“Ne razburjajte se zaradi Nove Slovenije in Mateja Tonina” – Aleš Hojs miri, da bodo “oni bodo vedno tam, kjer je otrobov več” – TOPNEWS.si

“Ne razburjajte se zaradi Nove Slovenije in Mateja Tonina” – Aleš Hojs miri, da bodo “oni bodo vedno tam, kjer je otrobov več”

“Ne razburjajte se zaradi Nove Slovenije in Mateja Tonina” – Aleš Hojs miri, da bodo “oni bodo vedno tam, kjer je otrobov več”

Po referendumskem, letos že tretjem porazu slovenske desnice, je prvak NSi Matej Tonin v nedeljo zvečer na Facebooku zapisal, da na referendumih ni šlo za vsebinsko odločanje volivcev: »Ljudje so se ponovno odločali zgolj ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša.«

»Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Letošnje leto je pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilne. Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne,« piše Tonin. Najprej se je na njegov zapis na Twitterju odzval Janez Janša, »Ko in če bo Nova Slovenija dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15% in marsikaj bo lahko drugače. Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod 10%,« je  Toninu  sporočil Janša  in dodal:

“Ne razburjajte se zaradi Nove Slovenije in Mateja Tonina. Oni bodo vedno tam, kjer je otrobov več, zato je njegova današnja jasna beseda razveseljiva….,” pa se je na Tonina danes odzval Aleš Hojs sicer nekoč pomemben član NSi. ki se je potem, ko izgubil bitko za predsedniško mesto proti Ljudmili Novak pridružil janezu Janši in SDS-u.

“Matej Tonin v bistvu danes ugotavlja, da bi morali ravnati v skladu z razmišljanjem Ljudmile Novak, ki so jo zamenjali,” pa je na Twitterju  v odgovoru Hojsu zapisal Franci Kek. in dodal, da bi NSi priložnost za alternativo zamudila. So se pa na družbenih omrežjih pojavili tudi predlogi po zamenjavi aktualnega predsednika Mateja Tonina.

Sta pa bila predsednik NSI Matej Tonin in Marko Balažic gosta sinočnjih odmevov. Tonin je ponovil trditev, da je iz izidov referendumov očitno, da vsebina in argumenti niso odločali, denimo, v primeru novele zakona o dolgotrajni oskrbi je bil glas proti – glas za čimprejšnjo uveljavitev dolgotrajne oskrbe. Zato je po njegovih besedah treba narediti obračun in ugotoviti, da čeprav je “prejšnja vlada delala odlično” predvsem z gospodarskega vidika, da je desna sredina na predsedniških volitvah ponudila “boljšega kandidata”, in čeprav so bili argumenti proti zakonom na referendumu po Toninovih trditvah prepričljivejši, je desna sredina trikrat izgubila. Zato je NSi-jev izvršilni odbor opravil obširno razpravo, kako naprej. Desna sredina mora najti pot naprej in ponuditi jasno alternativo tej oblasti, ki ima v rokah vse institucije, je zatrdil Tonin.

Voditelj Odmevov Luka Svetina pa je Mateja Tonina izzval z vprašanjem ali bi se bila pripravljena odpovedati predsedniškemu položaju v Korist Anžeta Logarja in nove stranke ter spomnil na neuspešen poskus povezovanja dveh desnih strank pred 20 leti, ko se je zapletlo pri izbiri predsednika. Tonina in Balažica je povprašal, ali bi se bila pripravljena umakniti z vodstvenih položajev, če bi to koristilo desni sredini, združiti stranki in na prvo mesto postaviti denimo Anžeta Logarja.

Tonin se je odzval z besedami, da je bil NSi vedno odprt za sodelovanje in povezovanje, pa tudi tokrat bo iskal “inovativne rešitve”. Zatrdil je, da je ključni cilj uspeh desne sredine, pri tem pa njegov ali Balažičev položaj ni pomemben.

COMMENTS

Wordpress (0)