(V ŽIVO) Joc Pečečnik: Nastopil čas za končanje “logike trdega socializma”, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu – SBC od Golobove vlade pričakuje posluh in dobre ukrepe – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Joc Pečečnik: Nastopil čas za končanje “logike trdega socializma”, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu – SBC od Golobove vlade pričakuje posluh in dobre ukrepe

(V ŽIVO) Joc Pečečnik: Nastopil čas za končanje “logike trdega socializma”, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu – SBC od Golobove vlade pričakuje posluh in dobre ukrepe

Na novinarski konferenci so predsednik Joc Pečečnik in člani kluba predstavili pogled na Slovenijo v letu 2023: na trenutne razmere v domačem in mednarodnem prostoru, na ukrepe vlade in na rešitve, ki jih najbolj potrebujeta slovensko gospodarstvo in širša družba pri premoščanju trenutnih zahtevnih razmer.

Dialog vlade s predstavniki gospodarstva je zadovoljiv, a je iz končnih vladnih ukrepov včasih videti, kot da ga sploh ne bi bilo, ocenjujejo v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC). Poudarjajo, da njihov cilj ni delovanje proti vladi, a od nje pričakujejo posluh in dobre ukrepe, ne pa populističnih rešitev. Posebej kritični so do ukrepov v zdravstvu.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik SBC Joc Pečečnik, je nastopil čas za končanje “logike trdega socializma”, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu. V klubu se po njegovih besedah zavedajo, da je v politiki težko sprejemati nepriljubljene odločitve, “a mora biti dober politik sposoben sprejemati tudi manj priljubljene ukrepe”.

“Člani SBC se z vsako vlado pogovarjamo na isti način. Cilj nam ni konflikt, temveč dolgoročna blaginja v Sloveniji. Prispevati želimo dobre predloge, ki bodo zastavljeni za obdobje, daljše od mandata ene vlade,” je poudaril.

Podjetniki pogosto dobijo vtis, da je uspešno poslovanje nekaj, česar se morajo sramovati, in da jih država dojema kot “molzne krave”, je dejal. “Resnica pa je, da bodo samo dobra in uspešna podjetja ustvarila bogato državo, ki bo lahko ljudem omogočila dober javni servis,” je dejal.

Pri tem je izpostavil razmere v javnem zdravstvu, ki so po ocenah SBC nesprejemljive. “To, da starejši v kolonah čakajo na opredelitev pri zdravniku, je nedvomno nesprejemljivo,” je poudaril Pečečnik. Prepričan je, da glavni razlog za težave ne more biti pomanjkanje denarja, temveč slaba organizacija.

Član upravnega odbora SBC in direktor Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je težave označil kot “logično posledico tega, da se v 30 letih nihče ni lotil zdravstvene reforme”. Proteste javnosti pa razume kot posledico nerazumevanja pojma javno zdravstvo. “To v nobeni od razvitih držav ni sestavljeno le iz ustanov, ki so v javni lasti,” je poudaril.

Prepričan je, da bi morala reforma zdravstvenega sistema zato temeljiti na mešanem sistemu, v katerem bi povezali izvajalce zdravstvenih storitev v državni oziroma lokalni lasti in zasebne izvajalce.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec se je osredotočil na razmere v kmetijstvu in živilski industriji, ki so po njegovih besedah zahtevne tudi zaradi slabega odnosa države. “Nasprotovanje rabi mesa, ki temelji na ideoloških predpostavkah in ne na dejanskih analizah, ne more prinesti koristi. Govoriti o tem, da slovenska živinoreja povzroča ogljični odtis, pa je plod popolnega neznanja,” je poudaril.

Direktor podjetja Soltec Miroslav Požar je posvaril pred posploševanjem zaradi peščice podjetnikov, ki z delavci ravnajo neprimerno. “Ne moremo preživeti brez zadovoljnih kupcev, teh pa ne more biti brez zadovoljnih zaposlenih. Očitki o vsesplošnem izkoriščanju delavcev so zato žaljivi,” je dejal.

Partner v Odvetniški družbi Sibinčič Križanec Novak Jan Sibinčič pa je vlado pozval k predvidljivi davčni politiki brez prehitrih sprememb ter k zmanjšanju obdavčitve kapitala in dela. “Sicer bodo tuja podjetja še naprej prepogosto izbirala druge države,” je dejal.

Kot so še poudarili člani kluba, bi moralo biti za razvito državo, ki je članica EU in drugih mednarodnih organizacij, oteževanje podjetniškega okolja nedopustno. “Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada,” je dodal Pečečnik.

 

Spomnimo, da se je predsednik SBC-ja Joc Pečečnik  konec lanskega leta zapletel v polemiko  z Klakočar Zupančičevo, do katere  je prišlo potem, ko je Pečečnik ob robu podelitve zlatega ključa SBC bivšemu predsedniku Borutu Pahorju ocenil, da bo leto 2023 “katastrofalno leto,” ki bo prineslo zelo težke razmere za podjetništvo.

“Če bomo imeli tak odnos, kot ga trenutno kaže vlada, da je v bistvu podjetnik edina molzna krava, potem nisem prav optimističen,” je dejal Pečečnik in izrazil upanje, da bo vlada Roberta Goloba začela razmišljati “malo manj socialistično ter da se bo usmerila v pomoč podjetjem.”

Na te Pečečnikove besede se je odzvala podpredsednica Gibanja Svoboda in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je v intervjuju za Siol.net dejala, da upa, da bodo Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati manj kapitalistično, in jo je v odprtem pismu Pečečnik prosil za pojasnilo, se je danes Klakočar Zupančičeva odzvala na Facebooku.

“Kot predsednik SBC, kot garažni podjetnik iz Šmarce in kot državljan Republike Slovenije iskreno prosim za pojasnilo, kje in kako sem postal kapitalist in zakaj mislite, da razmišljam preveč kapitalistično,”  je v nadaljevanju v  javnem pismu predsednici državnega zbora zapisal  Joc Pečečnik. S pismom odgovarja na njene besede v intervjuju za Siol.

Novinarska konferenca SBC – Kluba slovenskih podjetnikov o gospodarskih razmerah in vladnih ukrepih, prenašamo v celoti na Topnews.si in Zou Tube kanalu TopTV.si.

COMMENTS

Wordpress (0)