(VIDEO) Kako so protestniki v Lützerathu ponižali nemško policijo, ki se je kopala v živem blatu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako so protestniki v Lützerathu ponižali nemško policijo, ki se je kopala v živem blatu

(VIDEO) Kako so protestniki v Lützerathu ponižali nemško policijo, ki se je kopala v živem blatu

Nemška policija je včeraj  nadaljevala evakuacijo protestnikov iz vasice Lützerath na zahodu Nemčije, kjer so ti nasprotovali širitvi tamkajšnjega premogovnika in posledičnemu rušenju celotne vasi. Zvečer so iz policije sporočili, da sta na območju ostala le še dva aktivista, ki se skrivata v predoru. “Drugih aktivistov ni več v vasi Lützerath,” je poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila policija. Po njihovih podatkih so iz kraja umaknili skoraj 300 ljudi, pri tem je štirikrat prišlo do upora. Od začetka evakuacije so sprožili 154 prekrškovnih postopkov, 12 oseb je bilo aretiranih.

https://twitter.com/LeoRupnik/status/1614680263207813122

 

Po navedbah policije je bilo včeraj zjutraj na območju le še manjše število protestnikov, policisti pa so uporabili tudi žerjav, da bi dosegli tiste, ki so splezali na drevesa. Policijska operacija se je začela v sredo, potem ko je več sto nemških aktivistov je v Lützerathu postavilo sedečo blokado, da bi preprečili dostop do vasi in njeno porušenje. Ob tem je prišlo do nasilnih obračunov. Policija je včeraj sporočila, da je bilo v operaciji odstranjevanja protestnikov iz Lützeratha poškodovanih okoli 70 policistov, večinoma med večjih protestom in incidenti v soboto.

 

https://twitter.com/casperj33081634/status/1614768474903003139

 

Poškodovani so tudi med protestniki. Po navedbah policije so z rešilnimi vozili odpeljali v bolnišnice devet aktivistov. “K sreči nihče ni bil huje poškodovan,” so navedli v policiji. Po njihovih navedbah je nastala tudi gmotna škoda. Med drugim je bilo poškodovanih okoli 30 vozil in prerezanih 32 gum na policijskih vozilih.

Protestniki so se pritožili zaradi po njihovih ocenah pretiranega ukrepanja policije, saj da je več protestnikov utrpelo hude poškodbe. Vodja policijskega sindikata Michael Mertens je zavrnil očitke. “Policija vzpostavlja red. Ko komunikacija več ne pomaga, na žalost nastopi situacija kot včeraj. Nihče si tega ne želi, a je v takšnih trenutnih to neizogibno,” je povedal za dpa.

Aktivisti obsojajo dejanja nemške vlade in nemškega energetskega velikana RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev tamkajšnjega premogovnika. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje. Sobotnega shoda se je po podatkih policije udeležilo 10.000 ljudi, po oceni organizatorjev pa jih je bilo 35.000. Shoda se je udeležila tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg.

COMMENTS

Wordpress (0)