Pred poslanci bo predlog priporočila SDS za reševanje razmer v zdravstvu – TOPNEWS.si

Pred poslanci bo predlog priporočila SDS za reševanje razmer v zdravstvu

Pred poslanci bo predlog priporočila SDS za reševanje razmer v zdravstvu

DZ bo na današnji izredni seji obravnaval predlog priporočila SDS za takojšnje reševanje razmer v zdravstvu, ki jih predlagatelji izredne seje vidijo kot katastrofalne. Vendar pa glasovanja o predlogu ne bo, saj ga matični odbor DZ ni podprl. Večina članov odbora je namreč ocenila, da pristojno ministrstvo že pripravlja ustrezne rešitve.

Po priporočilu SDS bi DZ dal pobudo vladi, da v 30 dneh predlaga nov plačni sistem v zdravstvu in zakonsko rešitev za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev iz tujine, prav tako pa tudi vnovično zakonsko uvedbo sistema za referenčne cene pri nakupu medicinskega materiala.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na seji odbora DZ v petek spomnil, da je vlada potrdila parafirani sporazum s sindikatom Fides. Cilj je, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do 30. junija, je napovedal.

Ob priporočilu glede referenčnih cen pa je dejal, da je novela zakona o javnem naročanju iz časa prejšnje vlade opredelila pojem referenčne cene na način, ki ni v skladu s pravnim redom EU. Tako zdaj pripravljajo nove podlage za ustrezno uveljavitev referenčnih cen.

Sicer pa vlada po njegovih besedah načrtuje reformo zdravstva.

COMMENTS

Wordpress (0)