Glas ljudstva “s stavko pacientov nad stavko zdravnikov” – TOPNEWS.si

Glas ljudstva “s stavko pacientov nad stavko zdravnikov”

Glas ljudstva “s stavko pacientov nad stavko zdravnikov”

Gibanje Glas ljudstva je dan pred napovedano zdravniško stavko napovedalo “prvo stavko pacientov in pacientk v zgodovini Slovenije” bo potekala  v torek 10. januarja “na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17.00 pa se bomo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani,”so zapisali v sporočilu

Med njihovimi zahtevami so tudi prenehanje spodbujanja sočasnega dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter ukinitev komercialnih zavarovanj, ki po njihovih navedbah omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

Prva stavka bolnikov v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani. Več o stavki bodo razkrili na novinarski konferenci 4. januarja.

“Čas je, da se v ospredje razprave o zdravstvenem sistemu postavi interese in pravice prebivalk in prebivalcev, torej bolnic in bolnikov,” navajajo v iniciativi. Ob tem poudarjajo, da je slovenski javni zdravstveni sistem že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki jim je skrb za bolnike “zadnja briga”, posledice pa da so očitne – že več kot 130.000 posameznikov brez izbranega osebnega zdravnika.

Ob tem zdravstveni sistem poka po šivih, sredstva se vedno bolj pretakajo k zdravnikom – podjetnikom, s tem pa v smer privatizacije zdravstva, hkrati pa stavko napovedujejo zdravniki, ki so med najbolje plačanimi v državi, navaja iniciativa.

“Odgovornost za nastalo situacijo nosi kar nekaj preteklih vlad, a trenutna vlada je odgovorna za to, da ukrepa nemudoma in izpelje sistemske rešitve za ohranitev javnega zdravstva,” so opozorili.

Ob tem vabijo k podpisu peticije, preko katere želijo pomagati bolnikom brez izbranega osebnega zdravnika in jim ponuditi pravno pomoč. Skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije pa napovedujejo vložitev tožbe v imenu oseb brez zdravnika.

Včeraj se je sicer sestal glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Na novinarski konferenci so ob oznanitvi stavkovnih zahtev napovedali enodnevno stavko, ki bo 11. januarja. V sindikatu so stavko napovedali zaradi nezadovoljstva z vladno ponudbo o odpravi plačnih nesorazmerij, ki po njihovi oceni ustvarja nova nesorazmerja.

 

Obveščamo vas, da bo v torek, 10. 1. 2023, potekala VELIKA STAVKA PACIENTOV!

Čas je, da se v ospredje razprave o zdravstvenem sistemu postavi interese in pravice prebivalk in prebivalcev, torej pacientk in pacientov.

Slovenski javni zdravstveni sistem je že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki jim je skrb za paciente zadnja briga. Posledice so vse bolj očitne – danes je brez izbranega zdravnika, vstopne točke v javno zdravstvo, že več kakor 130.000 posameznic in posameznikov, več kot 60 pa jih vsak dan izgubi izbranega zdravnika. Ob tem pa zdravstveni sistem poka po šivih, sredstva se vedno bolj pretakajo k zdravnikom – podjetnikom, s tem pa v smer privatizacije zdravstva, hkrati pa stavko napovedujejo zdravniki, ki so med najbolje plačanimi v državi. Odgovornost za nastalo situacijo nosi kar nekaj preteklih vlad, a trenutna Vlada je odgovorna za to, da ukrepa nemudoma in izpelje sistemske rešitve za ohranitev javnega zdravstva.

Prva stavka pacientov in pacientk v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17.00 pa se bomo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani.

Na stavki, ki bo potekala v okviru kampanje Glas ljudstva “Ustavimo rušenje javnega zdravstva!”, bomo predstavili naše zahteve:

1. Dostop do izbranega zdravnika za vse;

2. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja;

3. Ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom;

4. Ukinitev oz. konec spodbujanja dvojnih praks (dvoživk);

5. Ukinitev komercialnih zavarovanj, ki omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

Več o stavki bomo razkrili na novinarski konferenci 4. januarja 2023 ob 11.00 na Trgu republike.

Vse medije pozivamo, da po svojih kanalih obveščate javnost tudi o peticiji, s katero poskušamo pomagati pacientom in pacientkam brez osebnega zdravnika in jim ponuditi pravno pomoč. Skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije bomo v imenu posameznikov brez izbranega zdravnika vložili tudi tožbo. Zato vas lepo prosimo, da peticijo delite (tako prek tiskanih medijev kot na spletnih straneh) in ljudem, zavarovancem in zavarovankam, ki so se znašli v tej stiski, ponudite možnost, da se po pomoč obrnejo tudi na nas.

Peticija je dostopna na povezavi: https://glas-ljudstva.si/

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)