Umrl je nekdanji papež Benedikt XVI v starosti 96 let – “Nikoli nismo imeli situacije, ko bi živi papež pokopal mrtvega” – TOPNEWS.si

Umrl je nekdanji papež Benedikt XVI v starosti 96 let – “Nikoli nismo imeli situacije, ko bi živi papež pokopal mrtvega”

Umrl je nekdanji papež Benedikt XVI  v starosti 96 let – “Nikoli nismo imeli situacije, ko bi živi papež pokopal mrtvega”

Nekdanji papež Benedikt XVI. je v soboto umrl v starosti 95 let, so sporočili iz Vatikana . V preteklih dneh se mu je zdravstveno stanje drastično poslabšalo, novica o njegovi smrti pa je bila objavljena v soboto zjutraj.

Papež Benedikt XVI., rojen leta 1927 v nemškem mestu Marktl na Bavarskem kot Jozef Alois Ratzinger, je bil najstarejši kardinal imenovan za papeža po Klemenu XII., ki je bil izvoljen davnega leta 1730. Njegov pontifikat je trajal od aprila 2005 do februarja 2013, ko je z odstopom šokiral ves svet. Kot razlog za upokojitev je navedel slabo zdravstveno stanje in trdil, da je prestar, da bi pri 85 letih še naprej služboval. Bil je prvi papež, ki se je upokojil.

Skoraj desetletje je živel v Vatikanu in prvič v zgodovini se je zgodilo, da sta dva papeža živela v relativni bližini drug drugega. ” Nikoli nismo imeli situacije, ko bi živi papež pokopal mrtvega,” je dejal katoliški zgodovinar Jock McGreevey. Takšno stanje ni bilo niti v srednjem veku.

 

COMMENTS

Wordpress (0)