Koalicijski odzivi na odstop Bobnarjeve: “Podpiramo premierja in ohranjamo enotnost” – Borut Sajovic po sestanku Roberta Goloba s poslansko skupino Gibanja Svoboda – TOPNEWS.si

Koalicijski odzivi na odstop Bobnarjeve: “Podpiramo premierja in ohranjamo enotnost” – Borut Sajovic po sestanku Roberta Goloba s poslansko skupino Gibanja Svoboda

Koalicijski odzivi na odstop Bobnarjeve: “Podpiramo premierja in ohranjamo enotnost” – Borut Sajovic po sestanku Roberta Goloba s poslansko skupino Gibanja Svoboda

Koalicija po sporočilu notranje ministrice Tatjane Bobnar, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, vsaj sodeč po prvih odzivih, stoji za predsednikom vlade in koalicije Robertom Golobom. V Levici pravijo, da zadeva ne bo vplivala na razmerja in odnose v koaliciji, čeprav “obžalujemo, da predsednik vlade in ministrica Bobnar nista uspela najti skupne rešitve”.

Predsednik vlade Robert Golob ima popolno podporo poslanske skupine Svoboda v sporu z notranjo ministrico Tatjano Bobnar, je vodja poslancev Svobode Borut Sajovic dejal po seji poslanske skupine, na kateri je bil tudi premier, ki jih je z nastalo situacijo zgolj seznanil. Poročila Bobnarjeve in prvega moža policije Lindava še niso videli, pravi.

Da je ministrica Bobnar ponudila odstop, Sajovicu ni bilo znano, saj da to ni bila tema današnjega sestanka poslanske skupine. “Zgodbo razumemo, podrobnosti pa še ne poznamo,” je dejal Sajovic, a dejal, da podpirajo premierja in ohranjajo enotnost.

Poročila o vmešavanju politike v policijo, ki ga je od ministrice Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava zahteval Golob, še niso videli, pravi Sajovic. “Zagotovo si bo predsednik, kot vedno, vzel čas in vam povedal, kaj tam piše. Jaz tega ne vem,” je dodal.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je namreč skupaj s poročilom v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, so potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Bobnarjeva bi tako utegnila biti prva iz obstoječe ministrske ekipe, ki se bo poslovila od položaja v vladi.

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Ob tem je namignila na politične pritiske na policijo.

Premier Golob se je nato z njo sestal, po sestanku pa sporočil, da se z ministrico “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije”. O domnevnih pritiskih na policijo je zahteval pojasnila od nje in od v. d. generalnega direktorja policije Lindava in jih danes prejel.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je v izjavi za medije poudaril, da v Levici dosedanje delo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar ocenjujejo kot pozitivno in strokovno. Zato “resno obžalujejo”, da se predsednik vlade in ministrica nista uspela dogovoriti in najti skupne rešitve za zagato, ki se je zgodila v zadnjih dneh.

Pozitiven znak pri delu ministrice je po oceni Vatovca predstavljajo tudi takojšnja priprava na odstranitev vseh tehničnih ovir na meji s Hrvaško.

A odnosov znotraj koalicije po njegovi oceni ministričin odstop ne bo spremenil, saj ministrica prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, je poudaril. Meni pa, da gre predvsem za neko nesoglasje, ki se je zgradilo med premierjem in notranjo ministrico.

Poročila o vmešavanju politike v delo policije, ki ga je od Bobnarjeve in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava zahteval premier, sam ni videl. Pričakuje pa ga čimprej, “da bomo videli tudi argumente nasprotne strani”.

Stališče Levice je, da politika ne bi smela imeti pristojnosti, da bi usmerjala in se vmešavala v delo policije in na tem bodo vztrajali, je dejal. “Upamo, da ne bodo poročila, ki so bila sedaj pripravljena, pokazala nasprotno,” je dejal.

Stališče poslanske skupine SD o ministrici za notranje zadeve se od sredine novembra, ko so ji po razpravi o interpelaciji skupaj z obema koalicijskima partnericama podali zaupnico za nadaljevanje dela, ni spremenilo. Tudi v poslanski skupini SD menijo, da ministrica svoje delo opravlja strokovno in predano. Ministrica je po njihovih besedah izjemno podkovana, neomajna in poštena. Medtem, ko vodstvo stranke tudi danes ni dajal izjav, pa je bil v preteklih dneh  na strani Bobnarjeve  Mladi forum SD-ja.

“Pri vršenju dolžnosti ministrice za notranje zadeve sta njeni vrednoti legitimnost in korektnost, kar je pogoj za družbeno koristno delovanje resorja. Njeno vodilo pa zakoni in ustava, kar zagotavlja ohranjanje zaupanja pri državljankah in državljanih, ki je ključno za uresničevanje poslanstva njenega ministrstva in vseh organov v sestavi,” so navedli v poslanski skupini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)