JFK in vzpon teorij zarote – Objavljenih na tisoče nelektoriranih vladnih dokumentov o atentatu na JFK, del dokumentacije pa ostaja zapečaten – TOPNEWS.si

JFK in vzpon teorij zarote – Objavljenih na tisoče nelektoriranih vladnih dokumentov o atentatu na JFK, del dokumentacije pa ostaja zapečaten

JFK in vzpon teorij zarote –  Objavljenih na tisoče nelektoriranih vladnih dokumentov o atentatu na JFK, del dokumentacije pa ostaja zapečaten

Leta 1964 je ameriška preiskava Warrenove komisije ugotovila, da je Kennedyja ubil Lee Harvey Oswald, ameriški državljan, ki je prej živel v Sovjetski zvezi, in da je deloval sam. Dva dni po aretaciji so ga ubili v kleti policijske uprave v Dallasu.

Smrt JFK-ja je sprožila desetletja teorij zarote, toda Cia je v četrtek sporočila, da ameriška obveščevalna agencija “nikoli sodelovala” z Oswaldom in ameriškim preiskovalcem ni zamolčala informacij o njem.

Dolgoletni akademiki in teoretiki JFK so upali, da bo najnovejša objava razkrila več informacij o Oswaldovih dejavnostih v Mexico Cityju, kjer se je oktobra 1963 srečal s sovjetskim častnikom KGB.

V svoji zadnji izjavi je Cia dejala, da so bile vse informacije, ki jih ima agencija v zvezi z njegovim potovanjem v Mexico City, že objavljene, in dodala: “V objavi leta 2022 ni novih informacij o tej temi.”

Toda raziskovalci iz fundacije Mary Ferrell, neprofitne organizacije, ki je tožila vlado za objavo datotek, so povedali, da je Cia prikrivala informacije o Oswaldovem času v Mehiki.

Fundacija je dejala, da nekateri zapisi Cie niso bili nikoli oddani v arhiv in zato niso bili del pravkar izdane serije.

Eden od novo razkritih dokumentov kaže, da je mehiški predsednik pomagal ZDA namestiti prisluškovanje sovjetskemu veleposlaništvu v Mehiki brez vednosti drugih uradnikov v mehiški vladi.

Ta delček informacij je bil skrit z redigiranjem v predhodno objavljeni različici datoteke, poroča BBC-jev ameriški partner CBS News.

Bela hiša je dejala, da bo objava datotek javnosti omogočila boljše razumevanje preiskave atentata.

Predsednik Biden je v svojem ukazu zapisal, da so se “agencije obsežno potrudile pregledati celoten sklop skoraj 16.000 zapisov, ki so bili prej objavljeni v redigirani obliki, in ugotovile, da bo več kot 70 odstotkov teh zapisov zdaj morda objavljenih v celoti”.

Trumpova administracija je v času njegovega predsedovanja objavila na tisoče strani, druge pa je zadržala zaradi nacionalne varnosti, kljub zakonu iz leta 1992, ki je zahteval objavo vseh informacij do leta 2017.

Oktobra 2021 je Biden izdal približno 1500 dokumentov, vendar je dejal, da druge hrani zapečatene.

 

COMMENTS

Wordpress (0)