Romana Tomc protestirala pri nizozemskem veleposlaniku, ker bo nizozemska vlada podelila državna priznanja Inštitutu 8. marec Nike Kovač, Protestni ljudski skupščini Jaše Jenulla in Danes je nov dan Filipa Mukija Dobranića , ki so se izkazali na demonstracijah proti Janezu Janši – TOPNEWS.si

Romana Tomc protestirala pri nizozemskem veleposlaniku, ker bo nizozemska vlada podelila državna priznanja Inštitutu 8. marec Nike Kovač, Protestni ljudski skupščini Jaše Jenulla in Danes je nov dan Filipa Mukija Dobranića , ki so se izkazali na demonstracijah proti Janezu Janši

Romana Tomc protestirala pri nizozemskem veleposlaniku, ker bo nizozemska vlada podelila državna priznanja Inštitutu 8. marec Nike Kovač, Protestni ljudski skupščini Jaše Jenulla in Danes je nov dan Filipa Mukija Dobranića , ki so se izkazali na demonstracijah proti Janezu Janši

Evropska poslanka Romana Tomc je na nizozemskega veleposlanika Johana O. Verbooma naslovila pismo, v katerem izrazila svoje nestrinjanje s sporno izbiro letošnjih prejemnikov nagrade Tulipan 2022, ki jo nizozemsko veleposlaništvo in nizozemsko zunanje ministrstvo podarjata izjemnim in pogumnim zagovornikom človekovih pravic. Omenjeno nagrado bo nizozemsko veleposlaništvo na dogodku, ki bo potekal decembra v Ljubljani, namenilo inštitutoma 8. Marec in Danes je nov dan, ter Protestni ljudski skupščini.

https://twitter.com/RomanaTomc/status/1595405407173869570

Objavljamo protestno  pismo, ki ga je Romana Tomc naslovila na nizozemskega veleposlavika zaradi nominacije Inštitutoma 8. Marec in Danes je nov dan, ter Protestni ljudski skupščini za  nagrado Tulipan  2022 za izjemne in pogumne zagovornike človekovih pravic.

 

Vaša ekscelenca, gospod Johan O. Verboom,

zelo sem bila presenečena, ko sem izvedela za odločitev nizozemskega veleposlaništva v Ljubljani in nizozemskega ministrstva za zunanje zadeve glede letošnjih nominacij za nagrado nizozemskega veleposlaništva Tulip 2022 za izjemne in pogumne zagovornike človekovih pravic. Seveda je samoumevno, da je vaša suverena pravica, da nagradite, kogar želite, vendar čutim svojo dolžnost, da vas seznanim z realnostjo, ki jo razumemo le Slovenci, ko gre za skupino ljudi, ki jih častite.

Prepričana sem da veste, da sta Inštitut 8. Marec (I8M) in Danes je nov dan, izrazito politično definirani ustanovi, kljub temu, da se razglašata za nepolitični organizaciji, ki se zavzemata za demokracijo in človekove pravice. Njihova dejanja v preteklih letih in ta, ki smo jim priča zdaj, kažejo na globoko in nedvoumno povezanost z levo politično opcijo in vladajočo koalicijo.

Njihovo delovanje v času pandemije je bilo usmerjeno predvsem v uničenje vseh vladnih ukrepov. Aktivno udejstvovanje v protivladnih protestih ni izhajalo iz skrbi za zaščito slovenskih državljanov, temveč je imelo temeljni namen nasprotovanja ukrepom proti Covid-19. Glede na to, da se je s podobnimi težavami soočala tudi vaša vlada, sem prepričana, da veste, kako težko je bilo v teh zahtevnih časih zagotoviti zdravstvene ukrepe, hkrati pa skrbeti za gospodarstvo in ustrezno socialno varnost državljanov. Vaša vlada je pogosto zelo ostro obravnavala protestnike, ki niso upoštevali vladnih ukrepov. V Sloveniji so bili varnostni ukrepi precej milejši. Žal so ravno organizacije, kot sta Inštitut 8. Marec in Danes je nov dan, ter njuni somišljeniki, podprle proteste in hkrati s pomočjo medijev ustvarjale vtis nesorazmernosti ukrepov. Kdor vsaj malo pozna razmere v EU, ve, da ni bilo tako.

Prepričana sem tudi, da veste, da je I8M skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami pripravil predloge za razveljavitev zakonov, ki so bili sprejeti v času pandemije in da trenutno nastopa kot eden od organizatorjev referendumske kampanje glede zakona o nacionalni radioteleviziji.

Poleg tega naj izrazim veliko razočaranje, da se I8M, kljub temu, da naj bi se zavzemal za človekove pravice, ni zavzel za žrtve v razvpiti aferi o spolnem zlorabi žensk v aferi Fotopub, s katero ste verjetno tudi seznanjeni. Prav tako se niso oglasili v primeru napadov na novinarje. Njihova načela so bila preizkušena tudi v številnih drugih primerih kršitev človekovih pravic.

Verjamem, da ste podrobno pregledali delovanje I8M in Danes je nov dan in da je bilo priznanje podeljeno na podlagi tehtnega premisleka. Zato je vaša odločitev še toliko večje presenečenje. Po mojih dosedanjih izkušnjah se veleposlaniki držav nikoli ne vmešavajo v notranjepolitične teme, niti ne želijo komentirati dogajanja v državi. Priznanje, ki ste ga dali organizaciji, ki je tako odkrito politično motivirana, v tako ključnem času, bi lahko razumeli kot nesprejemljivo politično podporo in bi lahko vodilo v nadaljnje delitve državljanov.

S spoštovanjem,
Romana Tomc, evropska poslanka”

“Rutte ima težave doma in išče sovražnike zunaj države. Naši desni EU parlamentarci bi mu žogo lahko vrnili s podelitvijo nagrade nizozemskim kmetom za boj proti totalitarizmu,” je na Twitterju zadevo komentiral Libertarec Tomaž Štih.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)