Napad na Izrael primerjajo z napadi 11. septembra – “Ni možnosti, da Izrael ne bi vedel, kaj prihaja … Tukaj je nekaj zelo narobe…” – TOPNEWS.si

Napad na Izrael primerjajo z napadi 11. septembra – “Ni možnosti, da Izrael ne bi vedel, kaj prihaja … Tukaj je nekaj zelo narobe…”

Napad na Izrael primerjajo z napadi 11. septembra – “Ni možnosti, da Izrael ne bi vedel, kaj prihaja … Tukaj je nekaj zelo narobe…”

Nekateri se sprašujejo, kje so bile izraelske obrambne sile v tistih dolgih urah, ko so militanti Hamasa po mili volji tavali po skupnostih v bližini Gaze. “Vojska je popolnoma spodletela kot sila za hitro ukrepanje,” je dejal Izraelec in pokazal, kako so se morale nekatere skupnosti, ki so bile napadene, zanašati na lastne civilne zaščitne sile, medtem ko so čakale na prihod vojske.

Na koncu sta od začetka vdorov trajala cela dva dneva, da so Hamasove borce dokončno očistili z izraelskega ozemlja. Za popoln odgovor, zakaj se je to zgodilo, bo trajalo nekaj časa. Toda zdi se, kot da so presenečenje, obseg in hitrost premagali obrambo, ki je bila neenakomerna in nepripravljena na to, s čimer so se soočili.

Na družbenih omrežjih so se pojavile informacije, da je egiptovski obveščevalni minister je deset dni pred napadom Hamasa poklical Netanjahuja in ga opozoril na “nekaj nenavadnega, grozljivo operacijo”, ki naj bi se izvedla iz Gaze. Egipčani so bili “presenečeni nad brezbrižnostjo, ki jo je izkazal Netanjahu”.  Kabinet Netanjahuja je  takšne informacije zanikal.

https://twitter.com/lawyer_sophie/status/1711428154827350107

Izraelski obveščevalni službi ni uspelo priti do načrtovanja Hamasa za napad. Zdi se, da se je skupina lotila dolgoročnega programa zavajanja, da bi ustvarila vtis, da ni sposobna ali noče izvesti ambicioznega napada. Prav tako je izvajal dobro operativno varnost, verjetno je preprečil elektronske komunikacije. Hamas se je nato zanašal na neverjeten obseg in hitrost tega, kar je sledilo.

Za kritje je bilo izstreljenih na tisoče raket. Vendar so bili tudi napadi z brezpilotnimi letali na nadzorno opremo, ki jo Izrael uporablja na mejni ograji, da opazuje, kaj se dogaja. Težko razstrelivo in vozila so nato naredila kar 80 prebojev v varnostni ograji.

Vpleteni so bili tudi motorni zmaji in motorna kolesa, saj je med 800 in 1000 oboroženih moških preplavilo Gazo, da bi napadli več krajev. Zdi se, da je ta taktika rojenja uspela premagati izraelsko obrambo – vsaj za nekaj časa. Takšna vrsta dejavnosti bi povzročila kaos v izraelskih poveljniških in nadzornih centrih, ki so že bili mirni na sobotno jutro, ki je bilo tudi verski praznik.

Nekateri borci Hamasa so ciljali na civilne skupnosti, drugi pa na vojaške postojanke. Bil je šok, da so bile te postojanke tako slabo branjene, da bi jih lahko prevzeli, s slikami izraelskih tankov v rokah Hamasa. In luknje na meji so ostale odprte dovolj dolgo, da so omogočili odvzem talcev v Gazo, preden so jih sčasoma zaprli s tanki.

Zdi se, da je bila obramba neenakomerna – izraelske varnostne in obrambne sile so bile v zadnjih mesecih bolj osredotočene na Zahodni breg kot na Gazo, kar bi lahko pustilo vrzeli. In Hamas je morda računal na to, da bodo delitve v izraelski družbi glede politike premierja Benjamina Netanjahuja dodatno odvrnile pozornost varnostne ustanove.

Izraelske vojaške in obveščevalne zmogljivosti so že dolgo ocenjene kot najboljše na Bližnjem vzhodu in ene najboljših na svetu. Morda pa so tudi podcenili sposobnosti svojih nasprotnikov. Napade primerjajo z napadi 11. septembra v ZDA, ko nihče ni predvidel, da bi letala lahko uporabili kot orožje. Temu so pogosto rekli “odpoved domišljije”.

In podobna napaka domišljije je lahko tudi ena od težav za Izrael, zaradi česar ni pripravljen na nekaj tako ambicioznega svojega sovražnika. Ti pomisleki bodo zagotovo del dolgoročnih preiskav, ki bodo verjetno potekale. Kratkoročno pa bo poudarek na tem, kaj storiti naprej, namesto da bi se ozirali nazaj. ugotavljajo pri Skay Newsu.

COMMENTS

Wordpress (0)