenjena prebivalstvu Ukrajine in obeh odcepljenih regij v Donbasu, ki so se pravkar znašli sredi največjega vojnega spopada po invaziji na Irak. V tem trenutku mora biti prioriteta prekinitev ognja in obvarovanje civilistov pred trpljenjem in smrtnimi žrtvami. Slovenija mora biti pripravljena ponuditi humanitarno pomoč.
➡️ Pozivamo k zaustavitvi ruskih vojaških operacij v Ukrajini in umiku vojske Ruske federacije ter podpiramo vsa prizadevanja za razrešitev spora, ki izključujejo nadaljevanje in zaostrovanje spopadov.
➡️ Zato obsojamo vojno retoriko in nepremišljene izjave, ki sta si jih v zadnjih dneh privoščila Matej Tonin in Janez Janša, željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov.
➡️ Minister Tonin je že omenjal napotitev slovenskih vojakov v bližino Ukrajine. Levica nasprotuje potezam, ki bi ogrozile varnost pripadnikov Slovenske vojske in dodatno prispevale k zaostrovanju razmer v Vzhodni Evropi. Opozarjamo, da je operacija Slovenske vojske v Latviji mirnodobne narave in da bi bila kakršnakoli uporaba ali premeščanje teh enot iz njihovih mirnodobnih baz nevarna in nezakonita.
➡️ Premier Janez Janša pa je celo na Twitterju pozval predsednika ZDA k vzpostavitvi cone za prepoved letenja (no-fly zone) nad Ukrajino. Uveljavljanje takšne cone – v končni instanci sestrelitev vsakega vojaškega letala, ki bi vstopilo v ukrajinski zračni prostor – je norost, ki bi potegnila v konflikt letalstvo zahodnih sil in pripeljala do neslutene eskalacije. Ponavljamo, vzdržati se je potrebno vseh potez, ki bi vodile v zaostrovanje konflikta.
➡️ Prav tako spopadi v Ukrajini ne smejo biti izgovor za militarizacijo Slovenije. Še naprej bomo vztrajali pri nasprotovanju pospešenemu oboroževanju srednje bataljonske skupine. Oklepniki boxer in ostala oborožitev niso namenjeni obrambi Slovenije, ampak bi postali del skupnih sil NATO in namenjeni operacijam v tujini. NATO je v Ukrajini in nasploh del problema, ne rešitve. Največ, kar lahko stori Slovenija za varnost v Evropi, je, da se vzdrži tovrstnih avantur in si, nasprotno, prizadeva za mirno reševanje nesoglasij.
➡️ Solidarnost z vsemi političnimi organizacijami in gibanji v Ukrajini, Rusiji in po svetu, ki si prizadevajo za pravičen mir. Za preprečitev prihodnjih vojn lahko največ storimo tako, da se borimo proti militarizmu doma, imperializmu po svetu in postavljamo skupne interese delovnih ljudi pred interesi političnih elit, kapitala in še posebej njegovih vojaško-industrijskih kompleksov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)