(V ŽIVO) Kdo bo vodil državne svetnike, ki jih bo nagovorila Urška Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kdo bo vodil državne svetnike, ki jih bo nagovorila Urška Klakočar Zupančič

(V ŽIVO) Kdo bo vodil državne svetnike, ki jih bo nagovorila Urška Klakočar Zupančič

Danes se bo na prvi seji sestal sedmi sklic državnega sveta. Na ustanovni seji bodo najprej potrdili mandate novoizvoljenim državnim svetnikom ter izvolili predsednika in podpredsednika državnega sveta. Do izvolitve predsednika bo sejo kot najstarejši svetnik vodil nekdanji rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik.

Novoizvoljeni sklic državnega sveta bo uradno ustanovljen in bo nastopil petletni mandat, ko bo potrjena več kot polovica mandatov. Predvideno je, da se glasuje o vseh mandatih skupaj, posebej pa le pri tistih, kjer je vložen ugovor. Kot so za STA v petek povedali v državnem svetu, so prejeli tri pritožbe, ki se nanašajo na volitve predstavnika samostojnih poklicev, predstavnika za področje socialnega varstva in enega od predstavnikov lokalnih interesov. Možno pa je, da bo do seje prispela še kakšna pritožba.

V nadaljevanju seje bodo nato novi svetniki izmed sebe izvolili predsednika in podpredsednika sveta. Oba za izvolitev potrebujeta večino glasov vseh svetnikov, torej najmanj 21. Če bo kandidatov več, pa bo za izvolitev verjetno potrebnih več krogov glasovanja.

V tekmo se nameravata podati župan Zagorja Matjaž Švagan in ljubljanski podžupan Dejan Crnek, h kandidaturi se nagiba dolgoletni državni svetnik iz vrst SDS Bojan Kekec, interesna skupina negospodarskih dejavnosti naj bi predlagala nekdanjega predsednika državnega zbora Jožefa Školča, kandidat interesne skupine delodajalcev bi utegnil biti direktor družinskega podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič. Pozivov h kandidaturi naj bi bila deležna tudi nekdanja poslanka SLS Jasmina Opec Vöröš, v zadnjih dneh je zakrožilo še ime nekdanje poslanke SDS Elene Zavadlav Ušaj je poročal portal N1.

Nova sestava državnega sveta je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v dosedanjem mandatu.

Svetnike bosta na prvi seji uvodoma nagovorila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik državnega sveta v iztekajočem se mandatu Alojz Kovšca.

COMMENTS

Wordpress (0)