“To so bile šahovske figure, odstranjene s plošče” – Princ Harry v avtobiografiji, za katero prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov, o tem koliko talibanov (25) je ubil v Afganistanu – TOPNEWS.si

“To so bile šahovske figure, odstranjene s plošče” – Princ Harry v avtobiografiji, za katero prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov, o tem koliko talibanov (25) je ubil v Afganistanu

“To so bile šahovske figure, odstranjene s plošče” – Princ Harry v avtobiografiji, za katero prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov,  o tem koliko talibanov (25) je ubil v Afganistanu

Avtobiografija princa Harryja Spare (Rezerva), ki je v torek prišla na knjižne police, je že prvi dan postala najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini, je sporočila založba Transworld Penguin Random House. Kot so pojasnili, so v torek prodali že 400.000 izvodov knjige v klasični, elektronski in zvočni obliki.

“Vedeli smo, da bo ta knjiga uspešnica, a to presega celo naša velika pričakovanja,” je dejal direktor založbe Larry Finlay, direktor Transworld Penguin Random Housea. “Po naših podatkih je bilo v prvih dneh več prodanih le knjig, v katerih je zvezda drugi Harry,” je dodal in pri tem imel v mislih knjige o Harryju Potterju, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Številne knjigarne na Otoku so odprle vrata opolnoči, da bi lahko njihovi kupci čim prej prišli do knjige, ki je požela mnogo zanimanja in sprožila več afer, povezanih s kraljevo družino.

Najbolj zanimive podrobnosti iz knjige so v preteklih dneh javnosti že predstavili mediji, ki so se dokopali do španske različice knjige, potem ko je bila ta kratek čas pomotoma naprodaj.

Biografija Harryja, ki zadnja tri leta s soprogo Meghan Markle živi v ZDA, je bila najbolj pričakovana knjiga o britanski kraljevi družini po biografski knjigi o Harryjevi materi, princesi Diani, pred tremi desetletji.

V knjigi spominov Spare, ki je bila napisana s pomočjo pisatelja J. R. Moehringerja, Harry na 410 straneh razkriva, kot je dejal, napake in lekcije, ki se jih je naučil v svojem življenju.

Med drugim je v njej opisal, kako ga je starejši brat fizično napadel, kako je izgubil nedolžnost in užival mamila, piše pa tudi o tem, kako sta brata nasprotovala poroki očeta, kralja Karla III., s Camillo Parker-Bowles, saj da sta se bala, da bo zlobna mačeha.

V knjigi princ tudi trdi, da je v času vojaškega služenja v Afganistanu ubil 25 talibanov, pri čemer izpostavlja, da ni videl žrtev kot ljudi, pač pa kot šahovske figure. “To ni statistika, ki bi me navdala s ponosom, vsekakor pa mi ne dela sramote,” je zapisal Harry, ki nadaljuje: “Ko sem se znašel v vročini sredi boja, o teh 25 nisem razmišljal kot o ljudeh. To so bile šahovske figure, odstranjene s plošče. Slabe ljudi smo odstranili, preden bi lahko pobili dobre.”

Na njegove trditve se je odzval nekdanji poveljnik, ki pravi, da Harry s takimi pripovedmi blati le lasten ugled. V svojih spominih vojvoda sussekški opisuje 25 ljudi, ki naj bi jih ubil, kot šahovske figure, odstranjene s plošče. Nekdanji vojaški častnik polkovnik Richard Kemp pa je za BBC dejal, da so bili Harryjevi komentarji nepremišljeni.

Harry naj bi za knjigo prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov. Napovedal je, da bo del izkupička od knjige, ki je bila objavljena v 16 jezikih, namenil britanskim dobrodelnim organizacijam, kar je potrdil tudi založnik.

38-letni Harry in njegova tri leta starejša soproga sta pred tremi leti zapustila ožji krog kraljeve družine in se preselila prek luže. Odtlej sta poskrbela že za več odmevnih intervjujev, v katerih sta razkrila skrivnosti iz kraljeve palače. Nazadnje sta pritegnila pozornost z odmevno Netflixovo dokumentarno serijo v šestih delih, v kateri sta predstavila svojo plat zgodbe razkola.

