Nenadoma umrl beloruski zunanji minister Makei, zagovornik tesnih vezi med Moskvo in Minskom – Zagovarjal je stališče, da je Zahod izzval vojno in da bi se morale ukrajinske oblasti strinjati z ruskimi mirovnimi pogoji – TOPNEWS.si

Nenadoma umrl beloruski zunanji minister Makei, zagovornik tesnih vezi med Moskvo in Minskom – Zagovarjal je stališče, da je Zahod izzval vojno in da bi se morale ukrajinske oblasti strinjati z ruskimi mirovnimi pogoji

Nenadoma umrl beloruski zunanji minister Makei, zagovornik tesnih vezi med Moskvo in Minskom – Zagovarjal je stališče, da je Zahod izzval vojno in da bi se morale ukrajinske oblasti strinjati z ruskimi mirovnimi pogoji

Dolgoletni beloruski zunanji minister je nenadoma umrl, je v soboto poročala državna tiskovna agencija Belta, dva dni preden naj bi se srečal z ruskim kolegom. “Zunanji minister Vladimir Makej je nenadoma umrl,” je poročala Belta brez dodatnih podrobnosti. Makei je bil na položaju od leta 2012.

64-letni Makei se je v začetku tega tedna udeležil konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) – vojaškega zavezništva več postsovjetskih držav – v Erevanu, v ponedeljek pa naj bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Makei je bil pred predsedniškimi volitvami in množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z Zahodom in je kritiziral Rusijo. Vendar je po začetku protestov nenadoma spremenil svoje stališče, češ da so jih navdihnili agenti Zahoda.

Potem ko se je februarja začela ruska invazija na Ukrajino, je Makei, zagovornik tesnih vezi med Moskvo in Minskom, dejal, da je Zahod izzval vojno in da bi se morale ukrajinske oblasti strinjati z ruskimi mirovnimi pogoji.

Nekaj ​​dni pred začetkom vojne je Makei obljubil, da z ozemlja Belorusije ne bo nobenega napada na Ukrajino. Nekaj ​​dni pozneje so ruske čete dokazale, da se je motil.

“Šokirani smo nad poročili o smrti vodje ministrstva za zunanje zadeve Republike Belorusije Vladimirja Makeja,” je v svojem kanalu Telegram objavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova. “Uradna sožalja bodo objavljena kmalu.”

Sožalje je izrazil tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je obdržal oblast kljub protestom leta 2020. Vodja opozicije v izgnanstvu Sviatlana Tsikhanowskaya je v komentarju o ministrovi smrti Makeija označila za izdajalca beloruskega ljudstva.

“Leta 2020 je Makei izdal belorusko ljudstvo in podprl tiranijo. Tako se ga bo spominjalo belorusko ljudstvo,” je dejala Tsikhanouskaya.

COMMENTS

Wordpress (0)