Vstop v novo leto 2023 doma in po svetu – TOPNEWS.si

Vstop v novo leto 2023 doma in po svetu

Vstop v novo leto 2023 doma in po svetu

Prvi so leto 2023 pozdravili tihomorski Kiribati, sledili so jim Samoa, Nova Zelandija, Tonga, Avstralija. Tudi v Seulu in Hongkongu so se poslovili od leta 2022.

Po dveh letih omejitev zaradi epidemije covida-19 namreč po številnih mestih po svetu in tudi pri nas znova organizirajo silvestrske prireditve. Organizatorji v Ljubljani, Mariboru in Kopru se na njih nadejajo več tisoč ljudi, ob polnoči pa bo nebo nad prestolnico osvetlil tudi ekološki ognjemet.

V novo so bodo tradicionalno najprej vstopili otroci. V Ljubljani so jih od 16. ure na Kongresnem trgu zabavali pravljični junaki, nastopi otrok ter prihod dedka Mraza. V novo so simbolično vstopili ob 17. uri.

Silvestrovanja bodo sicer nocoj  potekala na štirih trgih. Na Kongresnem trgu bodo nastopili Samuel Lucas, Maraaya in Miran Rudan, na Mestnem trgu pa Helena Blagne, Nuša Derenda in Alenka Godec. Na Trgu francoske revolucije bodo med drugim nastopili Klemen Klemen in skupina Happy Ol’McWeasel, na Pogačarjevem trgu pa skupina Pop Design.

Tradicionalno so se ob  11. uri po srednjeevropskem čas leta 2023 razveselil  na tihomorski otokih Kiribati. Nekaj tisoč prebivalcev mesta Kiritimati, ki živijo na 388 kvadratnih kilometrov velikem atolu, je tako najprej dočakalo novo leto. Prvič od začetka pandemije covida-19 so se silvestrovanja na drugem koncu sveta lahko udeležili tudi tuji turisti – meje polinezijskih otoških držav so bile od marca 2020 večinoma zaprte za tujce, Kiribati mednarodne goste spet sprejema šele od avgusta letos.

Na Samoi, ki je letos ukinila poletni čas, so v novo leto vstopili uro pozneje. Na največjem otoku Samoe, Savai’i in v glavnem mestu Apia na otoku Upolu so nebo nad Tihim oceanom razsvetlili veliki ognjemeti. Otoška vlada je za svetlobni spektakel namenila približno 290.000 evrov.

Ob istem času so silvestrovali tudi na Tongi, kjer prebivalci sicer še vedno trpijo zaradi posledic velikega izbruha podmorskega vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, in Novi Zelandiji. Tam so novo leto pričakali z znamenitim ognjemetom s 328-metrskega stolpa Sky Tower.

V Avstraliji je silvestrovanje ob 14. uri po našem času potekalo ob prijetnem toplem vremenu. V Sydneyju so izvedli dva ognjemeta – prvi, namenjen predvsem družinam, je nočno nebo obarval ob 21. uri, ob polnoči je sledil še osrednji, 12-minutni ognjemet nad sydneyjskim pristaniščem. Okoli 100.000 pirotehničnih sredstev je v živo opazovalo več kot milijon ljudi.

Ko bo ura v Dubaju odbila polnoč, se bo odvil rekordni laserski, svetlobni in ognjemetni šov, ki bo osredotočen na najvišjo stolpnico na svetu Burdž Kalifa in dubajsko fontano.

V Parizu se bo množica ljudi znova lahko zbrala na priljubljenih Elizejskih poljanah, Eifflov stolp pa bo razsvetljen s pisanimi barvami. Ob polnoči bo v Londonu zazvonil Big Ben, ki je po petih letih obnove prvič pozvonil novembra. Prve minute novega leta bo popestril tradicionalni ognjemet pri Londonskem očesu.

V Berlinu bo glavna silvestrska zabava potekala ob Brandenburških vratih, število obiskovalcev je omejeno na nekaj tisoč ljudi. Pozneje se bo praznovanje premaknilo na trg Pariser Platz, kamor bo vstop mogoč le z brezplačnimi vstopnicami. Tudi letos tam ne bo ognjemeta. Na Dunaju bodo cel dan vzdolž t. i. silvestrske poti potekale številne prireditve, opolnoči pa se bo oglasil velikanski zvon Pummerin iz katedrale sv. Štefana. Ko bodo izzveneli zadnji odmevi, se bo sprožil ognjemet.

Silvestrovanje bo brez večjih omejitev potekalo tudi v Beogradu in Zagrebu. Tako v hrvaški prestolnici kot v nekaterih drugih mestih v državi bodo novo leto tokrat pričakali brez ognjemeta. Denar, ki bi bil namenjen ognjemetu, nameravajo podariti društvom, ki skrbijo za živali.

V brazilski metropoli Rio de Janeiro bo prvič od začetka epidemije covida-19 organizirano silvestrovanje na plaži Copacabana. Številne glasbene skupine in didžeji bodo nastopali na več odrih na plaži, ognjemet bo izstreljen s splavov v zalivu.

Tudi New York tokrat nima nikakršnih omejitev za izvedbo dogodkov na prostem. Tam bo tudi letos potekalo eno najbolj prepoznavnih silvestrovanj. Spuščanje velike šesttonske kristalne krogle na Times Squaru bodo pospremili koncerti in ognjemet. Prav tako bodo organizatorji s streh okoliških stavb spustili skoraj tono pisanih konfetov, na katerih bodo napisane novoletne zaobljube meščanov.

Zadnja bosta v novo leto skočila nenaseljena Bakerjev otok in Howlandov otok.

 

COMMENTS

Wordpress (0)