“Neukročena trmoglavka” – Jovanka in UDBA – TOPNEWS.si

“Neukročena trmoglavka” – Jovanka in UDBA

“Neukročena trmoglavka” – Jovanka in UDBA

Danes je v Muzeju novejše zgodovine (ob 17-ih, Cekinov grad ob Hali Tivoli) predstavitev že dvajsete knjige pisatelja Igorja Omerze. Gre za triler-zgodbo o JOVANKI IN UDBI alias Neukročeni trmoglavki. Na naslovnici knjige je še pomenljiv podnapis “Blaznost na Titovem rdečem dvoru”.

Na hrbtni strani knjige je zapis pisatelja, ki glasi: “Tako tragikomičnega partnerskega razmerja, kot se je ustvarilo med jugoslovanskim komunističnim diktatorjem Josipom Brozom – Titom in njegovo veliko mlajšo srbsko soprogo in komunistko Jovanko Broz – Jolo, raznolika politična zgodovina človeštva ne pozna. Sčasoma se je namreč, očitno pod vplivom opojne oblasti, iz šarmante in postavne ljubice in kasneje soproge, ki je bila Titu v veliko oporo, izlegel ‘obilen’ človeški monstrum, ki ga drugače odločnemu in premetenemu despotu in kreatorju surove stalinistične revolucije v Jugoslaviji, ki je pri tem dal, ne da bi trznil, umoriti na stotisoče ljudi, nikakor ni uspelo ukrotiti.”

In zakaj je v naslovu poudarjena tudi tajna politična policija komunističnega vrha (ponarodelo Udba)? Preprosto zato, razloži pisatelj, ker je Udba (in vojaška tajna policija KOS) začela Jovanko zalezovati že za časa življenja njenega soproga Tita, saj je on v začetku 70-let prejšnjega stoletja skušal s pomočjo tajnih policajev ugotoviti, kdo vpliva nanjo, dobesedno rekoč svojemu svetovalcu za varnost generalu Ivanu Miškoviću

– Brku, “kdo stoji za njo, kdo je njo vrboval”, da je tako “smotana” in da se tako noro obnaša. Ob tem je očitno imel Tito v mislih vpliv kakšne tuje obveščevalne službe, predvsem ruske. V začetku leta 1980, se pravi v času Titovega umiranja so udbovci in kosovci, po nalogu Predsedstva SFRJ, intenzivirali zalezovanje Jovanke in njenih sester Nade in Zore. No, totalno tajno pokrivanje prve vdove pa se je začelo takoj po Titovi smrti, saj je bila Jovanka na bojni nogi z vsemi pomembnimi političnimi nasledniku preminulega maršala in je tudi grozila, da bo z objavo dokumentov in spominov vrgla posttitovsko Jugoslavijo s tečajev. Preplašeni voditelji so jo neizmerno materialno
nagradili, prosto se je gibala z dodeljenima dvema šoferjema in reprezentančnim avtomobilom, a hkrati so Titovi nasledniki Udbi in KOS- u naložili, da ji prisluškujejo, da vdirajo v njeno ogromno vilo, da jo tudi snemajo, zalezujejo povsod kamor je šla (akcija Senka), da posebej zalezujejo tudi njeno največjo zaupnico sestro Nada (akcija Senka 2) in odprli so še posebno akcijo Vega, s katero so skušali ugotovili ali ima resnično v posesti tajne dokumente, s katerimi bi kompromitirala aktualno komunistično vodstvo države.

 

Pisatelj  Igor Omerza je gradivo za knjigo črpal predvsem iz beograjskega Arhiva Jugoslavije in iz Arhiva republike Slovenije. Predstavitev knjige bomo prenašali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)