In kateri je najbolj neprijeten trenutek v “Spare”, se sprašuje Economist.  Je to takrat, ko princ Harry opisuje, kako je izgubil nedolžnost s starejšo žensko, ki me je »potepala po zadnjici« in ga uporabljala »kot mladega žrebca«? Ali ko govori o svojem ozeblem “todgerju”? Ali ko razkrije, da Meghan kliče svoje hišne pse – britanski bralci, poglejte stran – »krznene dojenčke«? Ali, ali, ali …

Razdalja, pojasnjuje Harry na eni točki v tej knjigi, »med vami in njimi« – kar pomeni med nami in njim – je »bistven del tega, da ste kraljevi«. Ampak tu ni distance. Noben. Dobiš celo pege na njegovem telesu, ko se sleče nag in ga pregledajo za klope v Balmoralu.

Ko so se 5. januarja začele pojavljati informacije iz »Spare«, je britanske časopisne mize preplavilo razpoloženje vesele nejevere. Kraljevi dopisniki, ki so se včasih preživljali z drobtinicami – namigovanje, zakopano v šestih urah nesmiselnosti Netflixa tukaj, pogumen prvi šolski dan za tamkajšnjega princa Georgea – so se nenadoma znašli prenasičeni z razkritji o vsem, od tega, koliko talibanov (25) je ubil v Afganistanu v njegove »spodnje regije«. Najboljše od vsega pa je, da ti niso prišli iz tiskarskega prevara, ampak jih je Harry prostovoljno ponudil za gotovino. Tisk je imel zadrego bogastva; Harry je imel ogromno zadrege.

Na en način je ta knjiga zabavna. Penguin, založnik, je grozil z “literarnimi spomini”; na srečo “Spare” ni nič tako dolgočasno. Njegov literarni slog je moški triler. Njegovi stavki so preprosti; v poševni pisavi se Harryju porodijo zaskrbljujoče misli; odstavki so kratki in prodorni. Za učinek.

To je, skratka, norčija. In očitno je dostop odličen. Alan Bennett je nekoč napisal novelo o kraljici, v kateri si je predstavljal neumno plat kraljevega življenja, in ta knjiga je benettovsko neumna bolje kot Bennett. Izveš, da so lakaji mladim princem stregli televizijske večerje pod srebrnimi kupolami, kot kralji v risanki; da je njegova babica naredila zloben solatni preliv; da se kralj Karel III v boksaricah postavi na glavo ob vrata, da si pomaga s hrbtom.

Vse je zelo privlačno. Vendar se tudi zdi nekako dvomljivo. “Avtobiografiji,” je nekoč zapisal George Orwell, “je treba zaupati le, če razkrije nekaj sramotnega … saj je vsako življenje, gledano od znotraj, preprosto niz porazov.” Ta knjiga deluje kot niz porazov in hkrati nekoliko nezaupljiva. Za stvari je le redko kriv Harry. Odločitev, da gre kot nacist na modno zabavo, pojasnjuje s tem, da je zgolj sledil ukazom Herr und Frau Obergruppenführerja Williama in Kate. Izgledajo nekako tako. Camilla je spletkarska zlobnica; Charles je tepež; urednik je “pustula”. Samo Meghan – »ona je popolna, ona je popolna« – je izvzeta.

Ne glede na vse potepuhe in zadrege se ta knjiga zdi manj kot škrjanček kot grozljiva napačna ocena. Harry je, kot sam poudarja, bitje v pozlačeni kletki. Verjetno je upal, da se bo s pisanjem spominov osvobodil. Kletke pa ne krojijo kraljevi, ampak oči občinstva. S tem, ko je razkril toliko, je vse, kar je naredil, pritegnil rešetke bližje. Podjetje bi mu preprečilo izdajo takšne knjige. In to bi bila storitev, zaključuje Economist.

 

COMMENTS

Wordpress (0)