Proizvodnja sončne energije se bo v Črni gori prihodnje leto desetkrat povečala – TOPNEWS.si

Proizvodnja sončne energije se bo v Črni gori prihodnje leto desetkrat povečala

Proizvodnja sončne energije se bo v Črni gori prihodnje leto desetkrat povečala

Črna gora bo prihodnje leto s 3,8 GWh povečala proizvodnjo električne energije iz sončnih elektrarn na 41 GWh. Skupna inštalirana moč fotovoltaičnih objektov naj bi s 3 MW narasla na 50 MW.

Povečanje proizvodnje iz sončnih elektrarn je posledica aktivnosti državnega energetskega podjetja Eletroprivreda Crne Gore (EPCG), ki je zagnalo projekt Solari 3000+ za gospodinjstva in Solari 500+ za podjetja. Načrtuje tudi postavitev dveh sončnih elektrarn na jezovih hidroelektrarn. Iz EPCG so pred mesecem dni sporočili, da se pripravljajo na postavitev še 15.000 strešnih sončnih elektrarn .

Po energetski bilanci Črne gore za leto 2023, ki jo je sprejela črnogorska vlada, bo proizvodnja električne energije letos manjša za 12,63 %, nižja pa je tudi poraba, tako da bo ocenjen presežek okoli 97 GWh, v primerjavi s 169 GWh iz prejšnjega leta. 2021.

Glavni razlog za upad pridelave je suša. Zmanjšal je proizvodnjo hidroenergije za približno 25 % od načrtovane ravni. Vetrne elektrarne naj bi nekoliko presegle načrt, medtem ko bi termoelektrarna na premog Pljevlja in sončne elektrarne proizvedle vsaka od 8 do 9 odstotkov več od načrtovanega.

Pričakovani presežek za leto 2023 je 486 GWh, piše v dokumentu.

COMMENTS

Wordpress (0)